Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
- Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 (graham) - 1,5 szklanki
- Mąka owsiana (u mnie zmielone na mąkę płatki owsiane) -3/4 szklanki
- Roztopione masło - 100g
- Jajko - sztuka
- Ksylitol - 1/2 szklanki
- Ok. 300 - 400g słodkich węgierek lub innych śliwek
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz owoców).
- Śliwki posiekaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Odłóż 5 łyżek ciasta na kruszonkę.
- Wysyp ciasto na tortownice i lekko ugnieć.
- Na ciasto wysyp posiekane śliwki - posyp je odłożonym wcześniej ciastem.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut.
Wartość odżywcza porcji ciasta śliwkowego z kruszonką (1/10 całości):
- Energia: 216 kcal
- Białko: 4,5 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 21 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
Kruche ciacho ze śliwkami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, B1, PP;
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńJaki typ mąki?
OdpowiedzUsuńCzy sliwki można zastąpić innymi owocami? Jeśli tak to jakimi?
typ 1850 ;)
UsuńTak, mogą być inne owoce: maliny, truskawki, jabłka, gruszki..
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPani Paulino, czy Ksylitol można zastąpić Stewią? Co jest lepsze-zdrowsze?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić, ale w zdecydowanie mniejszej ilości. Oba zamienniki cukru są zdrowsze (choć wokół stewii są ostatnio kontrowersje związane z tym, że nie ma wystarczającej ilości badań).
UsuńZ mojej perspektywy jest to kwestia smaku (kompletnie nie pasuje mi gorzkawy posmak stewii).
Jaka jest wielkość formy?
OdpowiedzUsuńWszystko napisane przy przepisie (średnica 20 cm) ;)
UsuńZrobiłam z malinami. Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamiast masła dać olej kokosowy?
OdpowiedzUsuń:)
Można ;)
UsuńZrobiłam i.............obłędnie pyszne!!! Zresztą jak wszystkie przepisy z tego bloga ☺
OdpowiedzUsuńA czy mozna zamiast ksylitolu dac miod??
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ;)
UsuńPani Paulina a czy można mąkę kokosową?
OdpowiedzUsuńNie nada się, ciasto się nie sklei ;)
Usuńprzepraszam a jak z masłem można je zastąpić olejem kokosowym ?
OdpowiedzUsuńA jeśli mam tylko cukier to ile go dodać? Tyle co Ksylitolu czy mniej ?
OdpowiedzUsuńtyle samo
UsuńNie wiem co zrobiłam nie tak ale chyba za bardzo się rozlatuje. Można dodać jogurt naturalny do ciasta ?
OdpowiedzUsuńTo ciasto nie jest super spójne i trochę się rozlatuje. Ale w razie co można dodać nieco jogurtu.
UsuńWyszlo super,zamiast maki pszennej 1850 uzylam 500,zamiast ksylitolu cukru i miodu oraz zastapilam sliwki bananami + dalam troche jogurtu naturalnego i jest bardzo dobre,co prawda chyba troszke przesadzilam z tym cukrem lecz jako iz lubie slodkie to mi nie przeszkadza :) nastepnym razem sprobuje to samo lecz z kakao i dam znac jak wyjdzie ale jestem pewna ze tez przepysznie. (radze tez piec troche mniej,mi wystarczylo okolo 25 minut)
OdpowiedzUsuńJakie proporcje zastosować na formę 24cm?
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto!
OdpowiedzUsuńSzybkie!!! Bez zbędnych ceregieli ;)
Słuchajcie poezja:) dodałam miód zamiast cukru i na śliwki posypalam cynamon. Rewelka!!! Na pewno na stałe zagości w moich wypiekach! Dziękuję za przepis;)
OdpowiedzUsuń