Składniki na jedną porcję śniadaniową:
- Komosa ryżowa - 5 łyżek
- Gorzkie kakao - płaska łyżka
- Suszone daktyle - 1 sztuka
- Banan - mała sztuka
- Mleko (u mnie ryżowe ale może być dowolne inne) - 2/3 szklanki
- Truskawki - 2 garści
Sposób przygotowania:
- Komosę dokładnie opłukaj pod gorącą wodą.
- Zagotuj mleko, dodaj komosę, kakao, posiekane daktyle i banana.
- Gotuj przez ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
- Wyłóż na miseczkę i dodaj truskawki.
Wartość odżywcza czekoladowej komosanki z truskawkami:
- Energia: 551 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 94 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
Czekoladowa komosanka z truskawkami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Robię coś podobnego, tylko z kaszą jaglaną i dodaję jeszcze łyżkę siemienia lnianego.
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle apetycznie :) Lubię komosę ryżową, ale najczęściej jem na kolację z dodatkiem warzyw.
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie ze chyba sobie to przyrządzę według twojego przepisu. Zapraszam tez do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWOW, muszę wypróbować, a czy można komose ryżową zastąpić kaszą jaglaną? ;)
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie odpowiedzieć ;) Z doświadczenia wiem, że takie wersje z jaglanką są niezawodne, więc nie krępuj się :)
UsuńPewnie, że można. Przy czym smak będzie zupełnie inny (komosa jest bardzo charakterystyczna) ;)
UsuńNawet nie próbowałam, ale już wiem, że chwała tobie za ten przepis :")
OdpowiedzUsuńJutro będę miała na śniadanie :-) pycha
OdpowiedzUsuńNaprawdę "niebo w gębie" już dołączyła do moich śniadań,świetna alternatywa dla owsianki,jaglanki
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Czy daktyle można ewentualnie zastąpić, np. miodem lub syropem klonowym?
OdpowiedzUsuńTak, można. Można też je pominąć a dać bardzo dojrzałego banana. Komosanka i tak będzie słodka :)
UsuńTo wygląda pysznie. Chętnie przetestuję Twój przepis, już potrzebuję jakiejś odmiany na śniadania... :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ciekawa jestem czy stawiając na zdrową kuchnię filtrujesz wodę potrzebną do przygotowywania posiłków?
OdpowiedzUsuńNie filtruję, nie widzę takiej potrzeby :)
UsuńZazdroszczę więc bo nasza woda smakowo jest do niczego a co w niej siedzi bez filtrowania wolę nie myśleć.
UsuńCzy można to jeść również na zimno np po nocy wyjęte z lodówki?
OdpowiedzUsuńPewnie :) Ugotuj wtedy w odrobinę większej ilości wody/mleka bo pewnie jeszcze zgęstnieje :)
UsuńTa komosanka stała się moim numerem 1 na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCzy taka komosanka nadaje się dla osób z insulinoopornością? Tęsknię do owsianek jedzonych na śniadanie, teraz trzymam się śniadań białkowo-tłuszczowych, ale jednak w weekendy, późnym porankiem czasem fajnie jest zjeść coś innego. Oczywiście z wyrzuceniem daktyli i dojrzałych bananów, a zastąpieniem łyżeczką ksylitolu :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ;) Dodatek daktyla na pewno nie zaszkodzi (badania wskazują, że daktyle zmniejszają ryzyko cukrzycy). Warto dodać 2 łyżki orzechów lub wiórków kokosowych żeby obniżyć indeks glikemiczny komosanki :)
UsuńPozdrawiam!
Super <3 dziękuję bardzo za odpowiedź!
UsuńMeeeega dobre jedzonko! Właśnie zjadłam! Czy można takie cudo serwować sobie na obiad, czy lltoepiej jednak na sniadanie bo trochę kaloryczne..?
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis i stał się jednym z moich ulubionych śniadań. Ta komosanka jest przepyszna. Dziękuję za świetne przepisy, wiele nauczyłam się z nich na temat zdrowego odżywiania :) Twój blog jest moim ulubionym, nie ma drugiego z tak wieloma pysznymi,a jednocześnie zdrowymi przepisami. Widać tu ogrom pracy i rzetelnej wiedzy dietetycznej. Bardzo Ci dziękuję, że mogę korzystać z tych wspaniałych przepisów :)
OdpowiedzUsuńCudowna komosanka,wyjątkowy skład i wyjątkowy smak. Zrobiłam od razu potrójną porcję, dzieci dostały do śniadaniówek 🥰 Będziemy powtarzać.
OdpowiedzUsuń