Pasta przygotowana w podobny sposób jest także świetnym dodatkiem na kanapki: wystarczy ugotować dwa jajka i zmiksować je z łososiem i groszkiem.
Składniki:
- Jajka - 4 sztuki
- Wędzony łosoś (najlepiej na gorąco) - ok. 50g
- Zielony groszek mrożony - szklanka
- Sól, pieprz (dużo pieprzu)
- Kiełki rzodkiewki - opcjonalnie do podania
Sposób przygotowania:
- Groszek ugotuj (2 - 3 minuty we wrzątku). Zaraz po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą, aby nie stracił żywego zielonego koloru.
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtko.
- Żółtko, łososia oraz groszek zmiksuj na gładką pastę - dopraw do smaku.
- Faszeruj jajka.
Wartość odżywcza jednego faszerowanego jajka:
- Energia: 128 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 4 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Jajko faszerowane zieloną pastą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
kurcze, z przepisu wydaje mi się, że muszą byc pyszne... ale ten zielony kolor :D
OdpowiedzUsuńPrzepisy cudo a tobie życzę zdrowych,wesołych świąt.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Tobie również życzę zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
UsuńA czym ewentualnie można zastąpić łososia bo nie przepadam za nim?
OdpowiedzUsuńMoże być inna wędzona ryba (np. makrela) lub tłusta ryba upieczona/ugotowana na parze.
UsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńPrzypadkiem znalazlam się tu....i przypadek bedzie rządził moim brzuchem. Bardzo fajnie prowadzony blog. Dzieki....a moze przepisy podzielic na sniadania przekaski itp.?
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńJest taki podział po prawej stronie ("Przeglądaj przepisy") :)
Przepis interesujący... tylko gdzie ukryło się to awokado? ;)
OdpowiedzUsuńBłąd w tytule ;)
UsuńWitam, jakich proporcji można użyć w przypadku pasty kanapkowej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNapisała we wstępie przed przepisem :)
UsuńZmniejszamy tylko ilość jajek do 2.
Pozdrawiam!