Paulina Styś-Nowak dnia 2014/08/22

Bezglutenowe naleśniki


Osoby z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten lub alergią na gluten również mogą pozwolić sobie na naleśniki! Ratunkiem w takiej sytuacji może okazać się przepis na naleśniki z mąki gryczanej.


Składniki na 8 sztuk naleśników z mąki gryczanej:

  • Mąka gryczana* - szklanka
  • Mleko 2% lub dowolne roślinne - szklanka
  • Mineralna woda gazowana - 1/2 szklanki
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki + odrobina do posmarowania patelni
  • Szczypta soli

*Mąkę gryczaną można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub uzyskać poprzez zmielenie w młynku do kawy niepalonej kaszy gryczanej.

 

  Sposób przygotowania naleśników bezglutenowych:


  • Wszystkie składniki ubij przez chwilę.
  • Ciasto wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  • Smaż z obu stron na patelni delikatnie posmarowanej olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem). Gdyby ciasto było za gęste doleje odrobinę wody - im rzadsze ciasto tym cieńsze wychodzą naleśniki :)
  • Naleśniki podawaj z domowym dżemem lub twarożkiem i świeżymi owocami (u mnie brzoskwinia i morele).



Wartość odżywcza jednego naleśnika (bez nadzienia):

  • Energia: 105 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 4,3 g
  • Węglowodany: 12,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 1 g
  • Cholesterol: 29 mg


Naleśniki z mąki gryczanej są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

Wypróbuj inne przepisy na naleśniki:

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

13 komentarzy:

  1. Naleśniki z mąki gryczanej nie bardzo mi smakują. Ale bez wątpienia są zdrowe. No i nie wiedziałam, że mają aż tyle kalorii ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki mają taką kaloryczność, niezależnie od rodzaju użytej mąki ;)

      Usuń
  2. coś dla mnie, bo przerzuciłam się na dietę bezglutenową ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować, ciekawi mnie smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś smażyłam jabłka w cieście. więc chwilowy przesyt. ale na pewno spróbuję grycznych naleśników (!!!)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Paulino szkoda ze az tyke kat musiałam przezyc aby spróbować nalesniki z maki gryczanej,ale lepiej pozno niz nigdy. Sa wysmienite bardzo delikatne w smaku. Spodziewałam sie gryczanego smaku a tu pyszny nalesnik. Miodzio

    OdpowiedzUsuń
  6. Można użyć wody nie gazowanej ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem bardzo ciekawa, jak coś takiego w ogóle smakuje. Czy może być to dobre? Czy raczej nie ma to zbytnio smaku? Dajcie jakieś swoje recenzje, jeśli już próbowaliście :D

    OdpowiedzUsuń