Paulina Styś-Nowak dnia 2014/04/03

Obiad na zielono :)

 

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron pełnoziarnisty - 250g
  • Brokuł - ok. 300g
  • Szpinak (mrożony) - ok. 100g
  • Cebula - 1/2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Parmezan (potarty) - łyżka
  • Ser typu feta - 100g
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż przez chwilę na łyżce oleju rzepakowego - dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut.
  • Zawartość patelni i brokuły zmiksuj na gładki sos z dodatkiem jogurtu naturalnego.
  • Na koniec dopraw do smaku, wymieszaj z makaronem i oprósz parmezanem oraz kostkami fety.

Wartość odżywcza obiadu na zielono:

  • Energia: 473 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 11,5 g
  • Węglowodany: 70 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 33,7 mg


Obiad na zielono dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenia! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. jakże bliski mi taki obiad <3

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności, chyba zaserwuje sobie dziś takie danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dzisiaj, bardzo dobre, teraz pora na pastę z soczewicy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, super ;) To pasta będzie tymbardziej smakować ;)

      Usuń
  5. Super smakuje zrobilam bez sera polecam pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast oleju rzepakowego można użyć oliwy z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ugotowane i zjedzone.Bardzo smaczne i zdrowe;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie rewelacyjne :) jedynie dla większej wyrazistości smaku skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny :)
    Polecam! ;)

    OdpowiedzUsuń