Składniki na 1 porcję:
- szklanka mleka (dowolnego: krowie lub roślinne bez cukru)
- czubata łyżeczka kakao (naturalnego)
- 3 suszone daktyle
- opcjonalnie: zmielona wanilia, cynamon, kardamon
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej wcześniej 1/4 szklanki mleka i odstaw na co najmniej 30 minut.
- Po tym czasie daktyle zmiksuj (razem z mlekiem, w którym się moczyły) na gładko.
- 3/4 szklanki mleka wlej do rondelka, dodaj kakao, dowolne przyprawy oraz zmiksowane wcześniej daktyle - zagotuj i wymieszaj.
Wartość odżywcza porcji kakao:
- Energia: 181 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 6 g
- Węglowodany: 23 g
- Błonnik pokarmowy: 1g
Domowe kakao jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: B1, B2, B6, B12;
Spróbuje na pewno:-)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńMmm, nie ma jak domowe kakao, właśnie takie prawdziwe. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńDzieki Pani Paulino super posilek zaraz robie gdyz nabralam nieprzecietnej ochoty a jest 12:40 i poczulam ze cos wrzucilabym w siebie,myslalam o herbaci kapsulkowe z Thibo jest superowa ale kakalko jeszcze bardziej superowe ,ide i robie.Pozdrawiam serdecznie Jolka
OdpowiedzUsuńDzieki Pani Paulino super posilek zaraz robie gdyz nabralam nieprzecietnej ochoty a jest 12:40 i poczulam ze cos wrzucilabym w siebie,myslalam o herbaci kapsulkowe z Thibo jest superowa ale kakalko jeszcze bardziej superowe ,ide i robie.Pozdrawiam serdecznie Jolka
OdpowiedzUsuńSuper przepis pani Paulino.Mam jednak pytanie co pani sądzi o teorii,że kakao powinno się robić na wodzie i nie gotować,ponieważ traci swoje właściwości i flawonoidy.Czy to jest prawda?Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie słyszałam, ani tym bardziej nie znam potwierdzenia takiej teorii.
UsuńPozdrawiam:)
Mniam! A gdzie kupię taki śliczny kubeczek? ♥
OdpowiedzUsuńPrymus AGD ;)
UsuńBardzo smaczne!! Sama takie stworzyłam zanim zobaczyłam ten przepis :P ;)
OdpowiedzUsuńpychotka! :)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCiekawa strona. Brakuje mi tylko kaloryczności posiłków.
Pozdrawiam E.
Hmmm, przecież przy każdym przepisie jest podana kaloryczność ;)
UsuńW blogach takich jak ten zakochuję się już przez same zdjęcia :) Jak to wszystko tutaj fajnie wygląda! :) Będę zaglądać!
OdpowiedzUsuńA mozna by zrobic bez daktyli?
OdpowiedzUsuńdla mnie z daktylami smakuje rownie dobrze jak gorąca czekolada(a gorącą czekoladę przeuwielbiam!) , ale tylko z mlekiem 3,2% . Dodatkowo dorzucam chilli :)
OdpowiedzUsuń