Składniki na ok. 35 ciasteczek:
- Mąka graham (typ 1850) - 1 szklanka
- Mąka jasna - 1 szklanka
- Jaja - dwie sztuki
- Cukier - 5 łyżek
- Cukier waniliowy (nie wanilinowy!) - łyżka
- Suszona żurawina - 1/2 szklanki
- Orzechy włoskie (grubo posiekane) - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - łyżeczka
- Sól - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Jaja (w całości) miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzwyskania puszystej piany.
- Do ubitych jaj dodajemu pozostałe składniki - mieszamy i zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy dwa podłużne wałki - układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 25 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamhy aż ostygnie - kroimy na paski o grubości 1 cm.
- Ciasteczka ponownie rozkładamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut (w połowie pieczenia obracamy na drugą stronę).
Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
- Energia: 48 kcal
- Białko: 1,6 g
- Tłuszcz: 1,3 g
- Węglowodany: 8,1 g
- Błonnik pokarmowy: 0,8 g
- Cholesterol: 14,4 mg
Pełnoziarniste biscotti są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B12, PP;
Perfekcyjne w każdym calu. Już wyobrażam sobie ich delikatny, słodki, pełnoziarnisty smak!
OdpowiedzUsuńa można nie dodawać cukru?
OdpowiedzUsuńJasne, że można ale wtedy będą bardziej na "wytrawnie" ;)
Usuńsuper blog, :) jestem pierwszy raz ale na pewno zostanę na dlugo :P czy zamiana cukru białego na brązowy jest zdrowsza?? mąka jasna to znaczy zwykła pszenna? można dać pszenna razową??
OdpowiedzUsuńNiestety zamiana cukru białego na brązowy w praktyce niewiele zmienia (tutaj o tym pisałam: http://cojesc.net/czy-brazowe-znaczy-lepsze/).
UsuńTak, mąka jasna to zwykła pszenna. Akurat w tym przepisie zamieniłam pół mąki jasnej na graham.
Ile z tego przepisu wychodzi mniej-więcej ciasteczek? :)
OdpowiedzUsuńZawsze podaję ilość porcji czy sztuk przy nagłówki "Składniki" ;)
UsuńZamiast mąki graham i białej można użyć mąki żytniej? Czy ta zmiana wpłynie jakoś szczególnie na ciasteczka? :)
OdpowiedzUsuńMąka żytnia ma trochę inne właściwości (może być za ciążka). Radziłabym próbować na początku z małej ilości składników ;)
UsuńCzy zamiast włoskich można dodać innych? Na przykład nerkowców? :)
OdpowiedzUsuńMoje wyszly czarne :( A i tak wyjelam szybko po 20 minutach
OdpowiedzUsuńA nie piekłaś czasami z termoobiegem, albo w gazowym piekarniku?
UsuńWyszły pyszne ;)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić jasną mąkę np. na owsianą?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, nie wiem czy nie wyjdą za "ciężkie".
UsuńMam pytanie, bo chcialabym policzyc , ile kalorii ma moje ciasteczko(nie tylko to). Jak moge to wyliczyc? Jakas prosta metoda? Tu , moje ciastka lacznie waza 495g, a ze wszystkich skladnikow wyszlo mi 1842kcal. Nie wiem, czy to sie liczy do gramow danego produktu, czy od razu 100g= 184kcal. Najpierw liczylam, ze 100g=184kcal, a potem dzielilam gramy "na kalorie". W pierwszym 10g= 18kcal, a w drugim 10g= 4 kcal, wiec cos jest zle...
OdpowiedzUsuńNajprościej będzie jeśli policzysz ilość ciasteczek. Po podzieleniu kaloryczności przez ilość ciastek wyjdzie kaloryczność jednej sztuki ;)
UsuńTylko, ze ciasteczka nie sa rownej wielkosci. Jedno np.wazy 15 g, a drugie 25 g...
UsuńAle jak zjesz 3 czy 4 to i tak wyjdzie średnia ;)
UsuńDziś będę próbować :) Już nie moge się doczekać
OdpowiedzUsuńZdrowe odżywianie i cukier?
OdpowiedzUsuń