Zostało mi trochę ugotowanej ciecierzycy, więc postanowiłam przygotować z niej kotleciki. Dodałam co znalazłam w lodówce - nawet puree z dyni - i powiem Wam, że eksperyment uważam za bardzo udany. Koniecznie spróbujcie!
Kotleciki podałam z brokułami, kaszą jaglaną i sosem z pieczonej papryki. Pychotka :)
Składniki na 6 kotlecików:
- Ugotowana ciecierzyca - 2 szklanki
- Uprażony sezam - 4 łyżki
- Marchew - średnia sztuka
- Puree z dyni - 6 łyżek
- Cebula - sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Posiekany koperek - pęczek
- Olej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżki
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Suszony lubczyk - łyżeczka
- Sól, pieprz, ostra papryka, szczypta chilli, 2 szczypty kurkumy
- Woda - 5 łyżek (opcjonalnie, podczas miksowania)
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj z puree dyniowym i olejem/oliwą na gładką masę (w razie potrzeby dodaj 3 - 5 łyżek wody, ale nie więcej aby masa nie wyszła za rzadka).
- Marchew zetrzyj na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekaj - dodaj do zmiksowanej cieciorki.
- Do masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj (najlepiej rękoma).
- Z masy formuj płaskie kotleciki i smaż na patelni delikatnie posmarowanej olejem rzepakowym lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez ok. 30 minut (obróć na drugą stronę w połowie pieczenia).
Wartość odżywcza dwóch kotlecików z ciecierzycy:
- Energia: 316 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 17,5 g
- Węglowodany: 26,3 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
- Cholesterol: 0 mg
Kotleciki z ciecierzycy są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Można uzyć ciecierzycy z puszki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ;)
UsuńRaz jadłam kotleciki z ciecierzycy i były pyszne. Taką wersję też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńświetne kotleciki! w moim guście :)
OdpowiedzUsuńWow brzmi bardzo kusząco!! Teraz tylko muszę dorwać dynię :))
OdpowiedzUsuńpowoli przekonuję się do ciecierzycy ;)
OdpowiedzUsuńA cieciorka i ciecierzyca to to samo?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTak :)
OdpowiedzUsuńIle trzeba dodać suchej cieciorki, żeby po ugotowaniu było 2 szklanki?
OdpowiedzUsuńTak ok. 2/3 szklanki
UsuńCzy zamiast puree z dyni można użyć miąższ z pieczonego bakłażana?
OdpowiedzUsuńTak, może być też puree z ugotowanej marchewki :)
Usuń