Zdrowe kakao :) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/11/07

Zdrowe kakao :)

Nie ma to jak kubek ciepłego kakałka wieczorową porą ;) Ale żadne tam nesquiki czy inne cukrowce. Robimy swoje, osłodzone daktylami. Mniam!


Składniki na 1 porcję:

  • szklanka mleka (dowolnego: krowie lub roślinne bez cukru)
  • czubata łyżeczka kakao (naturalnego)
  • 3 suszone daktyle
  • opcjonalnie: zmielona wanilia, cynamon, kardamon


Sposób przygotowania:

  • Daktyle zalej wcześniej 1/4 szklanki mleka i odstaw na co najmniej 30 minut.
  • Po tym czasie daktyle zmiksuj (razem z mlekiem, w którym się moczyły) na gładko.
  • 3/4 szklanki mleka wlej do rondelka, dodaj kakao, dowolne przyprawy oraz zmiksowane wcześniej daktyle - zagotuj i wymieszaj.


Wartość odżywcza porcji kakao:

  • Energia: 181 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 23 g
  • Błonnik pokarmowy: 1g

Domowe kakao jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: B1, B2, B6, B12;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. Mmm, nie ma jak domowe kakao, właśnie takie prawdziwe. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki Pani Paulino super posilek zaraz robie gdyz nabralam nieprzecietnej ochoty a jest 12:40 i poczulam ze cos wrzucilabym w siebie,myslalam o herbaci kapsulkowe z Thibo jest superowa ale kakalko jeszcze bardziej superowe ,ide i robie.Pozdrawiam serdecznie Jolka

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki Pani Paulino super posilek zaraz robie gdyz nabralam nieprzecietnej ochoty a jest 12:40 i poczulam ze cos wrzucilabym w siebie,myslalam o herbaci kapsulkowe z Thibo jest superowa ale kakalko jeszcze bardziej superowe ,ide i robie.Pozdrawiam serdecznie Jolka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis pani Paulino.Mam jednak pytanie co pani sądzi o teorii,że kakao powinno się robić na wodzie i nie gotować,ponieważ traci swoje właściwości i flawonoidy.Czy to jest prawda?Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie słyszałam, ani tym bardziej nie znam potwierdzenia takiej teorii.

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Mniam! A gdzie kupię taki śliczny kubeczek? ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne!! Sama takie stworzyłam zanim zobaczyłam ten przepis :P ;)

    OdpowiedzUsuń