Naleśniki kaszowe (bez mąki i jaj!) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/01/05

Naleśniki kaszowe (bez mąki i jaj!)

Składniki na trzy porcje:


Ciasto naleśnikowe:
  • Kasza jęczmienna - szklanka
  • Mleko - 1 i 1/2 szklanki
  • Skrobia ziemniaczana - 10 łyżek
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki

Farsz warzywno - pieczarkowy:
  • Pieczarki - 5 sztuk
  • Cebula - sztuka
  • Papryka - sztuka
  • Ogórki konserwowe - 3 sztuki
  • Marchew - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Lekki sos pomidorowy:
  • Pomidory w puszce
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • Jogurt naturalny - dwie łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Gotujemy kaszę jęczmienną w lekko osolonej wodzie.
  • Przygotowujemy farsz: cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę - wrzucamy na patelnie z olejem rzepakowym i przez chwilkę podsmażamy. Pozostałe warzywa obieramy i rozdrabniamy - wszystko wrzucamy na patelnie i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
  • W tym czasie przygotowujemy również naleśniki: ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną miksujemy za pomocą blendera (tak aby jak najbardziej się rozdrobniła) i mieszamy razem z pozostałymi składnikami na gładką masę.
  • Patelnie smarujemy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem rzepakowym (tylko przed pierwszym naleśnikiem) - nakładamy ciasto i rozmarowujemy je (najlepiej i najwygodniej za pomocą łyżki). Smażymy z obu stron na rumiano.
  • W między czasie przygotowujemy prosty sos pomidorowy: pomidory w puszce zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku. Im dłużej będziemy sos gotować tym będzie coraz gęstszy, a więc dostosowujemy czas gotowania do oczekiwanej gęstości sosu.
  • Do naleśników nakładamy farsz - zawijamy je i polewamy sosem pomidorowym.


Wartość odżywcza porcji (dwa naleśniki):

  • Energia: 441 kcal
  • Białko: 10,7 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 68 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,5 g
  • Cholesterol: 7,3 mg

Naleśniki kaszowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, wapnia, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B12, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

24 komentarze:

  1. takich naleśników jeszcze nie jadłam!
    ale pomysłowo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę dobry pomysł! Muszę spróbować kiedyś takich naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe! :) Smażenie na rzepakowym oleju to najlepszy wybór, bo to najzdrowszy spośród olejów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki pycha :) ale strasznie ciężko się rozsmarowuje masę na patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasza jaglana - super pomysł, mega zdrowa, ale ta skrobia ziemniaczana?... Produkt praktycznie bez składników odżywczych no i wysoki indeks glikemiczny :(
    Czym można by było ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobia ziemniaczana wiąże wszystkie składniki ze sobą, więc można spróbować z jajkiem lub też skrobią kukurydzianą ;)

      Usuń
  6. Czy te naleśniki będą odpowiednie w diecie 1300 kcal ? Chciałam zrobić je na bazie jaglanki z warzywami i kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. CZY SKROBIA ZIMNIACZANA TO POPROSTU MĄKA ZIEMNIACZANA?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to troszeczkę coś innego, w mące są też inne składniki ziemniaków a skrobia to tylko skrobia ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. a czy można użyć innej kaszy ? np hmmm jeczmiennej. ... ja jakoś nie przepadam za jaglana ... dla mnie jest zawsze gorzka. ..

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy można użyć innej kaszy ? np hmmm jeczmiennej. ... ja jakoś nie przepadam za jaglana ... dla mnie jest zawsze gorzka. ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można próbować, ale pewnie ilość poszczególnych składników będzie się zmieniać w zależności od konsystencji ciasta. Żeby jaglana nie była gorzka trzeba ją wcześniej dokładnie opłukać po gorącą wodą lub podprażyć na suchej patelni :)

      Usuń
  11. spróbuję pozbyć się tej goryczki , dzięki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. spróbuję pozbyć się tej goryczki , dzięki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. spróbuję pozbyć się tej goryczki , dzięki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dlaczego w przepisie jest mowa o kaszy gryczanej, a osoby komentujące mówią o jaglanej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie jest kasza jęczmienna ;)

      Usuń
    2. A ile kalorii mają tak mniej więcej naleśniki bez farszu?

      Super strona i przepisy. Szczególnie te kaszowe. Jestem kaszomaniaczką :D Pozdrawiam ;)

      Usuń
  15. A ile kalorii mają tak mniej więcej naleśniki bez farszu?

    Super strona i przepisy. Szczególnie te kaszowe. Jestem kaszomaniaczką :D Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy 4 łyżki oleju wchodzą do ciasta czy to do smażenia?

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmmnnnniiiiaaaaammm zjadłam 3 porcje w 15 minut ! ;)

    OdpowiedzUsuń