Paulina Styś-Nowak dnia 2015/05/22

Dietetyczne kokosowe muffinki z ananasem i kawałkami czekolady

Muffinki bezglutenowe
W oczekiwaniu na sezon truskawkowy przygotowałam lekki wypiek z ananasem. Muffinki spodobają się zarówno bezglutenowcom (wtedy oczywiście używamy bezglutenowego proszku do pieczenia), osobom wykluczającym nabiał i wszystkim tym którzy uwielbiają kokosowe przysmaki ;)


Składniki (przepis na 12 sztuk):

  • Kasza gryczana biała (nieprażona) - 150g
  • Wiórki koksowe - 8 łyżek (50g)
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Suszone daktyle - 12 sztuk (60g)
  • Gorzka czekolada (70% kakao) -1/2 tabliczki (50g)
  • Jaja - 2 sztuki
  • Mleczko kokosowe (płynne) - 1/2 szklanki
  • Świeży ananas (dojrzały - można oderwać swobodnie listek) - 2 średnie plastry (200g)


Sposób przygotowania:

  • Kaszę i wiórki kokosowe zmiksuj na mąkę w młynku do kawy.
  • Wymieszaj składniki suche (mąki z solą i proszkiem do pieczenia).
  • Posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj blenderem suszone daktyle.
  • Czekoladę posiekaj na małe kawałki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Na koniec dodaj posiekanego w drobną kostkę ananasa (część zostaw na posypanie muffinek) i jeszcze raz wymieszaj. 
  • Masę nałóż do foremek na muffinki i oprósz je resztą posiekanego ananasa i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut).


Wartość odżywcza jednej muffinki:

  • Energia: 134 kcal
  • Białko: 3,5 g
  • Tłuszcz: 6,5 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,3 g


Muffinki kokosowe z ananasem i kawałkami czekolady są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: B1, B2, B6, B12;
Muffinki z ananasem

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

26 komentarzy:

  1. Ale cudowne te muffiny <3 A ja już wieki niczego nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za muffinami nie przepadam ale te wyglądają pysznie jak cały ten blog.

    OdpowiedzUsuń
  3. o! szukałam właśnie czegoś z ananasem :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki - bardzo syte te muffiny. Pycha, ten aromat....

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwsze muffinki zrobiłam z torebki w markecie, później spróbowałam tego sama - robię muffinki już od 3 lat i zawsze rozchodzą się szybko, a zrobić je to prościzna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezłe, choć trochę suche.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak piszesz, że są dietetyczne to na Twoją odpowiedzialność je zrobię i zjem :) Uwielbiam smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobione :) a cz y przez noc takie muffinki powinno sie trzymac w lodowce czy wystarczy pod przykryciem na blacie kuchennym??

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!!! :) Na upieczenie czegoś słodkiego pozwalam sobie raz w miesiącu. W tym miesiącu już zrobiłam ciasto z sezonowych owoców z babcinego ogródka pod kruszonką.:D Z tego przepisu - gorąco polecam!!! http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/sezonowe-owoce-pod-kruszonka/

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mozna dodac taka sama ilosc mąki zamiast kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuje jako te do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis :) a czy kaszę gryczaną można zamienić na inną. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A jakie owoce mogą być zamiast ananasa?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy zamiast mleczka kokosowego może być jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można wykluczyć jajka? Co w zamian ?

    OdpowiedzUsuń
  16. A ile tego glutku zamiast 2 jajek?

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepraszam jeżeli zamienię jajka na glutek z siemienia to jaka będzie kaloryczność i wartość odżywcza jednej mufinki

    OdpowiedzUsuń