Osoby z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten lub alergią na gluten również mogą pozwolić sobie na naleśniki! Ratunkiem w takiej sytuacji może okazać się przepis na naleśniki z mąki gryczanej.
Składniki na 8 sztuk naleśników z mąki gryczanej:
- Mąka gryczana* - szklanka
- Mleko 2% lub dowolne roślinne - szklanka
- Mineralna woda gazowana - 1/2 szklanki
- Jajo - sztuka
- Olej rzepakowy - 2 łyżki + odrobina do posmarowania patelni
- Szczypta soli
*Mąkę gryczaną można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub uzyskać poprzez zmielenie w młynku do kawy niepalonej kaszy gryczanej.
Sposób przygotowania naleśników bezglutenowych:
- Wszystkie składniki ubij przez chwilę.
- Ciasto wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Smaż z obu stron na patelni delikatnie posmarowanej olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem). Gdyby ciasto było za gęste doleje odrobinę wody - im rzadsze ciasto tym cieńsze wychodzą naleśniki :)
- Naleśniki podawaj z domowym dżemem lub twarożkiem i świeżymi owocami (u mnie brzoskwinia i morele).
Wartość odżywcza jednego naleśnika (bez nadzienia):
- Energia: 105 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 4,3 g
- Węglowodany: 12,3 g
- Błonnik pokarmowy: 1 g
- Cholesterol: 29 mg
Naleśniki z mąki gryczanej są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Naleśniki z mąki gryczanej nie bardzo mi smakują. Ale bez wątpienia są zdrowe. No i nie wiedziałam, że mają aż tyle kalorii ;-)
OdpowiedzUsuńNaleśniki mają taką kaloryczność, niezależnie od rodzaju użytej mąki ;)
Usuńcoś dla mnie, bo przerzuciłam się na dietę bezglutenową ;)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, ciekawi mnie smak :)
OdpowiedzUsuńdziś smażyłam jabłka w cieście. więc chwilowy przesyt. ale na pewno spróbuję grycznych naleśników (!!!)
OdpowiedzUsuńPani Paulino szkoda ze az tyke kat musiałam przezyc aby spróbować nalesniki z maki gryczanej,ale lepiej pozno niz nigdy. Sa wysmienite bardzo delikatne w smaku. Spodziewałam sie gryczanego smaku a tu pyszny nalesnik. Miodzio
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują :)
Usuńmozna uzyc maki zytniej? :)
OdpowiedzUsuńMogą się rozwalać, ale trzeba próbować ;)
UsuńMożna użyć wody nie gazowanej ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa, jak coś takiego w ogóle smakuje. Czy może być to dobre? Czy raczej nie ma to zbytnio smaku? Dajcie jakieś swoje recenzje, jeśli już próbowaliście :D
OdpowiedzUsuń