W oczekiwaniu na sezon truskawkowy przygotowałam lekki wypiek z ananasem. Muffinki spodobają się zarówno bezglutenowcom (wtedy oczywiście używamy bezglutenowego proszku do pieczenia), osobom wykluczającym nabiał i wszystkim tym którzy uwielbiają kokosowe przysmaki ;)
Składniki (przepis na 12 sztuk):
- Kasza gryczana biała (nieprażona) - 150g
- Wiórki koksowe - 8 łyżek (50g)
- Proszek do pieczenia - łyżeczka
- Sól - szczypta
- Suszone daktyle - 12 sztuk (60g)
- Gorzka czekolada (70% kakao) -1/2 tabliczki (50g)
- Jaja - 2 sztuki
- Mleczko kokosowe (płynne) - 1/2 szklanki
- Świeży ananas (dojrzały - można oderwać swobodnie listek) - 2 średnie plastry (200g)
Sposób przygotowania:
- Kaszę i wiórki kokosowe zmiksuj na mąkę w młynku do kawy.
- Wymieszaj składniki suche (mąki z solą i proszkiem do pieczenia).
- Posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj blenderem suszone daktyle.
- Czekoladę posiekaj na małe kawałki.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Na koniec dodaj posiekanego w drobną kostkę ananasa (część zostaw na posypanie muffinek) i jeszcze raz wymieszaj.
- Masę nałóż do foremek na muffinki i oprósz je resztą posiekanego ananasa i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut).
Wartość odżywcza jednej muffinki:
- Energia: 134 kcal
- Białko: 3,5 g
- Tłuszcz: 6,5 g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 2,3 g
Muffinki kokosowe z ananasem i kawałkami czekolady są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: B1, B2, B6, B12;
Ale cudowne te muffiny <3 A ja już wieki niczego nie piekłam...
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa za muffinami nie przepadam ale te wyglądają pysznie jak cały ten blog.
OdpowiedzUsuńPora się przekonać ;)
UsuńCudowne muffiny.
OdpowiedzUsuńo! szukałam właśnie czegoś z ananasem :))
OdpowiedzUsuńDzięki - bardzo syte te muffiny. Pycha, ten aromat....
OdpowiedzUsuńPierwsze muffinki zrobiłam z torebki w markecie, później spróbowałam tego sama - robię muffinki już od 3 lat i zawsze rozchodzą się szybko, a zrobić je to prościzna.
OdpowiedzUsuńNiezłe, choć trochę suche.
OdpowiedzUsuńJak piszesz, że są dietetyczne to na Twoją odpowiedzialność je zrobię i zjem :) Uwielbiam smakołyki!
OdpowiedzUsuńzrobione :) a cz y przez noc takie muffinki powinno sie trzymac w lodowce czy wystarczy pod przykryciem na blacie kuchennym??
OdpowiedzUsuńWystarczy na blacie ;)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis!!! :) Na upieczenie czegoś słodkiego pozwalam sobie raz w miesiącu. W tym miesiącu już zrobiłam ciasto z sezonowych owoców z babcinego ogródka pod kruszonką.:D Z tego przepisu - gorąco polecam!!! http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/sezonowe-owoce-pod-kruszonka/
OdpowiedzUsuńCzy mozna dodac taka sama ilosc mąki zamiast kaszy?
OdpowiedzUsuńZapisuje jako te do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) a czy kaszę gryczaną można zamienić na inną. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć ryżu brązowego :)
UsuńA jakie owoce mogą być zamiast ananasa?
OdpowiedzUsuńMogą być nawet jabłka lub gruszki ;)
UsuńCzy zamiast mleczka kokosowego może być jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować ;)
UsuńCzy można wykluczyć jajka? Co w zamian ?
OdpowiedzUsuńMoże być glutek z siemienia lnianego
UsuńA ile tego glutku zamiast 2 jajek?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam jeżeli zamienię jajka na glutek z siemienia to jaka będzie kaloryczność i wartość odżywcza jednej mufinki
OdpowiedzUsuń