Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/05

Ketchup mooocno pomidorowy!

Zdrowy ketchupGorąco polecam przygotowywanie domowych przecierów pomidorowych oraz ketchupu - są one niezwykle cennym źródłem potasu oraz witamin o charakterze antyoksydacyjnym (A, E, C). Ponadto pod wpływem działania na pomidory temperatury powstaje bardzo silny przeciwutleniacz - likopen, który skutecznie chroni ludzki organizm przez chorobami układu krążenia oraz nowotworami.

Zapewniam Was, że gdy skosztujecie tego pysznego i aromatycznego ketchupu już nigdy więcej nie sięgnięcie po jego sklepowe wersję (często przesycone dużą ilością zagęszczaczy, konserwantów i dodatków smakowy - czego nie można powiedzieć o zawartości pomidorów).

Składniki na 4 - 5 małych słoiczków:

  • Dojrzałe pomidory - 2 kg
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ocet jabłkowy - 3 - 4 łyżki
  • Musztarda - łyżka
  • Cukier - 4 łyżeczki
  • Liście laurowe - 3 sztuki
  • Ziele angielskie - 4 kuleczki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz zioła prowansalskie - do smaku

 

Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparz we wrzątku - obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w kostkę. 
  • Pomidory zagotuj, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki – dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką oraz ziołami. 
  • Gdy pomidory się rozpadną a cebula będzie miękka wyjmij ziele angielskie oraz liście laurowe i zmiksuj dokładnie całość za pomocą blendera, a następnie powstały przecier przetrzyj przez sito.
  • Gotuj dalej dopóki nie uzyskasz odpowiedniej gęstości – ketchup jest gotowy do spożycia.



Jeżeli chcesz zrobić zimowe zapasy gorący ketchupu przelej do słoiczków i pasteryzuj przez ok. 20 minut.

Ketchup domowy

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

20 komentarzy:

  1. Jak patrzę na ten ketchup to automatycznie myślę co oni ładują do tego w sklepie, że wygląda on tak zupełnie inaczej jak domowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega świetny! sama go zrobiłam i smakuje wszystkim nawet mojej 7 letniej córce co zawsze leci na to co nie zdrowe ;) Dziekuje i pozdrawiam, na pewno bedę zaglądać :)
    zapraszam również do mnie www.obraz55.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak się gotuje te pomidory, w wodzie czy same? i jak wygląda przecieranie przez sito? przepraszam ale jestem w tym zielony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory gotuje się same - mają dużo wody w sobie, którą trzeba "odparować". Do przecierania przez sito potrzebujesz drobniutkie sitko. Należy wylewać porcjami ketchup na sitko i mieszać na sicie łyżką tak aby płynna część spływała do garnka a wszystkie pestki czy pozostałości ze skórek zostały na sitku.

      Usuń
    2. Dobrze wiedzieć jak wygląda przecieranie przez sito :) Na pewno zrobię :D Pozdrawiam Natalia

      Usuń
  4. Wygląda pysznie, ale muszę przyznać, że sama jem od lat mega pyszny ketchup Włocławek (ten taki w słoiczkach) i jak spojrzałam na skład to było mniej więcej to co w powyższym przepisie (wiadomo oni dodadzą coś czego tu nie ma i na odwrót) i jedynym takim chemicznym składnikiem był chyba kwas cytrynowy jako regulator kwasowości w przeciwieństwie do innych, które kiedyś jadłam i miały pełno Exxx w składzie. Mam pytanie, czy taki ketchup już jest okej czy jest tak samo niedobry jak inne sklepowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli w składzie nie ma podejrzanych dodatków to powinien być w porządku ;) Bardzo ważna ilość pomidorów, z której powstaje 100 g ketchupu. Im więcej tym lepiej ;)

      Usuń
  5. ok, a jak sie pasteryzuje przez 20 minut, bo z przecieraniem przez sito sobie poradzilam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzucamy sos do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręcamy i gotujemy całe zakryte w wodzie przez 20 minut :)

      Usuń
  6. Cześć czy dusimy wszystko pod przykryciem ,czy też nie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przykrycia żeby odparowywał nadmiar płynu ;)

      Usuń
    2. Tak myślałam , ale ketchup wyśmienity , cała rodzina je ze smakiem. Więc dziś zabieram się za zrobienie większego zapasu .Dzięki za Twoje przepisy .

      Usuń
    3. Tak myślałam , ale ketchup wyśmienity , cała rodzina je ze smakiem. Więc dziś zabieram się za zrobienie większego zapasu .Dzięki za Twoje przepisy .

      Usuń
  7. Cześć ketchup na zimę zrobiony :-) 17 słoiczków , mąż się twierdzi że do końca września wystarczy .Pozrdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny przepis! Keczup smakowo wyśmienity, godny polecenia, z tego przepisu wyszły mi trzy małe słoiczki;D Na początek powinno wystarczyć;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry Pani Paulinko w tym sezonie już 18 słoiczków zrobione ��a to nie koniec.Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam a ile taki otwarty sloik z ketchupem moze stac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po zapachu poznasz , ale około 2 tygodni jeżeli trzymasz w lodówce

      Usuń
  11. Świetny przepis, keczup jest wyborny!

    OdpowiedzUsuń