Pełnoziarniste chlebki pita | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/10/25

Pełnoziarniste chlebki pita

Chlebek pita jest nie tylko bardzo smaczny i sycący, ale może być wykorzystany w różnoraki sposób. Klasycznym przykładem jest dodatek mięsa i surówki (kebab), ale idealnie sprawdzi się dodatek jaja, szynki czy sera ;)

Zamiana mąki tortowej na graham sprawiła, że nie jest to buła pełna pustych kalorii lecz pełna błonnika, żelaza, magnezu i witamin (zwłaszcza z grupy B) baza do wielu pomysłowych posiłków ;)

 

Składniki na 6 sztuk:

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
  • Świeże drożdże - 20 g
  • Cukier - łyżeczka
  • Sól - 3/4 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Ciepła woda - 2/3 szklanki (w tym 1/3 do rozczynu)

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj zaczyn: rozkrusz drożdże, dodaj do nich cukier, 2 łyżki mąki oraz 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw an 10 minut.
  • W tym czasie wymieszaj mąkę z solą i olejem.
  • Do mąki dodaj rozczyn - wyrabiaj ciasto, powoli dolewając pozostałą część wody - ciasto powinno być gładkie i elastyczne ;)
  • Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką - zostaw na ok. godzinę (w międzyczasie warto ciasto odgazować).
  • Po godzinie podziel ciasto na 6 równych części - każdą kulkę rozwałkuj na placek o średnicy 15 cm.
  • Rozwałkowane placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką - zostaw na 15 minut.
  • Po tym czasie wstaw pitę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piecz przez 5 minut.

 

Wartość odżywcza jednego chlebka pita:

  • Energia: 165 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 2,7 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 0 mg


Pełnoziarnista pita jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

34 komentarze:

  1. o jakie fajne, super pomysł a ja lubię taka pite z różnościami w środku bez miecha

    OdpowiedzUsuń
  2. a skąd na nich te urocze paski? ;)
    i jak się odgazowuje ciasto? jestem laik, a strasznie mi się to podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Paski powstały na skutek wgnieceń za pomocą patyczków do szaszłyków (tak to jest jak się nie ma grilla ;p).

    A ciasto odgazowuje się np. przez włożenie palca w środek ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł z tymi wgnieceniami :) a te chlebki były moją pierwszą próbą ze świeżymi drożdżami, nie do końca udaną (chyba troszkę za cienko rozwałkowałam, bo po przekrojeniu strasznie się rozwalały), ale na pewno nie ostatnią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje, super alternatywa dla węgli w porze lunchu!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za przepis! chlebki wyszły bardzo dobre :))
    to mój efekt: http://planeta-smaku.blogspot.com/2014/02/penoziarniste-chlebki-pita.html
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. a jak wygląda sprawa z takimi chlebkami dla osoby ktora chcialaby sie odchudzic, czy mozna je jesc mimo ze to jednak wypiek z maki pszennej ? ps. wyglada super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można. Główną rolę odgrywają kalorie - jeśli dieta jest niskokaloryczna to masa ciała będzie spadać niezależnie od tego czy znajdują się w niej pszenne wypieki czy też nie. W momencie gdy dieta odchudzająca wynosi 1400 - 1500 kcal to jeden (165 kcal) czy dwa chlebki (na obiad 330 kcal) jak najbardziej się zmieszczą. Najważniejsze, aby wybrać do nich lekkie dodatki, np. pieczoną pierś z kurczaka i dużo warzyw oraz zrezygnować z tłustych sosów.

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Oj niestety nie próbowałam, więc nie wiem.

      Usuń
    2. tak jak chleb można mrozić :)

      Usuń
  9. pyszny <3 kocham twoje przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można użyć jakiejś innej mąki? Np pszennej pełnoziarnistej (takiej do wypieku chleba)?

    OdpowiedzUsuń
  11. wydaje mi się że będą super jako lunch do szkoły! z pieczoną piersią z kurczaka, hummusem i warzywami <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Pytanie może trochę infantylne, ale nie bardzo wiem jak te chlebki potem "nadziać" farszem. Trzeba je rozkroić i do środka włożyć wszystko czy trzeba je złożyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba je rozkroić w poprzek, tak żeby zrobiła się kieszonka. Tutaj bardziej widać jak to powinno wyglądać :)

      http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/10/kebab-dietetyczny.html

      Usuń
  13. Czy można zrobić te chlebki z mąki żytniej typ 2000? :) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia ma troszeczkę inne właściwości więc mogą nie wyrosnąć na tyle ile powinny ;)

      Usuń
  14. Czy mozna uzyc maki orkiszowej? Czy beda wygladac podobnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka orkiszowa też powinna się nadać.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Ja mam z kolei pytanie czy mąka razowa typ 2000 nadawałaby się też na takie chlebki?

    OdpowiedzUsuń
  16. Cofam pytanie. Już widzę odpowiedź przy innym komentarzu. Gapa ze mnie; ) Pozdrawiam, świetne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam mam problem z ciastem...czy ono powinno byc takie twardawe przy zagniataniu?? i czy powinno się kruszyc? cięzko bylo mi je zagnieść bo ciągle sie rozwalało dodalam odbrobiny wody aby to zlepic w calość teraz jest juz jakies 40 min na kaloryferze i slabo uroslo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej powinno być elastyczne i zwarte. Jakiej użyłaś mąki?

      Usuń
  18. Ile kalorii jest w 100 gramach? :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm, super przepis, koniecznie wypróbuję! :) Mam małe pytanie: czy można użyć mąki kukurydzianej? Albo wymieszać kukurydzianą z mąką pszenną graham?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydziana się raczej nie nada - ma zupełnie inne właściwości ;)

      Usuń
  20. Pani Paulino, chlebki są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pani Paulino, czy próbowała Pani nie zmieniając zbytnio smaku chleba pita, zamienić olej rzepakowy na coś zdrowszego, np. masło klarowane? Wprawdzie oleju w przepisie jest tylko łyżka, ale jeśli już zdrowo- to do końca:) Wiemy przecież m.in. od dr Budwig, jak oleje roślinne, margaryny, itp. są masakrowane podczas produkcji przez wysoką temperaturę czy chemikalia. I ogólnie to, że oleje roślinne poza kokosowym (czyli te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone) nie powinny być w ogóle podgrzewane:) ponieważ powstają wówczas szkodliwe wiązania typu trans.
    Pozdrawiam,
    R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że z masłem również wyjdą i nie będzie to miało większego wpływu na smak.

      Swoją drogą olej rzepakowy rafinowany świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia, ponieważ ma wysoką temp. dymienia oraz przewagę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W domowych warunkach i przy zachowaniu zdrowego rozsądku nie ma obaw o szkodliwość (nie ma opcji wytworzyć tłuszcze trans podczas samego podgrzewania - do tego potrzebny jest proces uwodorniania).

      Pozdrawiam!

      Usuń