Paulina Styś-Nowak dnia 2017/07/28

Prosta zapiekanka gryczana z jajkiem

Warzywna zapiekanka z jajkiem z tego przepisu (KLIK) cieszy się dużą popularnością. Mam dla Was coś równie fajnego, a zdecydowanie szybszego w przygotowaniu (nie ma tu tyle krojenia ;)). Polecam!  


Składniki na 2 porcje:

  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
  • 200g ugotowanej lub mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotuj.
  • Fasolkę i seler naciowy posiekaj (jeśli używasz mrożonej fasolki to ugotuj ją wcześniej), marchew zetrzyj na tarce.
  • Groszek zalej wrzątkiem na 3 minuty.
  • Mozzarellę drobno pokrój.
  • Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz jajka) i dopraw do smaku.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut. 
  • Po tym czasie na środek zapiekanki wybij jajka i piecz jeszcze przez ok. 10 minut (do momentu aż białko się zetnie. 
  • Po wyjęciu z piekarnika oprósz zapiekankę świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii.


Wartość odżywcza porcji zapiekanki:

  • Energia: 535 kcal
  • Białko: 35 g
  • Tłuszcz: 22 g
  • Węglowodany: 49 g
  • Błonnik pokarmowy: 14 g


Gryczana zapiekanka z jajkiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

18 komentarzy:

  1. Kocham kaszę gryczaną, więc z pewnością niedługo zgotuję ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę mi nie wyszło (bardzo twarda fasolka) chociaż pewnie to z powodu mojego braku umiejętności kulinarnych. Następnym razem spróbuję piec pod przykryciem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drugi raz też mi nie wyszło :(
      Fasolkę powinno się wcześniej gotować?

      Usuń
    2. Już poprawiłam w przepisie, przepraszam, że dopiero teraz.

      Usuń
  3. przepraszam, pod każdym przepisem jest wartość energetyczna dla porcji, czyli do ilu? całego przepisu? 100 g? dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze dla jednej porcji, a ilość porcji jest podana przed składnikami (Składniki na...).

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Użyłam mrożonego groszku i mrożonej fasolki. Niestety po upieczeniu nadal były twarde. Co takiego dodała Pani do przepisu, że warzywa w zapiekance są miękkie? Może czegoś nie zauważyłam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś namieszałam w tym przepisie ;/ Teraz jest dobrze. Fasolka i groszek powinny być ugotowane.

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie, ile waży kula mozzarelli?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy fasolka i groszek mogą być z puszki?
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale to będzie mniej smaczne i mniej zdrowe ;)

      Usuń
  8. Dziwne w smaku wyszło, ja bym zamieniła seler na pora, jeśli ktoś nie lubi. Pewnie tylko dlatego mi nie podeszło, bo jako w tym mega 😉

    OdpowiedzUsuń