Zapewniam Was, że gdy skosztujecie tego pysznego i aromatycznego ketchupu już nigdy więcej nie sięgnięcie po jego sklepowe wersję (często przesycone dużą ilością zagęszczaczy, konserwantów i dodatków smakowy - czego nie można powiedzieć o zawartości pomidorów).
Składniki na 4 - 5 małych słoiczków:
- Dojrzałe pomidory - 2 kg
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Ocet jabłkowy - 3 - 4 łyżki
- Musztarda - łyżka
- Cukier - 4 łyżeczki
- Liście laurowe - 3 sztuki
- Ziele angielskie - 4 kuleczki
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz zioła prowansalskie - do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz we wrzątku - obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w kostkę.
- Pomidory zagotuj, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki – dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką oraz ziołami.
- Gdy pomidory się rozpadną a cebula będzie miękka wyjmij ziele angielskie oraz liście laurowe i zmiksuj dokładnie całość za pomocą blendera, a następnie powstały przecier przetrzyj przez sito.
- Gotuj dalej dopóki nie uzyskasz odpowiedniej gęstości – ketchup jest gotowy do spożycia.
Jeżeli chcesz zrobić zimowe zapasy gorący ketchupu przelej
do słoiczków i pasteryzuj przez ok. 20 minut.
Jak patrzę na ten ketchup to automatycznie myślę co oni ładują do tego w sklepie, że wygląda on tak zupełnie inaczej jak domowy:)
OdpowiedzUsuńMega świetny! sama go zrobiłam i smakuje wszystkim nawet mojej 7 letniej córce co zawsze leci na to co nie zdrowe ;) Dziekuje i pozdrawiam, na pewno bedę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie www.obraz55.pl :)
a jak się gotuje te pomidory, w wodzie czy same? i jak wygląda przecieranie przez sito? przepraszam ale jestem w tym zielony :)
OdpowiedzUsuńPomidory gotuje się same - mają dużo wody w sobie, którą trzeba "odparować". Do przecierania przez sito potrzebujesz drobniutkie sitko. Należy wylewać porcjami ketchup na sitko i mieszać na sicie łyżką tak aby płynna część spływała do garnka a wszystkie pestki czy pozostałości ze skórek zostały na sitku.
UsuńDobrze wiedzieć jak wygląda przecieranie przez sito :) Na pewno zrobię :D Pozdrawiam Natalia
UsuńWygląda pysznie, ale muszę przyznać, że sama jem od lat mega pyszny ketchup Włocławek (ten taki w słoiczkach) i jak spojrzałam na skład to było mniej więcej to co w powyższym przepisie (wiadomo oni dodadzą coś czego tu nie ma i na odwrót) i jedynym takim chemicznym składnikiem był chyba kwas cytrynowy jako regulator kwasowości w przeciwieństwie do innych, które kiedyś jadłam i miały pełno Exxx w składzie. Mam pytanie, czy taki ketchup już jest okej czy jest tak samo niedobry jak inne sklepowe?
OdpowiedzUsuńJeśli w składzie nie ma podejrzanych dodatków to powinien być w porządku ;) Bardzo ważna ilość pomidorów, z której powstaje 100 g ketchupu. Im więcej tym lepiej ;)
Usuńok, a jak sie pasteryzuje przez 20 minut, bo z przecieraniem przez sito sobie poradzilam:D
OdpowiedzUsuńWrzucamy sos do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręcamy i gotujemy całe zakryte w wodzie przez 20 minut :)
UsuńCześć czy dusimy wszystko pod przykryciem ,czy też nie ?
OdpowiedzUsuńBez przykrycia żeby odparowywał nadmiar płynu ;)
UsuńTak myślałam , ale ketchup wyśmienity , cała rodzina je ze smakiem. Więc dziś zabieram się za zrobienie większego zapasu .Dzięki za Twoje przepisy .
UsuńTak myślałam , ale ketchup wyśmienity , cała rodzina je ze smakiem. Więc dziś zabieram się za zrobienie większego zapasu .Dzięki za Twoje przepisy .
UsuńCześć ketchup na zimę zrobiony :-) 17 słoiczków , mąż się twierdzi że do końca września wystarczy .Pozrdrawiam
OdpowiedzUsuńNieźle :D
UsuńGenialny przepis! Keczup smakowo wyśmienity, godny polecenia, z tego przepisu wyszły mi trzy małe słoiczki;D Na początek powinno wystarczyć;)
OdpowiedzUsuńDzień dobry Pani Paulinko w tym sezonie już 18 słoiczków zrobione ��a to nie koniec.Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńWitam a ile taki otwarty sloik z ketchupem moze stac ?
OdpowiedzUsuńpo zapachu poznasz , ale około 2 tygodni jeżeli trzymasz w lodówce
UsuńŚwietny przepis, keczup jest wyborny!
OdpowiedzUsuń