Składniki na ok. 30 ciasteczek:
- Płatki owsiane zmielone na mąkę (np. w młynku do kawy) - 1,5 szklanki
- Mąka pełnoziarnista - 1 szklanka
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
- Ksylitol - 1/2 szklanki
- Wanilia mielona - 1 łyżeczka (można zastąpić ziarnami z jednej laski wanilii lub ekstraktem waniliowym)
- Cynamon mielony - 1 łyżeczka
- Kardamon - 1/3 łyżeczki
- Jajka - 2 sztuki
- Olej kokosowy lub masło - 4 płaskie łyżki
- Suszona żurawina - 2 garści
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki suche.
- Masło/olej kokosowy rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
- Do składników suchych dodaj roztrzepane jajka i płynny tłuszcz, wsyp żurawinę i wymieszaj.
- Formuj z ciasta małe kulki i rozpłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 170 stopni C przez ok. 20 minut.
Wartość odżywcza jednego ciasteczka (ok. 20g):
- Energia: 63 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 8 g
- Błonnik pokarmowy: 1 g
Kruche ciasteczka dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Pieką się! Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuń1,5 szklanki płatków przed zmieleniem czy po?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ksylitolu może być miód?
Po ;) Można próbować też z miodem :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis. Z pewnoscia go wyprobuje :-).
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńJa jako zamiennik ksylitolu dodałam miód -3 łyżki i małą garść rodzynek z mieszanka orzechów. Ciaska mało słodkie ale smaczne i z owocową herbata -pycha
OdpowiedzUsuńja mam chyba dwie lewe ręce do pieczenia ciastek, bo po dolaniu tłuszczu i jajek, ciasto się sypało i nie dało się z niego zrobić nic :( na szczęście po dolaniu wody jako tako coś się udało z nich zrobić i na szczęscie wyszły pyszne, chociaż nie tak kruche jak pewnie miały być ;)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od mąki. Czasami wystarczy użyć innej firmy (mimo, że obie pełnoziarniste) i zmienią się proporcje pozostałych składników...
UsuńCiasteczka są rewelacyjne ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńJaką mąkę pełnoziarnistą używasz? Pod nazwą pełnoziarnista można znaleźć różne żytnie, pszenne, orkiszowe.
OdpowiedzUsuńJeśli nie podaję nazwy to chodzi o tą najpowszechniejszą,czyli pszenną :)
UsuńJaką inną mąkę można użyć? :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka naprawdę pyszne, łatwe do zrobienia w dosłownie kilka chwil. Mój 2-latek uwielbia suszoną żurawinę, więc bardzo przypadły mu do gustu :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Wszystkim nam smakowało😋 nawet mojemu wybrednemu mężowi. Będą czesto u nas gościć
OdpowiedzUsuńGenialne ciasteczka, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: Czy zamiast proszku do pieczenia mogę użyć sodę oczyszczoną?
Robiłam wg przepisu, wyszły byle jakie :(
OdpowiedzUsuńteż chciałabym wiedzieć,ćzy 1,5 szklanki płatków po zmieleniu czy przed?
OdpowiedzUsuń