Paulina Styś-Nowak dnia 2018/03/05

Kotlety z dorsza

Znalazłam wreszcie sposób na doskonałe podanie ryby tak żeby wszystkim smakowało (włączając w to męża i 15 miesięcznego synka). Uff! Trochę to trwało, ale się udało! 


Składniki na 3 porcje (9 kotletów):

  • ok. 500g dorsza (u mnie polędwica z dorsza, może być też inna chuda ryba)
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 1/4 szklanki bulionu (lub woda + kostki bulionowe)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy + do posmarowania kotletów
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny (lub więcej do smaku)
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Rybę ugotuj na parze.
  • Kaszę przepłukaj pod gorącą wodą i ugotuj w bulionie przez 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn).
  • Cebulę zeszklij na łyżce oliwy.
  • Zmiel wszystkie składniki (rybę, cebulę i kaszę) w maszynce do mielenia lub w malakserze.
  • Do masy dodaj posiekaną pietruszkę, jajko i przyprawy. 
  • Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim łyżkę oliwy.
  • Z masy formuj kotlety (najlepiej zwilżonymi rękoma) i rozkładaj je na papierze do pieczenia. Wierzch kotletów posmaruj odrobiną oliwy. 
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza porcji (3 kotletów):

  • Energia: 322 kcal
  • Białko: 36 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 27 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g


Kotlety z dorsza są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: D, E, C, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

10 komentarzy:

  1. Muszę spróbować, bo moje brzdące rybę w każdej postaci omijają na kilometr...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie chyba wypróbuję😋

    OdpowiedzUsuń
  3. A mogę użyć mrożona rybę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko trzeba ją dobrze osuszyć po rozmrożeniu.

      Usuń
  4. Super przepisy - ekstra blog Pani Paulino.
    Pozdrawiam,
    Informatyk, co umie zamawiać pizzę przez telefon, a od teraz zacznie coś gotować w końcu.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy moze byc kuskus zamiast jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda to bardzo smacznie :) Zastanawiam się tylko, czy zamiast dorsza można użyć łososia? Akurat mam w lodowce dwie paczki świeżego łososia z https://www.mowisalmon.pl/ i nie chciałabym, aby się zmarnowały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajnie wyglądają te kotleciki, myślę, ze to świetna alternatywa dla paluszków rybnych, które dzieci tak bardzo lubią. Chociaż moje łobuziaki najbardziej chyba lubią łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ Muszę przyznać, że tą potrawę lubią wszyscy domownicy, więc często gości na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń