Składniki na 3 - 4 porcje:
Ciasto:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - dwie szklanki
- Przegotowana letnia woda - ok. 3/4 szklanki
Farsz:
- Szpinak (u mnie świeży) - ok. 200 g
- Cebula - dwie małe sztuki
- Czosnek - 2 - 3 ząbki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia
- Mozzarella potarta - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy farsz - posiekaną cebulę i czosnek dusimy na łyżce oleju - dodajemy posiekany szpinak - dusimy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gdy farsz ostygnie dodajmy mozzarellę i mieszamy.
- Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
- Ciasto wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
- Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.
Wartość odżywcza średniej porcji (5 pierogów):
- Energia: 288 kcal
- Białko: 13,2 g
- Tłuszcz: 5,6 g
- Węglowodany: 55,5 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Cholesterol: 8,9 mg
Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńCiągle przymierzam się do własnoręcznego zrobienia pierogów z mąki graham..jakoś boję się, że ciasto będzie mi się rozrywało. Twoje wyglądają przepysznie :) No i z moim ulubionym szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńNie ma obaw, ciasto lepi się bardzo dobrze ;)
UsuńRewelacja, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńTen farsz zapowiada sie smakowicie!
OdpowiedzUsuńO mamo, ale mi smaku narobiłaś!
OdpowiedzUsuńTo co, jeszcze dzisiaj będą pierogi ze szpinakiem? :D
UsuńTo jedne z moich ulubionych pierogów :)
OdpowiedzUsuńpycha !! uwielbiam pierogi ze szpinakiem i szczególnie zdrowe przepisy ;)
OdpowiedzUsuńpierogi razowe to jest to! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńWreszcie wiem jak je zrobić idealnie a nie tylko zaopatrywać się w gotowce :)
Czy mąka pszenna razowa też się nada? Nie mogę znaleźć mąki graham w żadnym sklepie, a mam ogromną ochotę na takie pierogi :)
OdpowiedzUsuńMąka razowa też będzie ok ;)
UsuńDzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że uda mi się wypróbować ten przepis w najbliższym czasie :)
Usuńmożna dodać suszone pomidorki?;)
OdpowiedzUsuńOczywiście ;)
UsuńA ile kcalorii wychodzi na 100g?
OdpowiedzUsuńPodpinam się do pytania
UsuńNie mam pojęcia, nie obliczam w ten sposób kaloryczności i nie ważę potraw :)
Usuńczy wyjdą też z mąki żytniej?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, nigdy nie próbowałam robić pierogów z mąki żytniej.
Usuńdziś właśnie zrobiłam kilka pierogów z mąki pełnoziarnistej żytniej bo tylko do takiej miałam aktualnie dostęp. pierogi wyszły pyszne. niestety z takiej mąki trzeba się trochę napracować żeby ulepić pierogi. łatwo się rwie i trochę ciężko wałkuje w porównaniu z pszenną.kilka mi się porwało podczas gotowania. propozycja raczej dla wytrwałych. ale efekt końcowy ok
Usuńa czy z maki gryczanej by wyszly?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że nie. Poszukaj przepisu na ciasto z mąki gryczanej na blogach z bezglutenowymi przepisami, a farsz oczywiście możesz wykorzystać ten.
UsuńCzy można zrobić ciasto z mąki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak
UsuńDziękuje
UsuńCzy może być szpinak mrożony?
OdpowiedzUsuńCzy 450g wystarczy?
Tak, może być. tyle powinno wystarczyć. Dusimy aż odparuje woda żeby farsz nie był zbyt ciapciowaty.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńO jaka mozarelle chodzi?
Taka do pizzy (zolty kolor)
czy buffalo mozarella (biala)?
Białą (tej żółtej nigdy nie używałam) ;)
UsuńFarsz jest kompletnie beznadziejny....
OdpowiedzUsuńJedynie zmarnowany czas i pieniądze...
czy z mąki pełno ziarnstej mozna zrobić pierogi ???
OdpowiedzUsuńA mąka owsiana będzie dobra?
OdpowiedzUsuńJuż wiem, że to nie był do końca dobry pomysł. 1/3 porcji się rozleciała, ciasto mało elastyczne i z lekka trąca owsianką 😉
Usuń