Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- pół upieczonej piersi z kurczaka (np. z tego przepisu)
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1/2 papryki czerwonej
- kiełki słonecznika
- 2 garści rukoli
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, opcjonalnie domowe kostki bulionowe
Sposób przygotowania:
- Komosę dokładnie opłukaj pod gorącą wodą. Zalej szklanką wody lub bulionem i gotuj przez 15 minut pod przykryciem (komosa ma wchłonąć cały płyn).
- Groszek ugotuj w wodzie (3 minuty od zagotowania).
- Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
- Mięso pokrój w plasterki.
- Ugotowaną komosę wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku pieprzem, opcjonalnie solą.
- Rozłóż wszystkie składniki na talerzu.
Wartość odżywcza porcji sałatki:
- Energia: 346 kcal
- Białko: 27g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 36 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Sałatka z komosy i kurczaka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńa ja gdzieś wyczytałam, że nie powinno się jeść wieczorem surowizny, bo kiepsko się trawi. sama zawsze wybierałam sałatki, żeby zjeść coś lekkiego, ale teraz już sama nie wiem...
OdpowiedzUsuńto jak to w końcu jest? :)
Pozdrawiam,
Klaudia
To bardziej indywidualna kwestia :) Jeśli dobrze się czujesz po sałatce wieczorem to czemu by jej nie jeść :)
Usuńok, to zostaję przy sałatkach :)
OdpowiedzUsuńKlaudia
Całkiem niedawno zdiagnozowano u mnie celiakię. O diecie bezglutenowej dopiero się uczę, przeglądam przepisy (tu są całkiem apetyczne!), eksperymentuje... Ale jak to jest z tym groszkiem: mrożony? a można konserwowy?
OdpowiedzUsuńMożna, ale mrożony smaczniejszy i zdrowszy ;)
UsuńDziękuję za odpowiedź :) czasami wydaje mi się, że popadnę w paranoję z czytaniem etykiet, zastanawianiem się co można a co nie itp. Ale wiadomo, na wszystko potrzeba czasu :) Pozdrawiam i dziękuję za porcję smacznych przepisów!
Usuń