Paulina Styś-Nowak dnia 2013/10/27

Kebab dietetyczny


Ostatnio był chlebek pita, więc dziś będzie szybki i prosty sposób na skomponowanie lekkiej i zdrowej wersji kebaba. Tak skomponowany kebab z uwagi na niewielki dodatek tłuszczu (przede wszystkim z uwagi na brak tłustych i mocno przetworzonych sosów) zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż wersja tradycyjna (przy takiej kaloryczności można sobie pozwolić na dwa kebaby na obiad ;). Pełnoziarnista pita i mnóstwo warzyw sprawiają, że jest on niezwykle sycący i obfitujący w szereg wartości odżywczych ;)

  

Składniki na 3 sztuki:


Chlebki pita - 3 sztuki


Mięsko:

  • Pierś z kurczaka (duża) - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka

Surówka z czerwonej kapusty:

  • Biała kapusta - 1/2 małej główki
  • Sól - do smaku
  • Opcjonalnie można dodać posiekaną drobno cebulkę

Pozostałe dodatki - tutaj wszystko zależy od Waszej kreatywności i upodobań smakowych, u mnie to były:

  • Pomidor
  • Ogórek
  • Cebula

Sosy:

  • Czosnkowy: jogurt naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła
  • Ketchup - z tego przepisu



Sposób przygotowania:

  • Mięso zamarynuj w oleju i przyprawach (najlepiej na godzinę wcześniej). Usmaż je już bez dodatku tłuszczu.
  • Kapustę drobno posiekaj i ugnieć z dodatkiem soli - odstaw co najmniej na godzinę żeby zmiękła (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej).
  • Do pity nakładaj na przemiennie sosy, surówkę, mięso oraz świeże warzywa.

 

Wartość odżywcza dietetycznego kebaba:

  • Energia: 339 kcal
  • Białko: 25,4 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 42,3 mg


Dietetyczny kebab jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

52 komentarze:

  1. O jeny jak to wygląda! Wcale nie wygląda na dietetycznego, a jednak kalorii dużo mniej ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest coś! Przepysznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie:) oj chętnie bym zjadła takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. napakowany po same brzegi, a jednak wartości odżywcze w najlepszym porządku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie! Nie ma co od razu dań typu kebab czy hamburger pakować do wora - paskudny fast food. przygotowane samodzielnie z pełnowartościowych składników są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe!
    Bardzo apetyczny ten Twój kebab :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobiłaś mi smaka!! muszę jutro sobie takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a maka pszenna razowa mogla by byc??

    OdpowiedzUsuń
  8. Ktoś skopiował sobie ten przepis oraz inne,i wkleił jako swój na facebook pod ty, linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream

    OdpowiedzUsuń
  9. Twój blog jest genialny,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie Twoje przepisy bo skladniki sa dostepne a nie wyrwane gdzies z kosmosu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio przetestowałem naszą polską naturalną mieszankę przypraw z czubrycą. Nadaje mocniejszy aromat i ostrości zarówno kurczakowi jak i indykowi. Marynuje mięso (piersi kroje wzdłuż na węższe kawałki) następnie układam kawałki jeden na drugim i spinam konstrukcję patyczkiem do szaszłyków by się nie rozpadła w trakcie pieczenia w piekarniku. Na górę nadziewam jeszcze połówkę jabłka. Mięso jest bardziej soczyste. Sos- czosnkowy lub tzatziki z miętą

    OdpowiedzUsuń
  12. pomysl swietny ale ja nie mieszalabym w zadnych potrawach ogorka i pomidora gdyz ogorez zabija witamin C w innich warzywach w tym w pomidorze.

    OdpowiedzUsuń
  13. super przepis,zresztą jak wszystkie inne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Paulinko dziękuję za pyszny obiad :)
    Ten twój dietetyczny kebab na stałe wejdzie w skład menu mojej rodziny

    OdpowiedzUsuń
  15. Po raz pierwszy nie czułem się ociężały po tego typu jedzeniu. Jak dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacja! Robiłam dzisiaj i nadal się rozpływam!
    Dzięki Ci wielkie za tego bloga, ratujesz mnie przed moim brakiem obiadowej weny! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. podana ilosc kalorii to dla 1 szt?

    OdpowiedzUsuń
  18. Jesz kebaba - osiedlasz w Polsce muzułmanina, terrorystę, turasa i araba. Ja nigdy nie tknę kebaba.

    OdpowiedzUsuń
  19. Super przepis na pewno w najbliższym czasie wyprobuje:) do chlebka pita dodajesz 20g drożdży świeżych a ile bym musiała dodać drożdży suchych??? Dziękuję i pod

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałe jedzenie,zdrowe i apetyczne,ale do której godziny mogę to zjeść.Wychodzę z domu do pracy ok.11-tej,wracam do domu
    ok.20-tej.Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plan posiłków dostosowujemy do trybu pracy, nie na odwrót. Liczy się ogólna kaloryczność diety - godziny posiłków mają mniejsza znaczenie. Pisała o tym tutaj: http://cojesc.net/ile-posilkow/

      Tak więc w Twoim przypadku najlepiej sprawdzi się obiadokolacja po przyjściu z pracy. Oczywiście rano porządne śniadanie i 2 - 3 przekąski w ciągu dnia.

      Usuń
  21. W przepisie czerwona kapusta a na zdjeciu biala. Czy jest różnica między nimi i jaka??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pomyłka w treści przepisu - oczywiście miała być biała :)

      Usuń
  22. Dziękuję, jest pani genialna. Przepisy super:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję, jest pani genialna. Przepisy super:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dodałbym paprykę i kukurydzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. a schabowy duszony w pieczarkach też dobre wyjście prawda ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak :) Można dusić na wodzie, bez dodatku ogromu tłuszczu.

      Usuń
  26. Pyszny, kolejny fantastyczny przepis.Dziś mąż zagroził mi, że jak będę robiła dietetyczne posiłki, to zamówi pizzę. Podsunęłam mu tego kebaba i jest zachwycony :)Zjadł 2 :) Nie przepadamy za mąką pełnoziarnistą, do tych chlebków nadaje się super.

    OdpowiedzUsuń
  27. Robiłam wczoraj jest po prostu przeeeeeepyszny!!!! Przywracasz mi wiarę w to że nawet ja mogę jeść "dietetycznie"��

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo dobry kebab,tylko mialem problem zrobic z bialej kapusty surowke z czerwonej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzis zrobiłam kebab na obiad, wyszedł przepyszny, zjedliśmy po 2 i w ogóle nie czuliśmy sie ociężale.
    Pani przepisy są rewelacyjne, bardzo sie cieszę, że odkryłam ten blog!

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy zamiast pity można torille?

    OdpowiedzUsuń
  31. No super. Zabieramy sie gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Mniam dobry kebab ,ale bym sobie go zjadł.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ogórka z pomidorem nie powinno się łączyć !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno się jeść zbyt dużo cukru i soli :D

      Połączenie ogórka i pomidora przy powyższym to pikuś :)

      Usuń
  34. nie umiem gotowac w ogole, a zrobilam i wszystko wyszlo pysznie, cool

    OdpowiedzUsuń
  35. Skład surówki z CZERWONEJ kapusty: 1/2 główki BIAŁEJ kapusty O_o

    OdpowiedzUsuń
  36. dziękuje za udostępniony przepis, smaczne zdjęcia zrobiła autorka

    OdpowiedzUsuń