Porządny i bardzo zdrowy obiad? Oczywiście pęczak z łososiem! Gwarantuję, że nie będziecie głodni przez długi czas. Zamiast pęczaku można użyć innej kaszy czy ryżu brązowego. Obiad można zapakować także do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Składniki na porcję:
- Kasza jęczmienna pęczak - 5 płaskich łyżek (70g)
- Łosoś (filet lub dzwonko) - ok. 80g
- Zielony groszek mrożony - 4 łyżki
- Czerwona papryka - 1/2 sztuki
- Czerwona cebula - 1/4 sztuki
- Nasiona słonecznika - łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek - łyżka
- Musztarda Dijon - 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny - łyżka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
- Łososia oprósz solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ugotuj na parze.
- Groszek ugotuj w wodzie (dosłownie minuta od zagotowania wody).
- Paprykę i cebulę posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza pęczaku z łososiem:
- Energia: 598 kcal
- Białko: 29 g
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 63 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Cholesterol: 56 mg
Pęczak z łososiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńA czy mogłabyś napisać orientacyjny czas gotowania łososia? Żeby nie "spróchniał"...
OdpowiedzUsuńCzas gotowania zależy od grubości ryby. Średnio gotuje się 15 minut :)
UsuńMniam uwielbiam łososia. Czy można go upiec zamiast gotować?
OdpowiedzUsuńPewnie!
Usuńpyszne wyszło, dodałam jescze pestki dyni uprazone na suchej patelni
OdpowiedzUsuńA czy ta porcja nie jest za duża?
OdpowiedzUsuńZależy dla kogo ;) Oczywiście można zmniejszyć porcję.
UsuńSuper przepis :) Zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamiast peczaku uzyc kaszy jaglanej i z papryki obrac skore dla diety lekkostrawnej?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super i nie wiem czy moge go wykorzystac.
Tak, jak najbardziej, wtedy też pomijamy cebulę
UsuńKobieto! Jesteś cudowna! Wreszcie znalazłam inspiracje na to, żeby odżywiać się zdrowo i z głową! I wreszcie znalazłam zdrowe przepisy, które pokochał mój mąż :)
OdpowiedzUsuńA ten przepis to nasz ulubieniec!
Dzięki! :D
UsuńPo takim komentarzu od razu przyjemniej się pracuje :)
Miłego dnia!
Pyszne danie ale przeraziło mnie te 600 kcal :(
OdpowiedzUsuńPorcja jest naprawdę duża. Proponuję dać 50g kaszy i obniży się wówczas kaloryczność.
UsuńZ powodu braków w spiżarni pęczak zastąpiony bulgurem, zamiast groszku trochę brokułów gotowanych na parze, ale i tak wyszło pysznie :-) świetny przepis, świetny blog, fajne, lekkie i smaczne dania!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńMojej chorej córeczce bardzo smakuje. Oczywiście dałam jej mniejszą porcję,ale łososia dużo, bo wprost za nim przepada.
OdpowiedzUsuńSłyszałem, że ryb i mięsa nie powinno się przed ugotowaniem skrapiać cytryną, bo to przyspiesza proces gotowania, a wręcz go rozpoczyna.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast łososia mogę dać tuńczyka z puszki w sosie własnym
OdpowiedzUsuń