Paulina Styś-Nowak dnia 2015/05/12

Aromatyczna - dietetyczna zapiekanka z jajem ;)

Dietetyczna zapiekanka z jajem
Dzisiaj mam dla Was pyszny i prosty przepis na dietetyczną wersję obiadu. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się czasochłonny, jednak nie zrażajcie się tym. W końcu większość czasu to oczekiwanie aż zapiekanka się upiecze, a wtedy możecie zrobić mnóstwo innych rzeczy ;) 


Składniki na jedną porcję:

  • Ziemniaki - 2 - 3 sztuki
  • Cukinia - 1/2 sztuki
  • Brokuły - szklanka
  • Czerwona papryka - 1/3 sztuki
  • Ser żółty - plaster (30g)
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Posiekany szczypiorek
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz ze skórki i posiekaj w kostkę (jak na zupę). Wymieszaj z olejem i przyprawami - dużą ilością przypraw (wyobraź sobie, że doprawiasz już wszystkie składniki).
  • Ziemniaki wrzuć do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij naczynie i dodaj pozostałe warzywa (brokuły podzielone na małe różyczki - nieugotowane, posiekane w kostkę paprykę i cukinię) oraz starty lub drobno posiekany ser. Wymieszaj z ziemniakami i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz dalej przez kolejne 15 minut.
  • Po tym czasie wyjmij naczynie i na środek zapiekanki wybij jajo. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 10 - 15 minut aż białko jaja się zetnie.
  • Gotową zapiekankę oprósz posiekanym szczypiorkiem :)


Wartość odżywcza zapiekanki z jajem:

  • Energia: 527 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcz: 24 g
  • Węglowodany: 51 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g


Zapiekanka z jajem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

60 komentarzy:

  1. Czy mozemy poprosic o jakis przepis ze szparagami? Zielonymi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi można śmiało dodać do tej zapiekanki. Po wpisaniu "szparagi" w wyszukiwarkę (u góry po prawej stronie) wyskoczą przepisy z dodatkiem szparagów :)

      Usuń
  2. Pod przykryciem piec czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny przepis :) Jednogarnkowe, niewymagające zbyt wielkiej uwagi a mamy wszystko co potrzebne w obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością wypróbuję ten przepis w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super potrawa. Wypróbowałam i gorąco polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i bardzo polecam. Bardzo smakowało także mężowi, który generalnie nie przyjmuje do wiadomości, że można się najeść bezmięsnym obiadem ;) To danie na pewno często się będzie u nas pojawiało.

    OdpowiedzUsuń
  7. strona rewelacja, dziękuję , że udostępnia Pani tak wspaniałe przepisy, porady za darmo
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, dzisiaj wypróbuję. :) Tylko mam pytanie - czy można to zapakować jako lunchbox i odgrzać w pracy? :P Czy jajko będzie wtedy ok? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć bo nigdy nie brałam sadzonego na wynos ;) Ewentualnie można pominąć jajko, a dodać np. odrobinę więcej sera czy posiekaną pierś z kurczaka.

      Usuń
  9. Jaką pojemność ma naczynie na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniej więcej... na dwie osoby. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. No i moje ulubione zioła prowansalskie, od których jestem naprawdę uzależniona - dzięki na pewno coś takiego przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ziemniaki wychodzą twarde? Bo u mnie pieką się, i pieką i nadal są twarde...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki powinny być miękkie, w zależności od wielkości kostki czas pieczenia może się wydłużyć

      Usuń
  13. Zrobiłam i zapiekanka jest bardzo dobra. Gratuluję bloga bo to naprawdę świetna robota:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,
    a jakie mięsko można by dodać do tej zapiekanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być posiekana w drobną kostkę pierś z indyka lub kurczaka ;)

      Usuń
    2. czy jak bardzo drobno pokroję mięsko, to surowe się upiecze razem w zapiekance? czy lepiej podsmażyć wcześniej?

      Usuń
    3. Przez godzinę na pewno się upiecze :) Wrzuć od razu z ziemniakami.

      Usuń
  15. Czy powinnam wlać jeszcze olej do naczynia bo mi się wszystko poprzyklejalo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz tej łyżki do ziemniaków, nie ma potrzeby dawać więcej oleju. Ewentualnie można posmarować pędzelkiem ściany naczynia.

      Usuń
  16. Wygląda super, na pewno wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapiekanka przepyszna i sycąca! Uwielbiam bezmięsne dania!

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam zapiekanke ale jakaś sucha wyszła to dorobilam sos czosnkowy.

    OdpowiedzUsuń
  19. zrobiłam zapiekanke ale jakaś sucha wyszła to dorobilam sos czosnkowy.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, czy cukinii powinno być 1/2 sztuki (w sensie od 1 do 2 sztuk) czy chodzi o pół cukinii? Tak samo z papryką, czy chodzi o 1/3 sztuki, czy od 1 do 3 sztuk? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 czyli połowa, 1/3 czyli jedna trzecia.

      Gdy chodzi o ilości od do podaję 1 - 2, 1 - 3 itd ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) Oczywiście, źle zrozumiałam, więc warzyw zostanie mi na zrobienie zapiekanki drugi raz. Dzisiejsza wyszła PYSZNIE!

      Usuń
  21. Zapiekanka pycha robię już kolejny raz i za każdym razem jest jeszcze smaczniejsza. Pozdrawiam i dziękuję za smaczne �� przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  22. kaloryczność podana całej zapiekanki czy połowy ? :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepyszna, zrobilam bez cukini bo akurat nie mialam a i tak sie najadlam, dziekuje za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  24. U mnie ziemniaki wyszly surowe .... a piekarnik byl na 200 stopni celciusza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były na początku pieczone same? Może za duże kawałki?

      Usuń
  25. U mnie też ziemniaki wychodzą surowe... A kosteczki robię malutkie. Wydaje mi się, że to zależy od ziemniaków:/ Szkoda tylko, że tyle składników do kosza...

    OdpowiedzUsuń
  26. Trafiłam na Pani Bloga przypadkiem. Jestem zachwycona różnorodnością przepisów i prostotą ich wykonania z ogólnodostępnych składników :)
    Zdecydowanie będę regularnie do Pani zaglądać i wykorzystywać przepisy :)
    Jedynie nie mogę pobrać listy 55 produktów :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Natalia Kuczmejno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :)

      Proszę napisać do mnie wiadomość na cojescnet@gmail.com i wyślę listę w załączniku. Niestety ostatnio pojawiły się problemy techniczne na stronie i trochę potrwa zanim się z tym uporam.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  27. Witam, a jak postępować z mrożonymi brokułami i cukinią?

    OdpowiedzUsuń
  28. Ta zapiekanka sprawdziła się także podczas imprezy imieninowej męża!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. zapiekanka przepyszna :)))) wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy znajdą sie jakies przepisy na kolację?? Z nimi mam najwiekszy problem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do działu z sałatkami (zakładki są po prawej stronie) :)

      Usuń
  31. Witam, super strona -bede korzystać bo pomimo dużej wiedzy o zdrowym odżywianiu mam problem z gotowaniem, totalny brak pomysłów.Podoba mi krótki czas przygotowania posilków i że mało jest takich produktów których nie lubie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  32. I znow kolejny przepis zrobiony! Jak dla mnie bomba, ale niestety robie dwa obiady- dla siebie lekki i pozywny, a dla moich niepoprawnych opornych miesozercow- drugi obiadek😐

    OdpowiedzUsuń
  33. Robiłam już kilka razy i niestety warzywa są twarde, pomimo odpowiedniej temperatury. Za każdym razem czas w piekarniku wydłuża się w nieskończoność.

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam, dziś zrobiłem i wyszło wyśmienite, dziewczynie też bardzo smakowalo więc wskakuje do jadłospisu, polecam. PS zamienilem cukinie na marchewke bo akurat nie bylo w markecie i tez bylo w porzadku

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy taką zapiekankę mogą jeść kobiety w ciąży? Chodzi mi o te jajo na końcu które jest na wpół surowe :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Białko jest całkowicie ścięte, żółtko czasami też się ścina. Generalnie jest jak sadzone o ile się nie przypiecze za długo.

      Usuń
  36. Cudowny przepis świetna stronka
    Moja zapiekanka za chwilę będzie gotowa :)

    OdpowiedzUsuń