Zakwaszenie organizmu to ostatnio dosyć popularny temat. Nie rozpisując się więc zbytnio zapraszam do świeżutkiego artykułu wyjaśniającego kwestie związane z równowagą kwasowo - zasadową :)
Z artykułu dowiecie się jak można zbadać czy jesteśmy zakwaszeni, jak powinna wyglądać dieta alkalizująca i co to jest PRAL.
PRAL mojej sałatki wynosi -5 co oznacza, że ma ona właściwości zasadotwórcze. Do tego jest niskokaloryczna i bardzo smaczna :)
Składniki na porcję:
- Fasolka szparagowa - 200g
- Pomidorki koktajle - 100 g
- Ogórek - sztuka
- Oliwa - łyżeczka
- Jajo - sztuka
- Odrobina cebuli
Sposób przygotowania:
- Fasolę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Ugotowaną posiekaj na mniejsze kawałki.
- Pomidorki przekrój na pół, ogórek i cebulę posiekaj w plastry.
- Przygotuj jajo sadzone na łyżeczce oliwy.
- Na posiekanej fasoli połóż jajo sadzone, dodaj pozostałe warzywa.
Wartość odżywcza sałatki z jajem sadzonym:
- Energia: 242 kcal
- Białko: 12,6 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 15,3 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 169 mg
Sałatka z jajem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
ta sałatka wygląda obłędnie, ślicznie przyozdobiona i udekorowana :)
OdpowiedzUsuńnic więcej, jak chwytać za widelec i konsumować!
sałatka super :) a mogłabyś jeszcze dzisiaj podać przepis na bananowiec o którym pisałaś w poprzednim poście? z góry dzięki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smażone jajka, po prostu uwielbiam, choć wiem, że powoli zaczynam ich jeść trochę za dużo :D
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszna wersja w sam raz na kolację :) Nie powinno się jednak dodać soku z cytryny, aby ogórek nie "zabijał" witamin z pozostałych warzyw? :)
OdpowiedzUsuńDołączam się do pytania ! ;)
UsuńŚliczna!!!
OdpowiedzUsuńA dlaczego łączysz pomidor z ogórkiem i tracisz przez to tyle witaminy C z pomidora? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie tracę, gdyż jak widać na zdjęciu, pomidor nie styka się bezpośrednio z ogórkiem ;) Poza tym jem sałatkę zaraz po przygotowaniu dlatego też starty te są zminimalizowane. Idąc dalej pomidor nie jest wcale takim super dobrym źródłem witaminy C jak się powszechnie uważa ;) Pozdrawiam!
UsuńChodziło mi bardziej o łączenie już w ustach ;), ale oczywiście, są produkty dużo bardziej bogate w witaminę C niż pomidor. Niemniej, przyzwyczaiłam się już nie łączyć tych produktów, więc pewnie z tego przepisu nie skorzystam, ale z wielu innych na pewno :), tym bardziej, że mój mąż jest dietetykiem i oboje jesteśmy nieco sfiksowani na punkcie zdrowego stylu życia. Jeśli tylko Twoje dania są tak smaczne, jak zdrowe i jak zachęcająco wyglądają, na pewno zostaniemy stałymi bywalcami Twojej strony. Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ogórka razem ze skórką. Czy to jest dobry pomysł - jedzenie go w ten sposób? ;)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak ;)
Usuń