Paulina Styś-Nowak dnia 2013/10/30

Jaglane ciasteczka z kokosową nutką

Zapraszam na ciasteczka jaglane z dodatkiem wiórków kokosowych i kakao. Ciasteczka są miękkie, lekkostrawne i niskokaloryczne, odpowiednie dla wegan, bezglutenowców oraz osób nietolerujących laktozy ;)

Składniki na ok. 25 sporych sztuk:

  • Kasza jaglana (opłukana) - 3/4 szklanki
  • Banan - 2 sztuki
  • Puree z dyni - 1/2 szklanki*
  • Wiórki kokosowe - 8 łyżek
  • Rodzynki - 8 łyżek
  • Kakao - 2 łyżki
  • Miód - 1 - 2 łyżki (opcjonalnie, w zależności od oczekiwanej słodkości)

*Można zamienić na jeszcze jednego banana.

 

 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotuj w 3 szklankach wody przez 15 - 20 minut i ostudź.
  • W tym czasie zmiksuj ze sobą pozostałe składniki - dodaj ostudzoną kaszę (masą powinna być gęsta).
  • Masę nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formuj okrągłe ciasteczka.
  • Ciastka piecz w temp. 190 stopni C przez 30 minut. 
  • Powstrzymaj się przed zjedzeniem do chwili aż całkowicie ostygną :)

 

Wartość odżywcza sporego ciasteczka jaglanego:

  • Energia: 55 kcal
  • Białko: 1,1 g
  • Tłuszcz: 1,7 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik pokarmowy: 1 g
  • Cholesterol: 0 mg


Jaglane ciasteczka są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

40 komentarzy:

  1. fajne ciacha ! bardzo zdrowe, i tym samym pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastka się szlifują w piekarniku!:) Sama masa jest przepyszna!! Nie mogłam się opanować aby nie podjadać! Chyba jutro zrobie sobie takie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja - samą masą można się nieźle najeść ;)

      Usuń
  3. Czy te ciastka po upieczeniu powinny być takie...miękkie? Masa wyszła mi gęsta ale po wyjęciu z piekarnika były bardzo miękkie i nie mogłam ich odlepić od papieru. Po wystygnięciu troszkę stwardniały :) mimo wszystko były pyszne i znakomicie pasują (i smakują) "pokruszone" do serka homogenizowanego naturalnego :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ciepłe są miękkie i lepiej ich nie ruszać zanim ostygną ;)

      Usuń
    2. No cóż z tego, ze są dobre. Przylepiły mi się do papieru i ani myślą odejść. Co robić? :(

      Usuń
  4. Są przepyszne! Przepis, jak każdy, który przechodzi przez moje ręce oraz kuchnię, trochę zmieniłam (głównie proporcje), ale cudeńka wyciągnięte z piekarnika są wspaniałe. Nie dało się niestety poczekać, aż kompletnie ostygną (zbyt piękny zapach) i pierwsza próba smakowa odbyła się na ciepłych:D Przepisik ląduje obowiązkowo w moim zeszycie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dotąd kaszę jaglaną jadłam tylko w jednym wydaniu i już mi się trochę znudziło. Musze wypróbować tych ciasteczek, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dziś. Przecudowne! Zjadłam od razu z 10, trudno było się oprzeć. A mój żołądek niestety nie ma dna.:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twój blog! A co do tych ciastek, to zaraz zawijam rękawy i do roboty! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy kaszę też trzeba zmiksować? W przepisie jest napisane, żeby dodać ją do zmiksowanych składników,przynajmniej tak to rozumiem, ale gdy tak zrobiłam ciastka wyszły mi bardzo miękkie i nie stwardniały. Nie wyglądają też tak jak na zdjęciu, więc zastanawiałam się czy może jednak kaszę też trzeba było zmiksować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, kaszy nie miksujemy. Prawdopodobnie powinnaś dłużej piec ciasteczka - czas pieczenia też jest uzależniony od piekarnika.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Zrobiłam dzisiaj, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zajadam ciasteczka ;) jeszcze trochę ciepłe, nie mogłam się powstrzymać MNIAM! MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam z bananem zamiast dyni i chyba to było o jednego za dużo. Ciasteczka wyszły za miękkie w środku, a liczyłam na bardziej chrupiące. :( Tak myślałam, żeby dodać czegoś do zagęszczenia masy, ale cóż... Przynajmniej w smaku dla mnie są całkiem, całkiem, a reszcie rodziny smakują. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciastka są niedobre.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasteczka wyszły przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można zastąpić rodzynki daktylami?

    OdpowiedzUsuń
  15. I kto powiedział,że odchudzając się, trzeba zrezygnować ze słodkości :) Bardzo się cieszę,że trafiłam na twego bloga, będę tu częstym gościem.
    Pozdrawiam cieplutko !

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Na 10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg. Ja piekłam bez, ale są opinie, że ciasta wychodzą za miękkie.

      Usuń
  17. Przepis bardzo ciekawy:) Sama masa super smaczna:). Mam jednak pytanie, zbyt wilgotna miałam kaszę i cała masa wyszła nie zbyt gęsta. Nie było mowy o formowaniu ciastek, a raczej nakładaniu łyżką papki:(. Czy masz jakiś sposób na zagęszczenie takiej masy, jeśli znowu zepsuje kaszę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak się stanie to dosyp trochę kaszy manny (oczywiście jeśli nie musi być wersja bezglutenowa), powinna zagęścić masę :)

      Usuń
  18. wyszły super, identyczne jak na zdjęciu, dałam tylko 2 banany bez przecieru dyniowego,

    OdpowiedzUsuń
  19. z czego mamy tutaj witaminę B12?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. hej...mam pytanko właśnie robię ciasteczka...kasza się gotuje...często podajesz w przepisach np..Pół szklanki, łyżka itd..tylko ,że szklanka szklance nie równa, łyżka....czy jest gdzieś dokładniej opisane jakiej szklanki, łyżki itd używasz?Wiem że w którymś przepisie widziałam odnośnik do tych miar ale teraz nie mogę tego odnaleźć..Z góry dziękuje...Nowa fanka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :)

      Totalny standard :) Szklanka 250 ml, łyżka 10 g/10 ml.

      Poza tym w kuchni nic się nie dzieje jak są małe wahania ilości składników - to nie apteka, nie musi być co do grama :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Hej! :)
    Jak długo te ciasteczka mogą leżeć zachowując dobry smak?

    OdpowiedzUsuń
  22. Zamiast jaglanej dałam pęczak, wyszło pysznie dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepyszne!!! Cudowny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  24. Witaj, jak dlugo i jak moge je przechowywac? Wytrzymaja do Swiat? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ryzykowałabym, są raczej wilgotne więc nie poleżą długo.

      Usuń
  25. Zmiksować zwykłymi końcówkami czy zblendować?

    OdpowiedzUsuń