Składniki na 12 chlebków:
- Mąka orkiszowa graham (typ 1850) - 300g
- Mąka orkiszowa jasna - 200g
- Opakowanie drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek oliwy
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Zagnieć elastyczne ciasto dodając stopniowo wodę (ciasta z pełnoziarnistej mąki powinny być nieco bardziej wilgotne, tak więc nie przejmuj się jeśli podczas wyrabiania lekko klei się do rąk).
- Włóż do miski, nakryj ściereczką i postaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podziel ciasto na 12 kawałków i rozwałkuj na cienkie owalne placki. Placki podsyp mąką w trakcie wałkowania.
- Smaż placki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni - po minucie na każdą stronę.
Wartość odżywcza jednego chlebka:
- Energia: 180 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 27 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
Chlebki naan są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, PP;
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńA z mąki pszennej graham i jasnej tez można?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, też wyjdą ;)
UsuńPrzepis przetestowany! Super!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy takich chlebków a teraz na pewno przepis wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńCzy mogą być drożdże z kostki i w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuń20 - 25g
Usuń