I faktycznie nie pomyliłam się. Ryż na mleku z tego przepisu jest niesamowicie kremowy i delikatny.
Ryż na mleku - przepis na 4 porcje:
- Ryż kleisty - 1 szklanka
- Mleko 2% - 2 szklanki
- Śmietana 30% - 1 szklanka
- Miód lub cukier - 2 łyżki
- Jabłko - 2 sztuki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
Ryż na mleku z jabłkami - przepis:
Ryż opłukaj pod bieżącą wodą. W rondelku zagotuj mleko, wsyp ryż i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie możesz zamieszać ryż żeby nie przywierał do dna garnka. Gdy ryż się ugotuje wyłącz kuchenkę. Do ryżu dodaj śmietankę i miód lub cukier - dokładnie wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 20 minut.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i duś z dodatkiem cynamonu aż będą miękkie.
Wartość odżywcza ryżu na mleku z jabłkami:
- Energia: 440 kcal
- Białko: 8,5 g
- Tłuszcz: 21 g
- Węglowodany: 57 g
- Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz