Składniki na 3 porcje:
- Komosa ryżowa - szklanka
- Mango - sztuka
- Wędzony łosoś - ok. 150g
- Suszone pomidory w oliwie - 6 sztuk
- Kalafior - 3 szklanki
- Natka pietruszki - 3 łyżki
Na sos:
- Masło orzechowe (najlepiej domowe, tutaj przepis)- 3 łyżeczki
- Woda - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Komosę dokładnie opłukaj gorącą wodą i ugotujw 2 szklankach wody (ok. 15 minut, do wchłonięcia płynu).
- Łososia porwij na mniejsze kawałki.
- Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na parze (ok. 15 minut).
- Mango, pomidory i natkę pokrój.
- Wymieszaj składniki.
- Masło orzechowe zmiksuj z wodą na gładki sos i polej nim sałatkę.
Wartość odżywcza sałatki:
- Energia: 498 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 61 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Sałatka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Już wiem co będę jadła juro na obiad. Dziękuję za wspaniały przepis. Już jak się patrzy na zdjęcie ślinka cieknie. Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper ten orzechowy sos! Nie wpadłabym, że można taki zrobic do sałatki. Walczę zawsze z dodawaniem majonezu i szukam zamienników, więc z pewnością spróbuję takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie :)
UsuńWartości odżywcze podane są dla jednej porcji? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam Panią czy tą sałatkę można zjeść na kolację?Kasia
OdpowiedzUsuńNie widzę przeciwwskazań u zdrowej osoby ;)
UsuńAleż apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńEkstra
OdpowiedzUsuń