Paulina Styś-Nowak dnia 2016/11/14

Sałatka z jajkiem i dynią

Niezwykle szybki i bezproblemowy sposób na wykorzystanie dyni to ugotowanie jej na parze i dorzucenie do ulubionej sałatki, np. takiej z jajkiem :)


Składniki na dwie porcje:

  • Ulubione sałaty - garść
  • Kalafior - pół sztuki
  • Dynia - ok. 200g
  • Pomidory suszone - 6 sztuk
  • Jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki
  • Pestki dyni - 2 łyżki
  • Oliwa - łyżka


Sposób przygotowania:

  • Kalafiora podziel na różyczki, dynię posiekaj w kostkę. Warzywa ugotuj na parze.
  • Rozłóż wszystkie składniki na talerzu, skrop oliwą i oprósz odrobiną soli i pieprzu lub ostrej papryki.


Wartość odżywcza sałatki z jajkiem i dynią:

  • Energia: 356 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 23 g
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g


Sałatka z jajkiem i dynią jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze: