Ostatnio był chlebek pita, więc dziś będzie szybki i prosty sposób na skomponowanie lekkiej i zdrowej wersji kebaba. Tak skomponowany kebab z uwagi na niewielki dodatek tłuszczu (przede wszystkim z uwagi na brak tłustych i mocno przetworzonych sosów) zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż wersja tradycyjna (przy takiej kaloryczności można sobie pozwolić na dwa kebaby na obiad ;). Pełnoziarnista pita i mnóstwo warzyw sprawiają, że jest on niezwykle sycący i obfitujący w szereg wartości odżywczych ;)
Składniki na 3 sztuki:
Chlebki pita - 3 sztuki
Mięsko:
- Pierś z kurczaka (duża) - sztuka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka
Surówka z czerwonej kapusty:
- Biała kapusta - 1/2 małej główki
- Sól - do smaku
- Opcjonalnie można dodać posiekaną drobno cebulkę
Pozostałe dodatki - tutaj wszystko zależy od Waszej kreatywności i upodobań smakowych, u mnie to były:
- Pomidor
- Ogórek
- Cebula
Sosy:
- Czosnkowy: jogurt naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła
- Ketchup - z tego przepisu
Sposób przygotowania:
- Mięso zamarynuj w oleju i przyprawach (najlepiej na godzinę wcześniej). Usmaż je już bez dodatku tłuszczu.
- Kapustę drobno posiekaj i ugnieć z dodatkiem soli - odstaw co najmniej na godzinę żeby zmiękła (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej).
- Do pity nakładaj na przemiennie sosy, surówkę, mięso oraz świeże warzywa.
Wartość odżywcza dietetycznego kebaba:
- Energia: 339 kcal
- Białko: 25,4 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 50 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 42,3 mg
Dietetyczny kebab jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
O jeny jak to wygląda! Wcale nie wygląda na dietetycznego, a jednak kalorii dużo mniej ;))
OdpowiedzUsuńTo jest coś! Przepysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:) oj chętnie bym zjadła takiego:)
OdpowiedzUsuńnapakowany po same brzegi, a jednak wartości odżywcze w najlepszym porządku ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie! Nie ma co od razu dań typu kebab czy hamburger pakować do wora - paskudny fast food. przygotowane samodzielnie z pełnowartościowych składników są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny ten Twój kebab :)
ale narobiłaś mi smaka!! muszę jutro sobie takiego zrobić :)
OdpowiedzUsuńperfekcyjny!:)
OdpowiedzUsuńa maka pszenna razowa mogla by byc??
OdpowiedzUsuńKtoś skopiował sobie ten przepis oraz inne,i wkleił jako swój na facebook pod ty, linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream
OdpowiedzUsuńTwój blog jest genialny,pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubie Twoje przepisy bo skladniki sa dostepne a nie wyrwane gdzies z kosmosu.
OdpowiedzUsuńOstatnio przetestowałem naszą polską naturalną mieszankę przypraw z czubrycą. Nadaje mocniejszy aromat i ostrości zarówno kurczakowi jak i indykowi. Marynuje mięso (piersi kroje wzdłuż na węższe kawałki) następnie układam kawałki jeden na drugim i spinam konstrukcję patyczkiem do szaszłyków by się nie rozpadła w trakcie pieczenia w piekarniku. Na górę nadziewam jeszcze połówkę jabłka. Mięso jest bardziej soczyste. Sos- czosnkowy lub tzatziki z miętą
OdpowiedzUsuńpomysl swietny ale ja nie mieszalabym w zadnych potrawach ogorka i pomidora gdyz ogorez zabija witamin C w innich warzywach w tym w pomidorze.
OdpowiedzUsuńsuper przepis,zresztą jak wszystkie inne.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPaulinko dziękuję za pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńTen twój dietetyczny kebab na stałe wejdzie w skład menu mojej rodziny
Po raz pierwszy nie czułem się ociężały po tego typu jedzeniu. Jak dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Robiłam dzisiaj i nadal się rozpływam!
OdpowiedzUsuńDzięki Ci wielkie za tego bloga, ratujesz mnie przed moim brakiem obiadowej weny! :)
:)
Usuńpodana ilosc kalorii to dla 1 szt?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńJesz kebaba - osiedlasz w Polsce muzułmanina, terrorystę, turasa i araba. Ja nigdy nie tknę kebaba.
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pewno w najbliższym czasie wyprobuje:) do chlebka pita dodajesz 20g drożdży świeżych a ile bym musiała dodać drożdży suchych??? Dziękuję i pod
OdpowiedzUsuńDałabym całe opakowanie (7g)
UsuńWspaniałe jedzenie,zdrowe i apetyczne,ale do której godziny mogę to zjeść.Wychodzę z domu do pracy ok.11-tej,wracam do domu
OdpowiedzUsuńok.20-tej.Alicja
Plan posiłków dostosowujemy do trybu pracy, nie na odwrót. Liczy się ogólna kaloryczność diety - godziny posiłków mają mniejsza znaczenie. Pisała o tym tutaj: http://cojesc.net/ile-posilkow/
UsuńTak więc w Twoim przypadku najlepiej sprawdzi się obiadokolacja po przyjściu z pracy. Oczywiście rano porządne śniadanie i 2 - 3 przekąski w ciągu dnia.
W przepisie czerwona kapusta a na zdjeciu biala. Czy jest różnica między nimi i jaka??
OdpowiedzUsuńTo pomyłka w treści przepisu - oczywiście miała być biała :)
UsuńDziękuję, jest pani genialna. Przepisy super:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest pani genialna. Przepisy super:)
OdpowiedzUsuńDodałbym paprykę i kukurydzę ;)
OdpowiedzUsuńbędzie dobry lubie to :)
OdpowiedzUsuńa schabowy duszony w pieczarkach też dobre wyjście prawda ??
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :) Można dusić na wodzie, bez dodatku ogromu tłuszczu.
UsuńPyszny, kolejny fantastyczny przepis.Dziś mąż zagroził mi, że jak będę robiła dietetyczne posiłki, to zamówi pizzę. Podsunęłam mu tego kebaba i jest zachwycony :)Zjadł 2 :) Nie przepadamy za mąką pełnoziarnistą, do tych chlebków nadaje się super.
OdpowiedzUsuńNo proszę :)
UsuńRobiłam wczoraj jest po prostu przeeeeeepyszny!!!! Przywracasz mi wiarę w to że nawet ja mogę jeść "dietetycznie"��
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
UsuńBardzo dobry kebab,tylko mialem problem zrobic z bialej kapusty surowke z czerwonej kapusty.
OdpowiedzUsuńDzis zrobiłam kebab na obiad, wyszedł przepyszny, zjedliśmy po 2 i w ogóle nie czuliśmy sie ociężale.
OdpowiedzUsuńPani przepisy są rewelacyjne, bardzo sie cieszę, że odkryłam ten blog!
Czy zamiast pity można torille?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńNo super. Zabieramy sie gotowanie.
OdpowiedzUsuńMniam dobry kebab ,ale bym sobie go zjadł.
OdpowiedzUsuńJa też
UsuńA ja bym go przez okno wywalił
UsuńOgórka z pomidorem nie powinno się łączyć !
OdpowiedzUsuńNie powinno się jeść zbyt dużo cukru i soli :D
UsuńPołączenie ogórka i pomidora przy powyższym to pikuś :)
nie umiem gotowac w ogole, a zrobilam i wszystko wyszlo pysznie, cool
OdpowiedzUsuńSkład surówki z CZERWONEJ kapusty: 1/2 główki BIAŁEJ kapusty O_o
OdpowiedzUsuńdziękuje za udostępniony przepis, smaczne zdjęcia zrobiła autorka
OdpowiedzUsuń