Składniki na 5 - 6 porcji:
- Filety śledziowe - ok. 400g
- Ziemniaki - 3 sztuki
- Buraki - 2 sztuki
- Groszek zielony (mrożony) - 1 szklanka
- Ogórek kiszony - 3 sztuki
- Jabłko - 1 sztuka
- Majonez (w wersji odchudzonej z tego przepisu) - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i buraki ugotuj do miękkości (w skórkach).
- Groszek ugotuj (2 - 3 minuty od zagotowania). Zaraz po ugotowaniu przelej zimną wodą (dzięki temu zachowa żywy zielony kolor).
- Jeśli używasz solonych matiasów mocz je w wodzie przez godzinę, odsącz, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem; jeśli używasz filetów z oleju opłucz je pod wodą i dokładnie osącz na ręczniku papierowym. Śledzie posiekaj w kostkę.
- Gdy warzywa ostygną buraki zetrzyj na tarce, pozostałe warzywa i jabłko pokrój w kostkę. Buraki i ziemniaki oprósz odrobiną soli i pieprzem.
- Jogurt wymieszaj z majonezem - dopraw do smaku.
- Nakładaj na przemian składniki do przezroczystego naczynia.
Wartość odżywcza porcji sałatki śledziowej (1/6 składników):
- Energia: 336 kcal*
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 20 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
*W przypadku użycia majonezu z serka wiejskiego kaloryczność porcji wynosi 257 kcal, a zawartość tłuszczu 11g.
Sałatka śledziowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Gdyby taka sałatka była serwowana u mnie na stole <3 Przepis koniecznie muszę pokazać mamie <3
OdpowiedzUsuń