W zeszłym roku proponowałam Wam lekki "majonez" z tofu. W tym roku podpatrzona gdzieś w sieci wersja jeszcze tańsza i bardziej zbliżona smakiem do klasycznego kieleckiego ;) Gorąco polecam, po dobrym doprawieniu praktycznie nie ma różnicy. Idealny do sałatek, jajek czy past kanapkowych. Na Wielkanoc (i na co dzień) jak znalazł ;)
Składniki:
- Serek wiejski - kubek 200g
- Jajo ugotowane na twardo (gorące) - sztuka
- Musztarda - 2 łyżeczki
- Ocet - 2 łyżeczki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz jaja. Jeśli serek wiejski ma dużo śmietanki nie przelewaj jej całej, aby majonez nie wyszedł za rzadki.
- Ugotowane jajo od razu obierz ze skorupki i jeszcze ciepłe pokrój na mniejsze kawałki - dodaj do pozostałych składników i zmiksuj na gładką i gęstą masę (2 - 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji).
Łyżka lekkiego "majonezu" dostarcza ok. 45 kcal. Dla porównania łyżka tradycyjnego majonezu zawiera 166 kcal!
Łoł! Kradnę do swojej kuchni i na swoje święta. ;)
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę :)
Usuńwow, wow, wow, z dziś chyba spróbuje :D
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszedł!
UsuńBomba! i to nie kaloryczna :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńŚwietny pomysł! Jak długo można przechowywać taki majonez w lodówce. Do czasu użyteczności serka? A serek ma być zwykły, czy nadaje się też ten light?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Taki majonez można przechowywać w lodówce do 5 dni.
UsuńJa zawsze robiłam na zwykłym, ale z light też powinien wyjść bez problemu ;)
od kilku lat sałatka jarzynowa u mnie tylko z takim majonezem lub z białej fasoli. oba pyszne!
OdpowiedzUsuńbędzie zrobiony :D! Jeszcze przed świętami trzeba wypróbować aby rodzina przypadkiem nie kręciła nosem później ;)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo ;) Lepiej nie ryzykować na ostatnią chwilę ;)
UsuńFajny pomysł na odchudzenie sałatek :)
OdpowiedzUsuńA jakiej muszardy użyłaś?
OdpowiedzUsuńDelikatesowej, ale może być też np. sarepska.
UsuńCo kto lubi :)
A serek wiejski? jakiś konkretny?
UsuńDzięki za przepis, przyda się na święta! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio na zajęciach robiliśmy dietetyczny majonez :) Z inuliną i żelatyną. Ale o takim nie słyszałam, a wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj była próba ⌒.⌒
OdpowiedzUsuńMajonez wyszedł naprawdę pyszny!
elegancko :)
UsuńWitam:) mam pytanie o ocet - zwykły spirytusowy? czy z jabłkowym będzie też dobry efekt końcowy?
OdpowiedzUsuńDałam zwykły spirytusowy :)
UsuńZrobiłam. Konsystencja super, gładki i kremowy, w smaku nie pobił Kieleckigo, od którego jestem totalnie uzależniona, no ale liczbą kcal wygrywa ;). Jak dla mnie to bardziej taki sos niż majonez, ale smaczny i dietetyczny ;) / miniqa
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszedł niedobry :(
OdpowiedzUsuńmam blender bez misy, w takim tez mi wyjdzie czy bedzie to raczej niemozliwe? :)
OdpowiedzUsuń~Olka
Myślę, że wyjdzie, choć może być problem z uzyskaniem gładkiej konsystencji. Ale warto spróbować :)
Usuńsprobowalam - wyszedl! pyszny :)
UsuńWyszedł bardzo smaczny, użyłam go do sałatki i jajek. Nikt nie zauwazył, że to nie majonez ze słoika:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
Usuńwow! jestem uzależniona od kanapek z majonezem, chociaż wiem że to kaloryczna bomba....a tu taki przepis! Koniecznie muszę wypróbować! Dzięki! :D
OdpowiedzUsuńNapewno zrobię i ciekawe jak reszta domowników zareaguje nic wcześniej im nie powiem otym majonezie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać czy się poznali ;)
Usuńmoże głupie pytanie ale czy to ma być ten serek wiejski granulowany czy taki gładki z kostki
OdpowiedzUsuńgranulowany ;)
Usuńok dziekuję będeęrobić jutro, test na mężu zobaczymy czy pozna :)
Usuńhttp://achtamanta.blogspot.com/2014/11/majonez-w-wersji-light.html
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobny, potwierdzam, jest pyszny :)
Nie chcę robić żadnej firmie reklamy,ale jaki serek polecasz? :)
OdpowiedzUsuńNajczęściej używam Piątnicy (ze względu na smak) ;)
Usuńdziękuję! kradnę więc i szykuję na święta ;))
Usuńmniej więcej, ile majo wychodzi z przepisu :)?
OdpowiedzUsuńNigdy nie ważyłam i nie mierzyłam :P Tak mniej więcej z 250g, czyli ok. 2/3 szklanki ;)
UsuńMam pytanko - najpierw blenderujemy skladniki na mase bez jajka ? a potem dorzucamy i dalej blenderujemy ? czy wszystko od razu z cieplym pokruszonym jajkiem :)
OdpowiedzUsuńtak dla jasnosci :)
Obojętnie, robiłam i tak i tak i efekt był taki sam ;)
UsuńCzy sok z cytryny zamiast octu może być?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, choć może nie być aż tak ostry jak ten z octem ;)
UsuńPrzepis świetny ale nie dla mnie - nietolerancja laktozy - jestem skazana na tradycyjny aczkolwiek domowy;)
OdpowiedzUsuńmajonez zrobiony dzisiaj, już użyty do sałatki, w smaku rewelacja! dziękuję!
OdpowiedzUsuńradosnych Świąt życzę
a mi wyszedł niesmaczny :/
OdpowiedzUsuńcudowny :) cała moja rodzina się nim zachwycała przy świątecznym stole
OdpowiedzUsuńMajonez wyszedł fantastyczny, część rodziny została przy tradycyjnym, jednak wydaje mi się, że zrobili to "dla zasady" ;) Ich strata! Ja z całą pewnością będę go robiła przy każdej okazji.
OdpowiedzUsuńnie, niestety nie moje smaki :) ocet za bardzo dominuje :)
OdpowiedzUsuńWystarczy dać mniej ;) Ilość octu zależy od tego jaki majonez wcześniej jedliśmy (u mnie zwykle jadało się kielecki, który jest dosyć ostry).
UsuńPolecam serek Wiejski mlekovity który nada temu daniu jeszcze lepszy smak ;) Polecam!
OdpowiedzUsuńCzy tak zrobiony majonez można przechowywać w lodówce przez kilka dni?
OdpowiedzUsuńTak, może stać do 5 dni.
Usuń15 minut temu znalazłam ten przepis i majonez już jest w lodówce (10 minut musiałam poczekać na jajko :). Świetny przepis, konsystencja majonezu, w smaku niezły, dałam więcej musztardy co w połączeniu z prawdziwym jajkiem dało bardziej żółty kolor. Smakuje z wędliną, myślę, że do sałatek i różnych sosów też będzie dobry. W życiu bym nie pomyślała, że można zmiksować serek z jajkiem i będzie majonez :) Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI to się nazywa podejście :)
UsuńPozdrawiam!
FANTASTYCZNY!!! Pychota, dodałam więcej musztardy i tak jak do tradycyjnego soku z cytrynu zamiast octu. Sąsiadce szczęka opadła jak powiedziałam z czego to jest. Jestem na diecie i mogę jeść majonez HURRRAAA.
OdpowiedzUsuńDZIĘKI
Elegancko!
UsuńNo nie już 2h czytam Twoje przepisy. Plan na jutro to majonez, smalec z fasoli I granola jabłkowy...mam nadzieję że dam rade😊
OdpowiedzUsuńI jak, udało się? :)
UsuńA ocet winny się nada? 😃
OdpowiedzUsuńNie próbowałam :)
UsuńIle co najmiej pani dala serka wiejskiego?
OdpowiedzUsuńZawsze jedno opakownie
Usuńnie wyszedl mi zaduzo musztardy dalm smakuje jak Majonez la musztarda :(
OdpowiedzUsuńTo następnym razem daj mniej musztardy i octu. Nie ukrywam, że ja lubię bardziej ostry, musztardowy majonez (u mnie w domu jadło się kielecki, który jest chyba najostrzejszy ze wszystkich).
UsuńJestem w szoku! Unikam majonezu jak ognia, choć go bardzo lubię ... Zrobiłem zgodnie z Twoim przepisem i normalnie prawie jak kielecki - może konsystencja nie do końca (nie ma przecież oleju), ale smak idealny. Dzięki za przepis - normalnie szacunek :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, przepis idealny dla tych co jedli do tej pory kielecki. Dla reszty będzie za ostry i zbyt octowy :)
Usuńmało kto wie, że ocet jest bardzo niezdrowy. Wpływa niszcząco na nerki i wątrobę. Dowiedziałam się tego w sklepie z produktami eko. W zamian można dodawać kwas mlekowy, który jest zdrowy.
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńCzy ocet jest niezdrowy? Nie powiedziałabym (dużo gorszym wrogiem jest choćby wszechobecny cukier). Ocet spożywany z reguły w minimalnych ilościach (jako przyprawa) ma swoje miejsce w zdrowej diecie.
Witam, czytając komentarze że jest to ostry majonez - zamiast octu dałam cytrynę- i mniejsza ilość musztardy. Lubię delikatne majonezy. Dałam trochę za dużo pieprzu ;) ale smakowo? świetny :) Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
UsuńSuper. To juz ktorys Pani przepis ktory jest fenomenalny.dziekuje
OdpowiedzUsuńZrobiłam z octem winnym i serkiem wiejskim light, też wyszedł :) Jak dla mnie to nie do końca jest majonez (a od majonezu jestem absolutnie uzależniona!), a raczej smaczny sos :) Zrobiłam też wersję z dodatkiem musztardy francuskiej, dodałam ja oprócz zwykłej musztardy już po zmiksowaniu, żeby kuleczki gorczycy zostały w całości ;) Również ciekawy efekt ;)
OdpowiedzUsuńPani Paulino, mam pytanie o sklepowy majonez. Dzisiaj musiałam dodać łyżkę majonezu do swojej zdrowej sałatki, bo nie miała tego czegoś. No i spojrzałam na jego skład podczas konsumpcji. Kilka składników i to bardzo zdrowych (lub nie niezdrowych), i tak się zastanawiam dlaczego majonez jest wrogiem nr 1 w diecie? Przecież olej rzepakowy jest zdrowy, jajko też, kwas cytrynowy też nie jest szkodliwy w małej ilości. Czy łyżka majonezu (który uwielbiam) w sałatce z warzyw i jajka psuje mi efekt zdrowego odżywienia? Zamiast rezygnować z majonezu wolałabym w tym dniu zjeść pozostałe posiłki bardziej fit i mieć ilość zjedzonych kalorii w normie (nie liczę kalorii, ale na oko staram się zjadać więcej lekkich rzeczy a te bardziej kaloryczne z rozwagą). Czy mogłaby Pani napisać, co o tym myśli? Ania, czytelniczka
OdpowiedzUsuńTen majonez jest fenomenalny! Świetny przepis, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDzieki Paulinko za ten "majonez"och jak sie ciesze ze nie przerwe diety.Zdrowych i wesolych swiat zycze dla calej rodzinki i jeszcze raz dzieki za tak wspanialy pomysl
OdpowiedzUsuńDzieki Paulinko za ten "majonez"och jak sie ciesze ze nie przerwe diety.Zdrowych i wesolych swiat zycze dla calej rodzinki i jeszcze raz dzieki za tak wspanialy pomysl
OdpowiedzUsuńFenomenalny przepis.Dzieki Paulinko ze nie musze przerywac diety.zycze Weolych i zdrowych Swiat Wielkiej nocy Jolka Lipinska
OdpowiedzUsuńFenomenalny przepis.Dzieki Paulinko ze nie musze przerywac diety.zycze Weolych i zdrowych Swiat Wielkiej nocy Jolka Lipinska
OdpowiedzUsuńDziękuję! Wesołych Świąt! :)
UsuńMajonez wyszedł rewelacyjny.dodałam ocet jabłkowy.wsmaku super:)
Usuńkurczę można jakoś pozbyć się posmaku musztardy?
OdpowiedzUsuńmoże jej nie dodawaj?
UsuńChwała Ci Paulino za ten majonez, z pewnoącią oszczędzi mi paru cm+.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ma zbyt mączny posmak. To pewnie przez żółtko z jajka
OdpowiedzUsuńHej, jak długo można przechowywać taki własny majonez w lodówce? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚrednio smakuje jak majonez no ale fit 😋
OdpowiedzUsuńA czy można zrobić majonez bez octu i musztardy, albo czym to zastąpić, obawiam się, że mój żołądek by tego nie wytrzymał.
OdpowiedzUsuńPyszny ja dodałam ocet winny i troszkę musztardy. Smakuje idealnie. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń