Mój deser ma beżowy kolor, ponieważ zamiast cukru dodałam syrop daktylowy. Jeśli zależy Ci na białym kolorze użyj klasycznie cukru (2 łyżki) lub syropu z agawy (3 łyżki). Do tego deseru potrzebny jest kleisty ryż, tak jak do sushi. Ja użyłam ryżu, a także mleczka kokosowego marki Asia Flavours z Biedronki. Z pozostałej ilości ryżu ugotowałam pyszny ryż na mleku z dodatkiem śmietanki i jabłek.
Mango sticky rice - przepis na 4 porcje:
- Ryż kleisty - 1 szklanka
- Woda - 1 szklanka
- Mleko kokosowe - 1 puszka
- Syrop daktylowy - 3 łyżki
- Sól - szczypta
- Mango - 2 sztuki
Mango sticky rice - przepis
Ryż opłukaj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej szklankę wody, wsyp opłukany ryż i gotuj przez 12 minut. W tym czasie mleko kokosowe przelej do rondelka, dodaj syrop daktylowy i sól. Podgrzewaj i mieszaj rózgą do połączenia składników. Wystarczy żeby sos się zagotował.
Do ugotowanego ryżu wlej sos, dokładnie wymieszaj i przykryj garnek pokrywką. Odstaw na 30 minut aż ryż wchłonie kokosowy sos. Podawaj z mango pokrojonym w kostkę.
Wartość odżywcza jednej porcji mango sticky rice:
- Energia: 568 kcal
- Białko: 6,8 g
- Tłuszcz: 24 g
- Węglowodany: 87 g
- Błonnik pokarmowy: 4,7 g
Ile w przepisie jest porcji?
OdpowiedzUsuń4 porcje - już dopisuję :)
UsuńDziękuję, spróbowałam, pyszne
Usuń