Paulina Styś-Nowak dnia 2014/04/11

Dietetyczny majonez to nie żart ;)


W zeszłym roku proponowałam Wam lekki "majonez" z tofu. W tym roku podpatrzona gdzieś w sieci wersja jeszcze tańsza i bardziej zbliżona smakiem do klasycznego kieleckiego ;) Gorąco polecam, po dobrym doprawieniu praktycznie nie ma różnicy. Idealny do sałatek, jajek czy past kanapkowych. Na Wielkanoc (i na co dzień) jak znalazł ;)

Składniki:

  • Serek wiejski - kubek 200g
  • Jajo ugotowane na twardo (gorące) - sztuka 
  • Musztarda - 2 łyżeczki
  • Ocet - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz jaja. Jeśli serek wiejski ma dużo śmietanki nie przelewaj jej całej, aby majonez nie wyszedł za rzadki.
  • Ugotowane jajo od razu obierz ze skorupki i jeszcze ciepłe pokrój na mniejsze kawałki - dodaj do pozostałych składników i zmiksuj na gładką i gęstą masę (2 - 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji).


Łyżka lekkiego "majonezu" dostarcza ok. 45 kcal. Dla porównania łyżka tradycyjnego majonezu zawiera 166 kcal!


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

90 komentarzy:

  1. Łoł! Kradnę do swojej kuchni i na swoje święta. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wow, wow, z dziś chyba spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Jak długo można przechowywać taki majonez w lodówce. Do czasu użyteczności serka? A serek ma być zwykły, czy nadaje się też ten light?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki majonez można przechowywać w lodówce do 5 dni.
      Ja zawsze robiłam na zwykłym, ale z light też powinien wyjść bez problemu ;)

      Usuń
  4. od kilku lat sałatka jarzynowa u mnie tylko z takim majonezem lub z białej fasoli. oba pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. będzie zrobiony :D! Jeszcze przed świętami trzeba wypróbować aby rodzina przypadkiem nie kręciła nosem później ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obowiązkowo ;) Lepiej nie ryzykować na ostatnią chwilę ;)

      Usuń
  6. Fajny pomysł na odchudzenie sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Delikatesowej, ale może być też np. sarepska.
      Co kto lubi :)

      Usuń
    2. A serek wiejski? jakiś konkretny?

      Usuń
  8. Dzięki za przepis, przyda się na święta! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio na zajęciach robiliśmy dietetyczny majonez :) Z inuliną i żelatyną. Ale o takim nie słyszałam, a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj była próba ⌒.⌒
    Majonez wyszedł naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam:) mam pytanie o ocet - zwykły spirytusowy? czy z jabłkowym będzie też dobry efekt końcowy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam. Konsystencja super, gładki i kremowy, w smaku nie pobił Kieleckigo, od którego jestem totalnie uzależniona, no ale liczbą kcal wygrywa ;). Jak dla mnie to bardziej taki sos niż majonez, ale smaczny i dietetyczny ;) / miniqa

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam i wyszedł niedobry :(

    OdpowiedzUsuń
  14. mam blender bez misy, w takim tez mi wyjdzie czy bedzie to raczej niemozliwe? :)
    ~Olka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wyjdzie, choć może być problem z uzyskaniem gładkiej konsystencji. Ale warto spróbować :)

      Usuń
    2. sprobowalam - wyszedl! pyszny :)

      Usuń
  15. Wyszedł bardzo smaczny, użyłam go do sałatki i jajek. Nikt nie zauwazył, że to nie majonez ze słoika:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. wow! jestem uzależniona od kanapek z majonezem, chociaż wiem że to kaloryczna bomba....a tu taki przepis! Koniecznie muszę wypróbować! Dzięki! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Napewno zrobię i ciekawe jak reszta domowników zareaguje nic wcześniej im nie powiem otym majonezie.

    OdpowiedzUsuń
  18. może głupie pytanie ale czy to ma być ten serek wiejski granulowany czy taki gładki z kostki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok dziekuję będeęrobić jutro, test na mężu zobaczymy czy pozna :)

      Usuń
  19. http://achtamanta.blogspot.com/2014/11/majonez-w-wersji-light.html
    Robiłam bardzo podobny, potwierdzam, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie chcę robić żadnej firmie reklamy,ale jaki serek polecasz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej używam Piątnicy (ze względu na smak) ;)

      Usuń
    2. dziękuję! kradnę więc i szykuję na święta ;))

      Usuń
  21. mniej więcej, ile majo wychodzi z przepisu :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie ważyłam i nie mierzyłam :P Tak mniej więcej z 250g, czyli ok. 2/3 szklanki ;)

      Usuń
  22. Mam pytanko - najpierw blenderujemy skladniki na mase bez jajka ? a potem dorzucamy i dalej blenderujemy ? czy wszystko od razu z cieplym pokruszonym jajkiem :)
    tak dla jasnosci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętnie, robiłam i tak i tak i efekt był taki sam ;)

      Usuń
  23. Czy sok z cytryny zamiast octu może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, choć może nie być aż tak ostry jak ten z octem ;)

      Usuń
  24. Przepis świetny ale nie dla mnie - nietolerancja laktozy - jestem skazana na tradycyjny aczkolwiek domowy;)

    OdpowiedzUsuń
  25. majonez zrobiony dzisiaj, już użyty do sałatki, w smaku rewelacja! dziękuję!
    radosnych Świąt życzę

    OdpowiedzUsuń
  26. cudowny :) cała moja rodzina się nim zachwycała przy świątecznym stole

    OdpowiedzUsuń
  27. Majonez wyszedł fantastyczny, część rodziny została przy tradycyjnym, jednak wydaje mi się, że zrobili to "dla zasady" ;) Ich strata! Ja z całą pewnością będę go robiła przy każdej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  28. nie, niestety nie moje smaki :) ocet za bardzo dominuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dać mniej ;) Ilość octu zależy od tego jaki majonez wcześniej jedliśmy (u mnie zwykle jadało się kielecki, który jest dosyć ostry).

      Usuń
  29. Polecam serek Wiejski mlekovity który nada temu daniu jeszcze lepszy smak ;) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy tak zrobiony majonez można przechowywać w lodówce przez kilka dni?

    OdpowiedzUsuń
  31. 15 minut temu znalazłam ten przepis i majonez już jest w lodówce (10 minut musiałam poczekać na jajko :). Świetny przepis, konsystencja majonezu, w smaku niezły, dałam więcej musztardy co w połączeniu z prawdziwym jajkiem dało bardziej żółty kolor. Smakuje z wędliną, myślę, że do sałatek i różnych sosów też będzie dobry. W życiu bym nie pomyślała, że można zmiksować serek z jajkiem i będzie majonez :) Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  32. FANTASTYCZNY!!! Pychota, dodałam więcej musztardy i tak jak do tradycyjnego soku z cytrynu zamiast octu. Sąsiadce szczęka opadła jak powiedziałam z czego to jest. Jestem na diecie i mogę jeść majonez HURRRAAA.
    DZIĘKI

    OdpowiedzUsuń
  33. No nie już 2h czytam Twoje przepisy. Plan na jutro to majonez, smalec z fasoli I granola jabłkowy...mam nadzieję że dam rade😊

    OdpowiedzUsuń
  34. A ocet winny się nada? 😃

    OdpowiedzUsuń
  35. Ile co najmiej pani dala serka wiejskiego?

    OdpowiedzUsuń
  36. nie wyszedl mi zaduzo musztardy dalm smakuje jak Majonez la musztarda :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To następnym razem daj mniej musztardy i octu. Nie ukrywam, że ja lubię bardziej ostry, musztardowy majonez (u mnie w domu jadło się kielecki, który jest chyba najostrzejszy ze wszystkich).

      Usuń
  37. Jestem w szoku! Unikam majonezu jak ognia, choć go bardzo lubię ... Zrobiłem zgodnie z Twoim przepisem i normalnie prawie jak kielecki - może konsystencja nie do końca (nie ma przecież oleju), ale smak idealny. Dzięki za przepis - normalnie szacunek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, przepis idealny dla tych co jedli do tej pory kielecki. Dla reszty będzie za ostry i zbyt octowy :)

      Usuń
  38. mało kto wie, że ocet jest bardzo niezdrowy. Wpływa niszcząco na nerki i wątrobę. Dowiedziałam się tego w sklepie z produktami eko. W zamian można dodawać kwas mlekowy, który jest zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Czy ocet jest niezdrowy? Nie powiedziałabym (dużo gorszym wrogiem jest choćby wszechobecny cukier). Ocet spożywany z reguły w minimalnych ilościach (jako przyprawa) ma swoje miejsce w zdrowej diecie.

      Usuń
  39. Witam, czytając komentarze że jest to ostry majonez - zamiast octu dałam cytrynę- i mniejsza ilość musztardy. Lubię delikatne majonezy. Dałam trochę za dużo pieprzu ;) ale smakowo? świetny :) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  40. Super. To juz ktorys Pani przepis ktory jest fenomenalny.dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  41. Zrobiłam z octem winnym i serkiem wiejskim light, też wyszedł :) Jak dla mnie to nie do końca jest majonez (a od majonezu jestem absolutnie uzależniona!), a raczej smaczny sos :) Zrobiłam też wersję z dodatkiem musztardy francuskiej, dodałam ja oprócz zwykłej musztardy już po zmiksowaniu, żeby kuleczki gorczycy zostały w całości ;) Również ciekawy efekt ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Pani Paulino, mam pytanie o sklepowy majonez. Dzisiaj musiałam dodać łyżkę majonezu do swojej zdrowej sałatki, bo nie miała tego czegoś. No i spojrzałam na jego skład podczas konsumpcji. Kilka składników i to bardzo zdrowych (lub nie niezdrowych), i tak się zastanawiam dlaczego majonez jest wrogiem nr 1 w diecie? Przecież olej rzepakowy jest zdrowy, jajko też, kwas cytrynowy też nie jest szkodliwy w małej ilości. Czy łyżka majonezu (który uwielbiam) w sałatce z warzyw i jajka psuje mi efekt zdrowego odżywienia? Zamiast rezygnować z majonezu wolałabym w tym dniu zjeść pozostałe posiłki bardziej fit i mieć ilość zjedzonych kalorii w normie (nie liczę kalorii, ale na oko staram się zjadać więcej lekkich rzeczy a te bardziej kaloryczne z rozwagą). Czy mogłaby Pani napisać, co o tym myśli? Ania, czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
  43. Ten majonez jest fenomenalny! Świetny przepis, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Dzieki Paulinko za ten "majonez"och jak sie ciesze ze nie przerwe diety.Zdrowych i wesolych swiat zycze dla calej rodzinki i jeszcze raz dzieki za tak wspanialy pomysl

    OdpowiedzUsuń
  45. Dzieki Paulinko za ten "majonez"och jak sie ciesze ze nie przerwe diety.Zdrowych i wesolych swiat zycze dla calej rodzinki i jeszcze raz dzieki za tak wspanialy pomysl

    OdpowiedzUsuń
  46. Fenomenalny przepis.Dzieki Paulinko ze nie musze przerywac diety.zycze Weolych i zdrowych Swiat Wielkiej nocy Jolka Lipinska

    OdpowiedzUsuń
  47. Fenomenalny przepis.Dzieki Paulinko ze nie musze przerywac diety.zycze Weolych i zdrowych Swiat Wielkiej nocy Jolka Lipinska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Wesołych Świąt! :)

      Usuń
    2. Majonez wyszedł rewelacyjny.dodałam ocet jabłkowy.wsmaku super:)

      Usuń
  48. kurczę można jakoś pozbyć się posmaku musztardy?

    OdpowiedzUsuń
  49. Chwała Ci Paulino za ten majonez, z pewnoącią oszczędzi mi paru cm+.

    OdpowiedzUsuń
  50. Jak dla mnie ma zbyt mączny posmak. To pewnie przez żółtko z jajka

    OdpowiedzUsuń
  51. Hej, jak długo można przechowywać taki własny majonez w lodówce? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Średnio smakuje jak majonez no ale fit 😋

    OdpowiedzUsuń
  53. A czy można zrobić majonez bez octu i musztardy, albo czym to zastąpić, obawiam się, że mój żołądek by tego nie wytrzymał.

    OdpowiedzUsuń
  54. Pyszny ja dodałam ocet winny i troszkę musztardy. Smakuje idealnie. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń