Paulina Styś-Nowak dnia 2014/03/28

Pasta z czerwonej soczewicy

Soczewica to niezwykle wszechstronne i wartościowe warzywo. Świetnie sprawdza się jako główny składnik lecza warzywnego, zupy z czerwonej soczewicy, a nawet pysznych naleśników z soczewicy.

Nikogo nie powinno dziwić zatem, że ten najłatwiej strawny strączek idealnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej.


Pasta z czerwonej soczewicy - składniki:

  • Czerwona soczewica - 1/2 szklanki
  • Woda - szklanka
  • Orzechy włoskie (lub inne ulubione lub ziarna słonecznika) - 4 łyżki
  • Olej rzepakowy - łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • Czosnek - mały ząbek
  • Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

 

Pasta z soczewicy - przepis:

  • Soczewicę dokładnie opłukaj na sitku i zalej szklanką wody - gotuj aż wchłonie całą wodę.
  • Orzechy posiekaj.
  • Wszystkie składniki włóż do miseczki i zmiksuj na pastę (ja lubię jak pozostają chrupiące kawałki orzechów/nasion).

Wartość odżywcza porcji (łyżka) pasty z soczewicy:

  • Energia: 55 kcal
  • Białko: 2,7 g
  • Tłuszcz: 2,7 g
  • Węglowodany: 4,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 1 g
  • Cholesterol: 0 mg


Pasta z czerwonej soczewicy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. wygląda smacznie:) ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z pewnością wypróbuję. zachęcająca.!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli z czerwonej soczewicy to na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. biorę ! uwielbiam takie pasty :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna pasta! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wege nie jestem, ale pasty tego typu ubóstwiam... Przepis na pewno godny polecenia ;) A tak off topic, które z warzyw strączkowych jest najzdrowsze, ktore powinno gościć najczęściej na naszych stołach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć. Wszystkie warzywa strączkowe mają w sobie coś dobrego i wszystkie powinny pojawiać się na naszych stołach :)

      Usuń
  8. zrobiłam i wyszła pyszna! tylko orzechy mi się słabo zmiksowały i zostały kawałki, ale to w ogóle nie przeszkadza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ja też często zostawiam kawałki orzechów i nasion w pastach ;)

      Usuń
  9. Słyszałam, że warto wcześniej uprażyć orzechy. Co Pani o tym sądzi?

    OdpowiedzUsuń
  10. Pasta bardzo smaczna, polecam każdemu.... świeży chleb z wypieczoną skórką, ta pasta i szczypiorek z własnego parapetu.. mmm pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam pycha!
    na drugi raz spróbuję dodać suszone pomidory zamiast koncentratu ;)
    p.s ja posypałam koperkiem,fajnie podbił smak.

    OdpowiedzUsuń
  12. A zamiast koncentratu pomidorowego sprawdzi się passata?

    OdpowiedzUsuń
  13. Koncentrat pomidorowy dodajemy taki surowy, bez obróbki termicznej..? :/

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam PYCHA!!! Nie miałam koncentratu więc dodalam suszone pomidory. Wszystkim bardzo smakowało😉



    OdpowiedzUsuń