Chlebek pita jest nie tylko bardzo smaczny i sycący, ale może być wykorzystany w różnoraki sposób. Klasycznym przykładem jest dodatek mięsa i surówki (kebab), ale idealnie sprawdzi się dodatek jaja, szynki czy sera ;)
Zamiana mąki tortowej na graham sprawiła, że nie jest to buła pełna pustych kalorii lecz pełna błonnika, żelaza, magnezu i witamin (zwłaszcza z grupy B) baza do wielu pomysłowych posiłków ;)
Składniki na 6 sztuk:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
- Świeże drożdże - 20 g
- Cukier - łyżeczka
- Sól - 3/4 łyżeczki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Ciepła woda - 2/3 szklanki (w tym 1/3 do rozczynu)
Sposób przygotowania:
- Przygotuj zaczyn: rozkrusz drożdże, dodaj do nich cukier, 2 łyżki mąki oraz 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw an 10 minut.
- W tym czasie wymieszaj mąkę z solą i olejem.
- Do mąki dodaj rozczyn - wyrabiaj ciasto, powoli dolewając pozostałą część wody - ciasto powinno być gładkie i elastyczne ;)
- Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką - zostaw na ok. godzinę (w międzyczasie warto ciasto odgazować).
- Po godzinie podziel ciasto na 6 równych części - każdą kulkę rozwałkuj na placek o średnicy 15 cm.
- Rozwałkowane placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką - zostaw na 15 minut.
- Po tym czasie wstaw pitę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piecz przez 5 minut.
Wartość odżywcza jednego chlebka pita:
- Energia: 165 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 2,7 g
- Węglowodany: 34 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 0 mg
Pełnoziarnista pita jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;
o jakie fajne, super pomysł a ja lubię taka pite z różnościami w środku bez miecha
OdpowiedzUsuńa skąd na nich te urocze paski? ;)
OdpowiedzUsuńi jak się odgazowuje ciasto? jestem laik, a strasznie mi się to podoba!
Paski powstały na skutek wgnieceń za pomocą patyczków do szaszłyków (tak to jest jak się nie ma grilla ;p).
OdpowiedzUsuńA ciasto odgazowuje się np. przez włożenie palca w środek ciasta ;)
fajny pomysł z tymi wgnieceniami :) a te chlebki były moją pierwszą próbą ze świeżymi drożdżami, nie do końca udaną (chyba troszkę za cienko rozwałkowałam, bo po przekrojeniu strasznie się rozwalały), ale na pewno nie ostatnią :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńAle piękne wyszly !
OdpowiedzUsuńZapisuje, super alternatywa dla węgli w porze lunchu!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis! chlebki wyszły bardzo dobre :))
OdpowiedzUsuńto mój efekt: http://planeta-smaku.blogspot.com/2014/02/penoziarniste-chlebki-pita.html
pozdrawiam!
a jak wygląda sprawa z takimi chlebkami dla osoby ktora chcialaby sie odchudzic, czy mozna je jesc mimo ze to jednak wypiek z maki pszennej ? ps. wyglada super
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można. Główną rolę odgrywają kalorie - jeśli dieta jest niskokaloryczna to masa ciała będzie spadać niezależnie od tego czy znajdują się w niej pszenne wypieki czy też nie. W momencie gdy dieta odchudzająca wynosi 1400 - 1500 kcal to jeden (165 kcal) czy dwa chlebki (na obiad 330 kcal) jak najbardziej się zmieszczą. Najważniejsze, aby wybrać do nich lekkie dodatki, np. pieczoną pierś z kurczaka i dużo warzyw oraz zrezygnować z tłustych sosów.
UsuńCzy można je mrozić?
OdpowiedzUsuńOj niestety nie próbowałam, więc nie wiem.
Usuńtak jak chleb można mrozić :)
Usuńpyszny <3 kocham twoje przepisy!
OdpowiedzUsuńCzy można użyć jakiejś innej mąki? Np pszennej pełnoziarnistej (takiej do wypieku chleba)?
OdpowiedzUsuńMożna ;)
Usuńwydaje mi się że będą super jako lunch do szkoły! z pieczoną piersią z kurczaka, hummusem i warzywami <3
OdpowiedzUsuńPytanie może trochę infantylne, ale nie bardzo wiem jak te chlebki potem "nadziać" farszem. Trzeba je rozkroić i do środka włożyć wszystko czy trzeba je złożyć?
OdpowiedzUsuńTrzeba je rozkroić w poprzek, tak żeby zrobiła się kieszonka. Tutaj bardziej widać jak to powinno wyglądać :)
Usuńhttp://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/10/kebab-dietetyczny.html
Czy można zrobić te chlebki z mąki żytniej typ 2000? :) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMąka żytnia ma troszeczkę inne właściwości więc mogą nie wyrosnąć na tyle ile powinny ;)
UsuńCzy mozna uzyc maki orkiszowej? Czy beda wygladac podobnie?
OdpowiedzUsuńMąka orkiszowa też powinna się nadać.
UsuńPozdrawiam!
Ja mam z kolei pytanie czy mąka razowa typ 2000 nadawałaby się też na takie chlebki?
OdpowiedzUsuńCofam pytanie. Już widzę odpowiedź przy innym komentarzu. Gapa ze mnie; ) Pozdrawiam, świetne przepisy!
OdpowiedzUsuńWitam mam problem z ciastem...czy ono powinno byc takie twardawe przy zagniataniu?? i czy powinno się kruszyc? cięzko bylo mi je zagnieść bo ciągle sie rozwalało dodalam odbrobiny wody aby to zlepic w calość teraz jest juz jakies 40 min na kaloryferze i slabo uroslo.
OdpowiedzUsuńRaczej powinno być elastyczne i zwarte. Jakiej użyłaś mąki?
UsuńIle kalorii jest w 100 gramach? :-)
OdpowiedzUsuńMmm, super przepis, koniecznie wypróbuję! :) Mam małe pytanie: czy można użyć mąki kukurydzianej? Albo wymieszać kukurydzianą z mąką pszenną graham?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Kukurydziana się raczej nie nada - ma zupełnie inne właściwości ;)
UsuńPani Paulino, chlebki są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńPani Paulino, czy próbowała Pani nie zmieniając zbytnio smaku chleba pita, zamienić olej rzepakowy na coś zdrowszego, np. masło klarowane? Wprawdzie oleju w przepisie jest tylko łyżka, ale jeśli już zdrowo- to do końca:) Wiemy przecież m.in. od dr Budwig, jak oleje roślinne, margaryny, itp. są masakrowane podczas produkcji przez wysoką temperaturę czy chemikalia. I ogólnie to, że oleje roślinne poza kokosowym (czyli te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone) nie powinny być w ogóle podgrzewane:) ponieważ powstają wówczas szkodliwe wiązania typu trans.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
R.
Nie próbowałam, ale myślę, że z masłem również wyjdą i nie będzie to miało większego wpływu na smak.
UsuńSwoją drogą olej rzepakowy rafinowany świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia, ponieważ ma wysoką temp. dymienia oraz przewagę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W domowych warunkach i przy zachowaniu zdrowego rozsądku nie ma obaw o szkodliwość (nie ma opcji wytworzyć tłuszcze trans podczas samego podgrzewania - do tego potrzebny jest proces uwodorniania).
Pozdrawiam!
super przepis mniam mniam ...
OdpowiedzUsuńPotwierdzam chlebki genialne! Dietetyczny kebab jest przepyszny!! Polecam
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPrzepis sprawdzony:) użyłam mąki orkiszowo-grahamowej (tylko taka była) i wyszło super. Dziękuję
OdpowiedzUsuńWitam, czy takie chlebki można bez problemu mrozić? Czy lepiej piec na świeżo?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pomogę, nie mroziłam nigdy.
UsuńCzy można je pięć na grill elektrycznym?
OdpowiedzUsuńKapitalny pomysł jutro u nas na obiad z dużą ilością warzyw i piersią z kurczaka i sosem czosnkowym na jogurcie myślę że złapię plusa u męża :) Dziękuję :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy w wypadku tego przepisu mogę zastąpić świeże drożdże tymi suszonymi? Jeżeli tak to ile ich użyć? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńopakowanie (7g) :)
UsuńJak przekroić taki chlebek wzdłuż aby włożyć do niego składniki?Jest bardzo płaski i to chyba jest niemożliwe?
OdpowiedzUsuńW poprzek, nie wzdłuż
OdpowiedzUsuńCzy można upiec na patelni grilowej
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ;)
Usuńjaka pojemność szklanki? jeśli chodzi o mąkę 200g ?
OdpowiedzUsuńszklanka mąki waży ok. 140g
UsuńDziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo mój pierwszy przepis z Pani strony i wszystko wyszło wyśmienicie! Nawet chlebki pita, chociaż miałam co do nich obiekcje pt. "jak ja mam je przekroić skoro takie płaskie wyszły po rozwałkowaniu?!" Ale pięknie wyrosły w piekarniku i idealnie pomieściły dodatki tak, że nic nie wypadało. Na pewno wrócę po więcej inspiracji :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA wody ma być cała szklanka czy 2/3 ogólnie bo nie rozumiem...
OdpowiedzUsuńdziękuje za udostępniony przepis, smaczne zdjęcia zrobiła autorka
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo fajnie napisano. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń