Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/29

Krem czekoladowy z cieciorki, czyli zdrowe smarowidło na słodko


Czekoladowe smarowidło na kanapkę bez dodatku cukru i tłuszczu? Bardzo proszę!

Krem można wykorzystać na kanapki, do naleśników, ciast, owsianek i zdrowych deserów.


Składniki:

  • Ugotowana ciecierzyca - szklanka
  • Orzechy nerkowca - 5 łyżek
  • Suszone daktyle - 80g
  • Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - 1/2 tabliczki (50g)
  • Gorzkie kakao - 2 łyżki
  

Sposób przygotowania:


  • Daktyle i orzechy zalej gorącą wodą i odstaw na 2 - 3 godziny.
  • Do ciecierzycy dodaj namoczone orzechy i daktyle (na razie bez wody, w której się moczyły, ale nie wylewaj jej) i zmiksuj na gładki krem. Pozostałą z moczenia wodę dolewaj podczas miksowania, aby uzyskać kremową konsystencję.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do pasty razem z gorzkim kakao - dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 10 dni.


Wartość odżywcza łyżki kremu czekoladowego:

  • Energia: 121 kcal
  • Białko: 2,9 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 0 mg


Cieciorkowy krem czekoladowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

49 komentarzy:

  1. Może zadam śmieszne pytanie, ale jak przygotować ciecierzycę? Nigdy jej nie gotowałam, ani nie jadłam :) Twojego bloga obserwuje od wielu miesięcy i co jakiś czas próbuję kolejnych przepisów, które są po prostu świetne :) Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzycę gotujemy identycznie jak fasolę. Najpierw trzeba ją namoczyć, najlepiej na noc, potem odlać wodę, w której się moczyła i wlać świeżą, a następnie gotować przez ok. 1,5 godziny :)

      Usuń
  2. Ciecierzyca do tego pasuje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak :) Gotowana ciecierzyca jest raczej nautralna więc pasuje i na słono i na słodko :)

      Usuń
  3. Używam w kuchni mąki z ciecierzycy, jak dla mnie ma za bardzo grochowy smak... jest zbyt mocny i charakterystyczny, by jeszcze zamieniać to na pastę czekoladową. Ale w sumie kto co lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki nie używałam więc ciężko mi porównać. Aczkolwiek gotowana ciecierzyca nie ma takiego posmaku :)

      Usuń
  4. mozna ten blog obserwowac?? tak zeby otrzymywac powiadomienia o nowych wpisach>? nie widzę takiej opcji... moze zle szukam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Może w końcu przekonałabym się do ciecierzycy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna ta pasta, kalorii trochę jednak ma, jednak tylko same zdrowe ;) taką pastę z pewnością wyjadałabym łyżeczką prosto ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie w ten sam sposób pomyślałam. Ale hej, jeżeli mam wybierać pomiędzy tym a np. nutellą, to pod każdym względem wygrywa taka pasta. Grunt to wybierać lepsze zamienniki :)

      Usuń
  7. czy orzechy nerkowca można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra pomysł, notuję do przetestowania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :) trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie Pani kupuje ciecierzyce? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można czymś zastąpić daktyle?

    OdpowiedzUsuń
  12. Można skorzystać z cieciorki w puszce, która jest od razu gotowa do spożycia? Czy jest ona mniej zdrowa od suchej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być również cieciorka z puszki przy czym trzeba ją wcześniej opłukać z nadmiaru soli :)

      Usuń
  13. A czy zamiast cieciorki można zrobić tę samą pastę tylko z soczewicy?? Mam akurat czerwoną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj z soczewicą będzie ciężej bo ma charakterystyczny smak. Lepiej zamienić ciecierzycę na białą fasolę :)

      Usuń
  14. Bardzo fajny i prosty przepis na pyszny krem czekolady :D Zrobiłem i jest pyszny! Idealny zamiennik nutelli :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  15. szklanka ugotowanej ciecierzycy w przepisie- ile mam wziac tej surowej do gotowania???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, dziękuje :) w ciągu najbliższych dni na pewno wyprobuje przepis i napisze jak wyszło ;)

      Usuń
  16. Czekoladowe smarowidło właśnie zrobiłam lecz w wersji bardziej kalorycznej - dałam trochę masła i cukru. Dla mnie PYCHOTKA, choć konsystencja zupełnie nie nutellowa. Dziś przetestuję na moich pociechach. Ciekawe czy odgadną skład :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Czym zastąpić orzechy nerkowca ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być inne orzechy, np. migdały czy laskowe :)

      Usuń
    2. A ile tych orzechów ?

      Usuń
    3. Tyle samo co nerkowców (50g = 5 łyżek)

      Usuń
  18. Właśnie zrobiłam z migdałami. Moczyłam całą noc daktyle i migdały. Bardzo dobra pasta!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobione, przetestowane na baaardzo wybrednych dzieciach, takich , które zdrowe wyczuwają na odległość i np kremu czekoladowego z awokado nie przełkną - pyyycha krem:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Paulinko,
    przeszłaś sama siebie z tym przepisem!
    Nawet bez czekolady jest REWELACYJNY !!
    W życiu bym nie pomyślała o cieciorce w takim zestawieniu ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. Pani Paulino bardzo dziękuje :) te zamienniki oczywiście zdrowe:) są fenomenalne :) bardzo się cieszę że trafiłam na Pani stronę moje nawyki żywieniowe naprawdę się zmieniły a moja rodzinka, wybredni mięsożercy :), chętnie wcina wszystko co im podam i proszą o więcej jeszcze raz dziękuje !!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy ciecierzycę gotować w osolonej wodzie?

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam pytanie dotyczące czekolady. Jakiej czekolady Pani użyła? Wszystkie, które znajduję na sklepowych półkach, zawierają cukier. Zależałoby mi na czekoladzie bez cukru. Czy mogłaby Pani coś polecić?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli bez cukru to z dodatkiem słodzików. Taka bez cukru i bez słodzików byłaby hiper gorzka ;)

      Usuń