Składniki na 3 porcje:
- Makaron pełnoziarnisty - 250g
- Brokuł - ok. 300g
- Szpinak (mrożony) - ok. 100g
- Cebula - 1/2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Parmezan (potarty) - łyżka
- Ser typu feta - 100g
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż przez chwilę na łyżce oleju rzepakowego - dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Zawartość patelni i brokuły zmiksuj na gładki sos z dodatkiem jogurtu naturalnego.
- Na koniec dopraw do smaku, wymieszaj z makaronem i oprósz parmezanem oraz kostkami fety.
Wartość odżywcza obiadu na zielono:
- Energia: 473 kcal
- Białko: 21 g
- Tłuszcz: 11,5 g
- Węglowodany: 70 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 33,7 mg
Obiad na zielono dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Uwielbiam takie połączenia! :))
OdpowiedzUsuńjakże bliski mi taki obiad <3
OdpowiedzUsuńpyszności, chyba zaserwuje sobie dziś takie danie!
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj, bardzo dobre, teraz pora na pastę z soczewicy :D
OdpowiedzUsuńO, super ;) To pasta będzie tymbardziej smakować ;)
UsuńSuper smakuje zrobilam bez sera polecam pyszne
OdpowiedzUsuńZamiast oleju rzepakowego można użyć oliwy z oliwek?
OdpowiedzUsuńUgotowane i zjedzone.Bardzo smaczne i zdrowe;)
OdpowiedzUsuńDanie rewelacyjne :) jedynie dla większej wyrazistości smaku skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny :)
OdpowiedzUsuńPolecam! ;)
A jak się nazywa ten makaron?
OdpowiedzUsuń