Epickie pierogi ze szpinakiem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/06/14

Epickie pierogi ze szpinakiem

Razowe pierogi

 

Składniki na 3 - 4 porcje:


Ciasto:

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - dwie szklanki
  • Przegotowana letnia woda - ok. 3/4 szklanki

Farsz:

  • Szpinak (u mnie świeży) - ok. 200 g
  • Cebula - dwie małe sztuki
  • Czosnek - 2 - 3 ząbki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • Mozzarella potarta - 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy farsz - posiekaną cebulę i czosnek dusimy na łyżce oleju - dodajemy posiekany szpinak - dusimy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gdy farsz ostygnie dodajmy mozzarellę i mieszamy.
  • Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
  • Ciasto wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
  • Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.

Wartość odżywcza średniej porcji (5 pierogów):

  • Energia: 288 kcal
  • Białko: 13,2 g
  • Tłuszcz: 5,6 g
  • Węglowodany: 55,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g
  • Cholesterol: 8,9 mg


Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Razowe pierogi ze szpinakiem

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

27 komentarzy:

  1. mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle przymierzam się do własnoręcznego zrobienia pierogów z mąki graham..jakoś boję się, że ciasto będzie mi się rozrywało. Twoje wyglądają przepysznie :) No i z moim ulubionym szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma obaw, ciasto lepi się bardzo dobrze ;)

      Usuń
  3. Ten farsz zapowiada sie smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo, ale mi smaku narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co, jeszcze dzisiaj będą pierogi ze szpinakiem? :D

      Usuń
  5. To jedne z moich ulubionych pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha !! uwielbiam pierogi ze szpinakiem i szczególnie zdrowe przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :)
    Wreszcie wiem jak je zrobić idealnie a nie tylko zaopatrywać się w gotowce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mąka pszenna razowa też się nada? Nie mogę znaleźć mąki graham w żadnym sklepie, a mam ogromną ochotę na takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka razowa też będzie ok ;)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że uda mi się wypróbować ten przepis w najbliższym czasie :)

      Usuń
  9. można dodać suszone pomidorki?;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ile kcalorii wychodzi na 100g?

    OdpowiedzUsuń
  11. czy wyjdą też z mąki żytniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, nigdy nie próbowałam robić pierogów z mąki żytniej.

      Usuń
    2. dziś właśnie zrobiłam kilka pierogów z mąki pełnoziarnistej żytniej bo tylko do takiej miałam aktualnie dostęp. pierogi wyszły pyszne. niestety z takiej mąki trzeba się trochę napracować żeby ulepić pierogi. łatwo się rwie i trochę ciężko wałkuje w porównaniu z pszenną.kilka mi się porwało podczas gotowania. propozycja raczej dla wytrwałych. ale efekt końcowy ok

      Usuń
  12. a czy z maki gryczanej by wyszly?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że nie. Poszukaj przepisu na ciasto z mąki gryczanej na blogach z bezglutenowymi przepisami, a farsz oczywiście możesz wykorzystać ten.

      Usuń
  13. Czy można zrobić ciasto z mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy może być szpinak mrożony?
    Czy 450g wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być. tyle powinno wystarczyć. Dusimy aż odparuje woda żeby farsz nie był zbyt ciapciowaty.

      Usuń