Składniki na dwie porcje:
- Ulubione sałaty - garść
- Kalafior - pół sztuki
- Dynia - ok. 200g
- Pomidory suszone - 6 sztuk
- Jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki
- Pestki dyni - 2 łyżki
- Oliwa - łyżka
Sposób przygotowania:
- Kalafiora podziel na różyczki, dynię posiekaj w kostkę. Warzywa ugotuj na parze.
- Rozłóż wszystkie składniki na talerzu, skrop oliwą i oprósz odrobiną soli i pieprzu lub ostrej papryki.
Wartość odżywcza sałatki z jajkiem i dynią:
- Energia: 356 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 23 g
- Węglowodany: 16 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Sałatka z jajkiem i dynią jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
już wiem co będę dzisiaj jadła na kolacje :)
OdpowiedzUsuńszybko i smacznie :)
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń