Składniki na 2 porcje:
- 100g kaszy gryczanej
- 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
- 200g ugotowanej lub mrożonej fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 kula mozzarelli
- 2 jajka
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj.
- Fasolkę i seler naciowy posiekaj (jeśli używasz mrożonej fasolki to ugotuj ją wcześniej), marchew zetrzyj na tarce.
- Groszek zalej wrzątkiem na 3 minuty.
- Mozzarellę drobno pokrój.
- Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz jajka) i dopraw do smaku.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie na środek zapiekanki wybij jajka i piecz jeszcze przez ok. 10 minut (do momentu aż białko się zetnie.
- Po wyjęciu z piekarnika oprósz zapiekankę świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii.
Wartość odżywcza porcji zapiekanki:
- Energia: 535 kcal
- Białko: 35 g
- Tłuszcz: 22 g
- Węglowodany: 49 g
- Błonnik pokarmowy: 14 g
Gryczana zapiekanka z jajkiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pycha!!!
OdpowiedzUsuńKocham kaszę gryczaną, więc z pewnością niedługo zgotuję ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńTrochę mi nie wyszło (bardzo twarda fasolka) chociaż pewnie to z powodu mojego braku umiejętności kulinarnych. Następnym razem spróbuję piec pod przykryciem :)
OdpowiedzUsuńDrugi raz też mi nie wyszło :(
UsuńFasolkę powinno się wcześniej gotować?
Już poprawiłam w przepisie, przepraszam, że dopiero teraz.
Usuńprzepraszam, pod każdym przepisem jest wartość energetyczna dla porcji, czyli do ilu? całego przepisu? 100 g? dziekuje
OdpowiedzUsuńZawsze dla jednej porcji, a ilość porcji jest podana przed składnikami (Składniki na...).
UsuńPozdrawiam :)
Użyłam mrożonego groszku i mrożonej fasolki. Niestety po upieczeniu nadal były twarde. Co takiego dodała Pani do przepisu, że warzywa w zapiekance są miękkie? Może czegoś nie zauważyłam....
OdpowiedzUsuńCoś namieszałam w tym przepisie ;/ Teraz jest dobrze. Fasolka i groszek powinny być ugotowane.
UsuńZrobiłam, wyszło pyszne!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, ile waży kula mozzarelli?
OdpowiedzUsuń120g z tego co pamiętam
UsuńCzy fasolka i groszek mogą być z puszki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Tak, ale to będzie mniej smaczne i mniej zdrowe ;)
UsuńDziwne w smaku wyszło, ja bym zamieniła seler na pora, jeśli ktoś nie lubi. Pewnie tylko dlatego mi nie podeszło, bo jako w tym mega 😉
OdpowiedzUsuńJest w tym makaron ?
OdpowiedzUsuń