Kopytka w pięknym, żółtym kolorze z dodatkiem aromatycznego sosu z pieczonej papryki to świetny sposób na jesienny obiad :) Podbijamy wartości odżywcze tradycyjnych kopytek poprzez dodatek puree z dyni. Zamiast tłustych sosów czy tłuszczu warto przygotować sos paprykowy, który świetnie pasuje do innych potraw, np. kasz, ryżu czy po prostu na kanapkę.
Składniki na 4 porcje:
Kopytka dyniowe:
- Ziemniaki - ok. 950g (waga po obraniu i ugotowaniu)
- Puree z dyni - szklanka
- Skrobia ziemniaczana - szklanka (180g)
- Kurkuma - płaska łyżeczka
Sos z pieczonej papryki (z przepisu wychodzi 6 porcji sosu):
- Czerwona papryka - sztuka
- Puree z pieczonej dyni - 4 łyżki
- Cebula - sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Czarny sezam - 3 łyżki
- Sok z połowy cytryny
- Olej rzepakowy - łyżka
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Kopytka:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę (ja się praski jeszcze nie dorobiłam więc po prostu je rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków), dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto na kopytka. Podziel je na 4 części i uformuj wałeczki (ciasto jest nieco klejące, ale nie ma problemu w przygotowaniu wałeczków; nie dosypuj więcej skrobi ani mąki). Wałeczki pokrój na 1 cm kawałki.
- Kopytka wrzucaj do gorącej, osolonej wody i gotuj przez ok. 2 - 3 minut (aż wypłyną na powierzchnię).
Sos z pieczonej papryki:
- Paprykę upiecz w piekarniku (w całości, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut (paprykę warto obracać co jakiś czas aby skórka pociemniała z każdej strony).
- Upieczoną paprykę wstaw do garnka i przykryj go pokrywką lub włóż do woreczka foliowego i szczelnie zamknij. Odstaw na 10 minut - po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazdo nasienne.
- Nasiona czarnego sezamu podpraż na suchej patelni.
- Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę i posmaż na łyżce oleju rzepakowego (w razie potrzeby dolej nieco wody).
- Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj obraną ze skórki paprykę, puree z dyni i podsmażoną cebulę - zmiksuj na gładki, gęsty sos.
- Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, natką pietruszki, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Kopytka podaj oprószone czarnym sezamem oraz startym parmezanem (łyżeczką; w wersji wegańskiej pomijamy) z dodatkiem sosu z pieczonej papryki.
Wartość odżywcza porcji kopytek z 2 łyżkami sosu z papryki, sezamem i parmezanem:
- Energia: 445 kcal
- Białko: 9,7 g
- Tłuszcz: 7,7 g
- Węglowodany: 83 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 3,16 mg
Dyniowe kopytka z sosem z pieczonej papryki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
ale świetny pomysł!!! :)
OdpowiedzUsuńGenialne!! Muszę wypróbować jak tylko dopadnę jakąś dynię :) i fajny patent z tłuczkiem, wykorzystam, bo też się jeszcze praski nie dorobiłam :)
OdpowiedzUsuńWiadomo, że widać wtedy w kopytkach kawałeczki ziemniaków, ale jak nie ma innego wyjścia ;)
UsuńWypróbuję, ale nie jutro bo paprykę zjadłam surową hihi ;) przed chwilą ;)
OdpowiedzUsuńPs. Czarny sezam mogę zastąpić niełuskanym?? No i nie mam skrobi ziemniaczanej ale mam kukurydzianą- da radę?? Pozdrawiam
Sezam może być niełuskany. Nigdy nie robiłam kopytek ze skrobią kukurydzianą więc nie będę doradzać :)
Usuńdzięki. kusi mnie twój przepis, bosko wygląda ale mi się nie chce...;) dam znać jak smakuje jak się zbiorę może w przyszłym tygodniu ^^
UsuńŚwietny pomysł na "inne" kopytka z moją ukochaną dynią :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobiłam i są przepyszne :) będę je gotować częściej :)
OdpowiedzUsuńczy można dac zwykly sezam?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej
UsuńCiekawy przepis, na pewno spróbuję w tym tygodniu.
OdpowiedzUsuńCzy bez dodatku jajka kopytka nie rozpadną się podczas gotowania?
OdpowiedzUsuń