Czekoladowe smarowidło na kanapkę bez dodatku cukru i tłuszczu? Bardzo proszę!
Krem można wykorzystać na kanapki, do naleśników, ciast, owsianek i zdrowych deserów.
Cieciorella - składniki:
- Ugotowana ciecierzyca - szklanka
- Orzechy nerkowca - 5 łyżek
- Suszone daktyle - 80g
- Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - 1/2 tabliczki (50g)
- Gorzkie kakao - 2 łyżki
Sposób przygotowania kremu czekoladowego z ciecierzycy:
- Daktyle i orzechy zalej gorącą wodą i odstaw na 2 - 3 godziny.
- Do ciecierzycy dodaj namoczone orzechy i daktyle (na razie bez wody, w której się moczyły, ale nie wylewaj jej) i zmiksuj na gładki krem. Pozostałą z moczenia wodę dolewaj podczas miksowania, aby uzyskać kremową konsystencję.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do pasty razem z gorzkim kakao - dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 10 dni.
Wartość odżywcza łyżki cieciorelli:
- Energia: 121 kcal
- Białko: 2,9 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 0 mg
Krem czekoladowy z ciecierzycy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Może zadam śmieszne pytanie, ale jak przygotować ciecierzycę? Nigdy jej nie gotowałam, ani nie jadłam :) Twojego bloga obserwuje od wielu miesięcy i co jakiś czas próbuję kolejnych przepisów, które są po prostu świetne :) Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCiecierzycę gotujemy identycznie jak fasolę. Najpierw trzeba ją namoczyć, najlepiej na noc, potem odlać wodę, w której się moczyła i wlać świeżą, a następnie gotować przez ok. 1,5 godziny :)
UsuńCiecierzyce uwielbiam
OdpowiedzUsuńCiecierzyca do tego pasuje? :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :) Gotowana ciecierzyca jest raczej nautralna więc pasuje i na słono i na słodko :)
Usuńtrzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńUżywam w kuchni mąki z ciecierzycy, jak dla mnie ma za bardzo grochowy smak... jest zbyt mocny i charakterystyczny, by jeszcze zamieniać to na pastę czekoladową. Ale w sumie kto co lubi :)
OdpowiedzUsuńMąki nie używałam więc ciężko mi porównać. Aczkolwiek gotowana ciecierzyca nie ma takiego posmaku :)
Usuńzdrowa nutella! bombowo!
OdpowiedzUsuńmozna ten blog obserwowac?? tak zeby otrzymywac powiadomienia o nowych wpisach>? nie widzę takiej opcji... moze zle szukam:)
OdpowiedzUsuńNa dole strony, w stopce
UsuńŚwietny pomysł! Może w końcu przekonałabym się do ciecierzycy;)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńpyszna ta pasta, kalorii trochę jednak ma, jednak tylko same zdrowe ;) taką pastę z pewnością wyjadałabym łyżeczką prosto ze słoika :)
OdpowiedzUsuńDokładnie w ten sam sposób pomyślałam. Ale hej, jeżeli mam wybierać pomiędzy tym a np. nutellą, to pod każdym względem wygrywa taka pasta. Grunt to wybierać lepsze zamienniki :)
Usuńczy orzechy nerkowca można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna, np. migdałami :)
UsuńA orzechami laskowymi? :) J.
UsuńJasne ;) Będzie jej jeszcze bliżej do nutelli
UsuńEkstra pomysł, notuję do przetestowania.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńGdzie Pani kupuje ciecierzyce? :)
OdpowiedzUsuńOstatnio w Biedronce :)
UsuńOo :) a w jakiej cenie jeśli można wiedzieć?
UsuńCzy można czymś zastąpić daktyle?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować suszonymi śliwkami :)
UsuńMożna skorzystać z cieciorki w puszce, która jest od razu gotowa do spożycia? Czy jest ona mniej zdrowa od suchej?
OdpowiedzUsuńMoże być również cieciorka z puszki przy czym trzeba ją wcześniej opłukać z nadmiaru soli :)
UsuńA czy zamiast cieciorki można zrobić tę samą pastę tylko z soczewicy?? Mam akurat czerwoną:)
OdpowiedzUsuńOj z soczewicą będzie ciężej bo ma charakterystyczny smak. Lepiej zamienić ciecierzycę na białą fasolę :)
UsuńBardzo fajny i prosty przepis na pyszny krem czekolady :D Zrobiłem i jest pyszny! Idealny zamiennik nutelli :) :) :)
OdpowiedzUsuńszklanka ugotowanej ciecierzycy w przepisie- ile mam wziac tej surowej do gotowania???
OdpowiedzUsuńok. 1/2 szklanki :)
UsuńOk, dziękuje :) w ciągu najbliższych dni na pewno wyprobuje przepis i napisze jak wyszło ;)
UsuńCzekoladowe smarowidło właśnie zrobiłam lecz w wersji bardziej kalorycznej - dałam trochę masła i cukru. Dla mnie PYCHOTKA, choć konsystencja zupełnie nie nutellowa. Dziś przetestuję na moich pociechach. Ciekawe czy odgadną skład :))
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić orzechy nerkowca ?
OdpowiedzUsuńMogą być inne orzechy, np. migdały czy laskowe :)
UsuńA ile tych orzechów ?
UsuńTyle samo co nerkowców (50g = 5 łyżek)
UsuńWłaśnie zrobiłam z migdałami. Moczyłam całą noc daktyle i migdały. Bardzo dobra pasta!
OdpowiedzUsuńZrobione, przetestowane na baaardzo wybrednych dzieciach, takich , które zdrowe wyczuwają na odległość i np kremu czekoladowego z awokado nie przełkną - pyyycha krem:)
OdpowiedzUsuńPaulinko,
OdpowiedzUsuńprzeszłaś sama siebie z tym przepisem!
Nawet bez czekolady jest REWELACYJNY !!
W życiu bym nie pomyślała o cieciorce w takim zestawieniu ;D
Bardzo dziękuję! :)
UsuńPozdrawiam!
Pani Paulino bardzo dziękuje :) te zamienniki oczywiście zdrowe:) są fenomenalne :) bardzo się cieszę że trafiłam na Pani stronę moje nawyki żywieniowe naprawdę się zmieniły a moja rodzinka, wybredni mięsożercy :), chętnie wcina wszystko co im podam i proszą o więcej jeszcze raz dziękuje !!!
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńPozrawiam
Czy ciecierzycę gotować w osolonej wodzie?
OdpowiedzUsuńDo tego przepisu niekoniecznie ;)
UsuńMam pytanie dotyczące czekolady. Jakiej czekolady Pani użyła? Wszystkie, które znajduję na sklepowych półkach, zawierają cukier. Zależałoby mi na czekoladzie bez cukru. Czy mogłaby Pani coś polecić?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jeśli bez cukru to z dodatkiem słodzików. Taka bez cukru i bez słodzików byłaby hiper gorzka ;)
Usuń