Paulina Styś-Nowak dnia 2018/02/14

Orkiszowe chlebki naan

Lubię sobie czasami odmienić tradycyjne dodatki obiadowe (kasza, ziemniaki). Wtedy przygotowuję rozmaite dodatki mączne. Takie chlebki naan są miękkie i pasują do wszelkich dań z kurczakiem (np. kurczak curry, kurczak duszony z warzywami). Świetnie sprawdzą się również jako przekąska do maczania sosów i dipów na spotkaniu ze znajomymi ;)


Składniki na 12 chlebków:

  • Mąka orkiszowa graham (typ 1850) - 300g
  • Mąka orkiszowa jasna - 200g
  • Opakowanie drożdży suszonych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek oliwy
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody


Sposób przygotowania:

  • Zagnieć elastyczne ciasto dodając stopniowo wodę (ciasta z pełnoziarnistej mąki powinny być nieco bardziej wilgotne, tak więc nie przejmuj się jeśli podczas wyrabiania lekko klei się do rąk). 
  • Włóż do miski, nakryj ściereczką i postaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie podziel ciasto na 12 kawałków i rozwałkuj na cienkie owalne placki. Placki podsyp mąką w trakcie wałkowania.
  • Smaż placki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni - po minucie na każdą stronę.


Wartość odżywcza jednego chlebka:

  • Energia: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 27 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g


Chlebki naan są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. A z mąki pszennej graham i jasnej tez można?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis przetestowany! Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłyśmy takich chlebków a teraz na pewno przepis wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogą być drożdże z kostki i w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń