Paulina Styś-Nowak dnia 2014/08/21

"Odkwaszająca" sałatka dla "zakwaszonych"


Zakwaszenie organizmu to ostatnio dosyć popularny temat. Nie rozpisując się więc zbytnio zapraszam do świeżutkiego artykułu wyjaśniającego kwestie związane z równowagą kwasowo - zasadową :) 

Z artykułu dowiecie się jak można zbadać czy jesteśmy zakwaszeni, jak powinna wyglądać dieta alkalizująca i co to jest PRAL. 

PRAL mojej sałatki wynosi -5 co oznacza, że ma ona właściwości zasadotwórcze. Do tego jest niskokaloryczna i bardzo smaczna :)


Składniki na porcję:

  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Pomidorki koktajle - 100 g
  • Ogórek - sztuka
  • Oliwa - łyżeczka
  • Jajo - sztuka
  • Odrobina cebuli 


  Sposób przygotowania:


  • Fasolę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Ugotowaną posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Pomidorki przekrój na pół, ogórek i cebulę posiekaj w plastry.
  • Przygotuj jajo sadzone na łyżeczce oliwy.
  • Na posiekanej fasoli połóż jajo sadzone, dodaj pozostałe warzywa.



Wartość odżywcza sałatki z jajem sadzonym:

  • Energia: 242 kcal
  • Białko: 12,6 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 15,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 169 mg


Sałatka z jajem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

12 komentarzy:

  1. ta sałatka wygląda obłędnie, ślicznie przyozdobiona i udekorowana :)
    nic więcej, jak chwytać za widelec i konsumować!

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka super :) a mogłabyś jeszcze dzisiaj podać przepis na bananowiec o którym pisałaś w poprzednim poście? z góry dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smażone jajka, po prostu uwielbiam, choć wiem, że powoli zaczynam ich jeść trochę za dużo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna wersja w sam raz na kolację :) Nie powinno się jednak dodać soku z cytryny, aby ogórek nie "zabijał" witamin z pozostałych warzyw? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A dlaczego łączysz pomidor z ogórkiem i tracisz przez to tyle witaminy C z pomidora? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tracę, gdyż jak widać na zdjęciu, pomidor nie styka się bezpośrednio z ogórkiem ;) Poza tym jem sałatkę zaraz po przygotowaniu dlatego też starty te są zminimalizowane. Idąc dalej pomidor nie jest wcale takim super dobrym źródłem witaminy C jak się powszechnie uważa ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Chodziło mi bardziej o łączenie już w ustach ;), ale oczywiście, są produkty dużo bardziej bogate w witaminę C niż pomidor. Niemniej, przyzwyczaiłam się już nie łączyć tych produktów, więc pewnie z tego przepisu nie skorzystam, ale z wielu innych na pewno :), tym bardziej, że mój mąż jest dietetykiem i oboje jesteśmy nieco sfiksowani na punkcie zdrowego stylu życia. Jeśli tylko Twoje dania są tak smaczne, jak zdrowe i jak zachęcająco wyglądają, na pewno zostaniemy stałymi bywalcami Twojej strony. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ogórka razem ze skórką. Czy to jest dobry pomysł - jedzenie go w ten sposób? ;)

    OdpowiedzUsuń