Paulina Styś-Nowak dnia 2017/09/05

Fantastyczny pudding chia mango

Pogoda za oknem sprzyja kocykowaniu i jedzeniu czekolady. Ale nie dajemy się tak łatwo. Robimy na szybko pyszny deser i dopiero wtedy zatapiamy się pod ciepłym kocem z książką albo ulubionym serialem <tia... mogę sobie pomarzyć> ;)


Składniki na 4 porcje:

  • 2 dojrzałe mango
  • ok. 1/4 szklanki dowolnego mleka (tyle żeby uzyskać 2 szklanki zmiksowanego mango i mleka)
  • 3 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Borówki lub inne owoce
  • 2 kostki gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj mango z mlekiem i wymieszaj z nasionami chia. Mieszankę odstaw do lodówki najlepiej na cało noc (kilka godzin też będzie ok.).
  • Nałóż pudding do szklanki, przykryj jogurtem naturalnym, oprósz świeżymi owocami i posiekaną czekoladą.


Wartość odżywcza puddingu chia mango:

  • Energia: 232 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 39 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g


Pudding chia mango jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. Super pomysł na deser ;)
    A przy okazji mam do Pani pytanie
    Codziennie rano ide piechotą szybkim marszem na uczelnie (ok.40 minut) plus taki sam powrót. Jaką mam więc aktywność fizyczną? Średnią czy dużą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie ma poza tym żadnych treningów to określiłabym poziom aktywności fizycznej jako niską - umiarkowaną (PAL 1,6 - 1,7).

      Tutaj więcej na ten temat:
      http://cojesc.net/bmr/

      Usuń
    2. Aha
      Dziękuje za odpowiedź :)
      Chciałam się po protu dopytać, aby obliczyć swoje zapotrzebowanie przy takiej aktywności około 10/15 000 kroków dziennie

      Usuń
  2. a może być bez śmietany?przy egzemie nie jem nabiału chyba,można dodać coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie ma śmietany :) Jest jogurt, który można zastąpić śmietaną (tą częścią stałą) z odstałego w lodówce mleka kokosowego.

      Usuń
  3. Witam serdecznie pani Paulino.Od dłuższego czasu korzystam z Pani przepisów oraz bardzo ciekawych artykułów.Mam pytanie dotyczące kakao,czy powinno się je robić z mlekiem czy z wodą i jak prawidłowo je przyrządzać.Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.Tak trzymać.

    OdpowiedzUsuń