Pumpkin pie czyli tarta dyniowa, ale w dużo zdrowszej wersji :) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/11/11

Pumpkin pie czyli tarta dyniowa, ale w dużo zdrowszej wersji :)

Korzystam z dyniowego sezonu ile się da ;) Te pękate głowy są super zdrowe i do tego niskokaloryczne. Do tego pasują praktycznie do wszystkiego. I na ostro, i na słodko. Do ciast, deserów, sałatek czy dań głównych. Grzech nie skorzystać z tych dobrodziejstw ;) Pamiętajcie, że dynię można zamrozić (pokrojoną w kostkę) lub zapasteryzować w postaci puree.

Dzisiaj mam dla Was przepis na odchudzoną wersję amerykańskiego ciasta Pumpkin pie. Lekka, korzenna tarta na migdałowym spodzie to doskonały umilacz jesiennych podwieczorków. Do tego kubek ciepłej kawy lub herbaty i niczego mi więcej nie trzeba.

 

Składniki na formę o średnicy 26 cm:


Spód:
  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - szklanka
  • Migdały zmiksowane na mąkę - 80g
  • Masło - 3 łyżki
  • Jajo - sztuka
  • Cynamon - płaska łyżeczka
  • Cukier - łyżka (opcjonalnie)
 
Wypełnienie:
  • Puree z pieczonej dyni* (warto wybrać odmianę hokkaido, wówczas uzyskamy intensywny kolor nadzienia) - 400g
  • Jaja - 3 sztuki
  • Suszone daktyle - 50g
  • Miód - 3 łyżki
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Imbir - łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Kardamon - 1/4 łyżeczki

*Wydrążoną dynię przekrój na pół, a następnie na plastry o szerokości 2 - 3 cm. Plastry obierz ze skóry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie puree i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Pasteryzuj jeśli chcesz przechowywać dłużej.

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki na spód wymieszaj i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 40 minut.
  • Ciastem wyłóż formę na tartę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 15 minut.
  • W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki na wypełnienie (daktyle warto wcześniej drobno posiekać).
  • Na upieczony spód wyłóż nadzienie i piecz dalej w zmniejszonej temperaturze do 160 stopni C przez 60 minut.
  • Ciasto pysznie smakuje z ciepłą polewą z gorzkiej czekolady :)

 


 

Wartość odżywcza porcji dyniowej tarty (1/10 formy):

  • Energia: 201 kcal
  • Białko: 6,9 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 96 mg


Dyniowa tarta jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

18 komentarzy:

  1. a ja tak uwielbiam dynię, z chęcią wprosiłabym się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pumpkin pie! Chyba sobie upiękę za tydzień jeszcze jedno :D

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie wygląda ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dynia to codziennie gdzieś się znajdzie w jadłospisie :)
    Ciacho muszę koniecznie wypróbować :) Wygląda super, a do tego ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę w końcu spróbować słynnego pumpkin pie...W zdrowej wersji jest na pewno lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Paulina, masz moze pomysl na jakis "zdrowy" slodki krem albo sos do takiego ciacha? Bo juz slysze komentarze, ze za suche bedzie ... :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorzka czekolada proszę Pani :-)

      Usuń
    2. Ja polałam ciasto ciepłą, roztopioną gorzką czekoladą. Jak dla mnie nie jest absolutnie za suche :)

      Ewentualnie można zrobić kleksa z kremu z migdałów. Szklankę migdałów należy namoczyć przez godzinę w wodzie, a następnie zmiksować z dowolnym mlekiem roślinnym (mleka dodajemy stopniowo, aby powstał gęsty krem). Krem słodzimy miodem do smaku.

      Usuń
  7. Ani nie jadłam, ani nie robiłam, ale wygląda pysznie! Aż będę musiała w końcu się za taką wersję tarty zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetna alternatywa dla kupnych, kremowych ciast, które nie wiemy co tak naprawdę zawierają w swoim składzie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Po udanym wypieku pasztetu z ciecierzycy wzięłam się za tartę. Nigdy nie robiłam pumpkin pie, ani żadnego innego ciasta z dynią. Pierwszy kęs- hmmm....., a potem nie mogłam nie wziąć jeszcze kawałeczka. oczywiście polałam roztopioną gorzką....wow pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można pominąć daktyle w kremie? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna migdaly zastapic orzechami wloskimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, spróbować, ale migdały mają łagodniejszy smak ;)

      Usuń
  12. Czy zamiast migdałów mogą być mielone wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń