Cieciorkowo - marchewkowo - dyniowe kotleciki, czyli zdrowy, pożywny i pyszny obiad | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/02

Cieciorkowo - marchewkowo - dyniowe kotleciki, czyli zdrowy, pożywny i pyszny obiad


Zostało mi trochę ugotowanej ciecierzycy, więc postanowiłam przygotować z niej kotleciki. Dodałam co znalazłam w lodówce i powiem Wam, że eksperyment uważam za bardzo udany :) Koniecznie spróbujcie!

Kotleciki podałam z brokułami, kaszą jaglaną i sosem z pieczonej papryki. Pychotka :)

 

Składniki na 6 kotlecików:

  • Ugotowana ciecierzyca - 2 szklanki
  • Uprażony sezam - 4 łyżki
  • Marchew - średnia sztuka
  • Puree z pieczonej dyni* - 6 łyżek
  • Cebula - sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Posiekany koperek - pęczek
  • Olej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Suszony lubczyk - łyżeczka
  • Sól, pieprz, ostra papryka, szczypta chilli, 2 szczypty kurkumy
  • Woda - 5 łyżek (opcjonalnie, podczas miksowania)
 
*Wydrążoną dynię przekrój na pół, a następnie na plastry o szerokości 2 - 3 cm. Plastry obierz ze skóry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie puree i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Pasteryzuj jeśli chcesz przechowywać dłużej.

 

Sposób przygotowania:


  • Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj z puree dyniowym i olejem/oliwą na gładką masę (w razie potrzeby dodaj 3 - 5 łyżek wody, ale nie więcej aby masa nie wyszła za rzadka).
  • Marchew zetrzyj na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekaj - dodaj do zmiksowanej cieciorki.
  • Do masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj (najlepiej rękoma). 
  • Z masy formuj płaskie kotleciki i smaż na patelni delikatnie posmarowanej olejem rzepakowym lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez ok. 30 minut (obróć na drugą stronę w połowie pieczenia).


Wartość odżywcza dwóch kotlecików z ciecierzycy:

  • Energia: 316 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 17,5 g
  • Węglowodany: 26,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Cholesterol: 0 mg


Kotleciki z ciecierzycy są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

14 komentarzy:

  1. Można uzyć ciecierzycy z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz jadłam kotleciki z ciecierzycy i były pyszne. Taką wersję też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow brzmi bardzo kusząco!! Teraz tylko muszę dorwać dynię :))

    OdpowiedzUsuń
  4. powoli przekonuję się do ciecierzycy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A cieciorka i ciecierzyca to to samo?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile trzeba dodać suchej cieciorki, żeby po ugotowaniu było 2 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast puree z dyni można użyć miąższ z pieczonego bakłażana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być też puree z ugotowanej marchewki :)

      Usuń