Składniki:
- Śledzie - 1 kilogram
- Cebula - 3 średnie sztuki
- Ocet jabłkowy
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz
Sposób przygotowania:
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie (dobrze jest ją zmienić 2-3 razy), aby usunąć nadmiar soli.
- Następnie wodę odlewamy i śledziki skrapiamy octem jabłkowym - pozostawiamy na jakiś czas.
- Ocet odlewamy, śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy do nich pokrojoną w kosteczkę i przelaną wrzatkiem cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, łyżeczkę majeranku i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do szklanyh słoików - zalewamy oliwą z oliwek.
- Słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na dwa dni.
Wartość odżywcza 100 - gramowej porcji śledzików z majerankiem:
- Energia: 311 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 1,5 g
- Błonnik pokarmowy: 0,3 g
- Cholesterol: 70 mg
Śledziki z majerankiem są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: E, D, B2, B12, B6;
- Jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
Nigdy nie spodziwalbym się że to zdrowe (przez ten olej). Ale zapomnialem ze olej surowy jest ok heh :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetny blog, będę często zaglądać. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najzdrowszego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twojego boga i nie mogę się doczekać kolejnych wpisów :) Obyś miała duuużo czasu, żeby wymyślać kolejne przepisy!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa ;) Niestety ostatnio kiepsko u mnie z czasem co zresztą widać po bardzo małej ilości wpisów :(
UsuńJak je jesc? Mozna na kolacje z razowym pieczywem? Jakie warzywa do tego? Przy takiej pogodzie naszla mnie ochota na sledzia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Wiola
Można na kolację z pieczywem. Podaj do tego paprykę i/lub brokuły ;)
Usuń