Paulina Styś-Nowak dnia 2022/10/18

Ryż na mleku

Inspiracją do ugotowania ryżu na mleku był pozostały ryż kleisty, który kupiłam specjalnie do mango sticky rice. Stwierdziłam, że ten rodzaj ryżu powinien się dobrze sprawdzić również do klasycznego, dobrze znanego nam wszystkim deseru.

I faktycznie nie pomyliłam się. Ryż na mleku z tego przepisu jest niesamowicie kremowy i delikatny.

 

Ryż na mleku - przepis na 4 porcje:

  • Ryż kleisty - 1 szklanka
  • Mleko 2% - 2 szklanki
  • Śmietana 30% - 1 szklanka
  • Miód lub cukier - 2 łyżki
  • Jabłko - 2 sztuki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki


Ryż na mleku z jabłkami - przepis:


Ryż opłukaj pod bieżącą wodą. W rondelku zagotuj mleko, wsyp ryż i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie możesz zamieszać ryż żeby nie przywierał do dna garnka. Gdy ryż się ugotuje wyłącz kuchenkę. Do ryżu dodaj śmietankę i miód lub cukier - dokładnie wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 20 minut.

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i duś z dodatkiem cynamonu aż będą miękkie.

Wartość odżywcza ryżu na mleku z jabłkami:

  • Energia: 440 kcal
  • Białko: 8,5 g
  • Tłuszcz: 21 g
  • Węglowodany: 57 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,5 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz