Przygotowanie domowego mleka, a raczej napoju, kokosowego jest banalnie proste - więcej wskazówek i informacji możecie znaleźć tutaj. Mleko to można użyć do przygotowania wszelkich wypieków, ciast, naleśników, owsianek czy deserów. Jest to idealny zamiennik dla mleka krowiego na diecie wegańskiej, u osób z nietolerancją laktozy lub też z alergią na białka mleka krowiego.
Ja mleka kokosowego potrzebowałam do zrobienia pysznych lodów (przepis jutro!), a że wiórki kokosowe miałam pod ręką - wodę tym bardziej - to w bardzo prosty sposób powstało mleko kokosowe ;)
Składniki:
- Wiórki kokosowe - szklanka
- Woda - 4 szklanki
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe zalewamy 4 szklankami wody i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
- Po tym czasie wszystko miksujemy przez ok. 10 minut (im dłużej tym lepiej).
- Zmiksowane mleko przelewamy przez gazę - pozostałość dokładnie odciskamy i... gotowe!
Mleko dodatkowo można nieco osłodzić poprzez dodatek odrobiny miodu lub syropu daktylowego. Świetnie sprawdzi się również dodatek wanilii lub cynamonu.
Super pomysł, myślałam właśnie ostatnio o spróbowaniu mleka kokosowego więc spadłaś mi z nieba :) Teraz jeszcze z niecierpliwością czekam na przepis na lody kokosowe, bo obiecałam sobie, że w te wakacje muszę spróbować zrobić lody a coś czuje, że te będą idealnym wyborem :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWiórki wraz z wodą miksujesz blenderem czy mikserem? :)
OdpowiedzUsuńWtedy akurat byłam w rodzinnym domu i miksowałam robotem kuchennym, ale z braku laku i blenderem da radę ;)
Usuńwoda którą zalewasz wiórki ma być gorąca?
OdpowiedzUsuńmoże, ale nie musi ;)
Usuńja miksowałam to pryskało mi po całej kuchni . Macie jakiś pomysł?
OdpowiedzUsuńWysokie naczynie :)
UsuńCzy w podobny sposob mozna przygotowac mleko owsiane? (z platkow owsianych?) A jak z platkami orkiszowymi? Albo jaglanymi?
OdpowiedzUsuńOwsiane na pewno. Nie wiem jak z jaglanym, chyba lepiej będzie z kaszy.
Usuń