Serdecznie zapraszam na aksamitny i słodki deser (choć bez cukru) z... kaszy jaglanej! Można przygotować więcej warstw na przemian. Do deseru nadadzą się również inne owoce :) Zapewniam, że ani
goście, ani domownicy nie zorientują się, że pałaszują kaszę.
Składniki na 3 porcje:
I warstwa (jaśniejsza):
- Opłukana i ugotowana kasza jaglana - 1/2 szklanki
- Orzechy nerkowca (namoczone) - 1/2 szklanki
- Suszone daktyle - 10 sztuk
- Cukier z prawdziwą wanilią - łyżka
- Mleko (w wersji wegańskiej i bez laktozy roślinne) - 3/4 szklanki
- Agar - 1,5 łyżeczki
II warstwa (ciemniejsza):
- Słodkie gruszki - 2 sztuki
- Banan - sztuka
- Sok z połowy małej cytryny
- Woda - 1/2 szklanki
- Agar - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Z orzechów odlewamy wodę - miksujemy na gładką masę.
- Do orzechów dodajemy ostudzoną kaszę, posiekane daktyle, cukier waniliowy oraz 1/4 szklanki mleka - miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. 2 minut).
- Agar wrzucamy do pozostałej ilości mleka (1/2 szklanki) i dokładnie mieszamy żeby nie powstały grudki. Mleko stawiamy na gaz i gotujemy przez minutkę od czasu do czasu mieszając.
- Mleko z agarem przelewamy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy - przelewamy do salaterek (najlepiej o obłym kształcie - nie ma później problemów z wyjęciem).
- W między czasie przygotowujemy drugą warstwę deseru. Owoce obieramy i miksujemy z dodatkiem soku z cytryny. Do wody dodajemy agar - dokładnie mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy przez minutkę ciągle od czasu do czasu mieszając. Wodę przelewamy do pulpy owocowej i dokładnie mieszamy. Masę owocową wylewamy na pierwszą warstwę.
- Gdy deser ostygnie wstawiamy go do lodówki i podajemy gdy całkowicie stężeje (po kilku godzinach, najlepiej zostawić na noc). Przed wyjęciem przeciągamy nożem po krawędziach i delikatnie poruszamy zawartością - deser z agarem ładnie odrywa się od naczynia - zwłaszcza oo obłych kształtach (nie trzeba wstawiać do gorącej wody).
- Deser podajemy z dowolnymi dodatkami - ładnie komponuje się z ziarnami granatu.
Wartość odżywcza porcji deseru jaglano - owocowego:
- Energia: 284 kcal
- Białko: 8,2 g
- Tłuszcz: 10,4 g
- Węglowodany: 44 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 0 mg
Deser jaglano owocowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
ten deserek zdecydowanie muszę zrobić! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńRewelacja, dziś będzie robione, tylko po gruszki lecę! :)
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać jak wyszło :)
Usuńten deser jest genialny ! kocham nerkowce :)
OdpowiedzUsuńW takim razie na pewno Ci zasmakuje bo są mocno wyczuwalne ;)
UsuńMoże nie dla mnie, bo orzechów jeść nie mogę, ale chociaż muszę spróbować warstwę owocową :)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji!
wygląda apetycznie, no i ten skład! <3
OdpowiedzUsuńcudo :) tylko masz pomysł jak agar zastąpić żelatyną? ile jej dać?
OdpowiedzUsuńnie mam agaru, poza tym to średnio zdrowe jest
więc jeden grzyb co się da :D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Agar-agar
Do pierwszej warstwy dałabym płaską łyżeczkę żelatyny, a do drugiej 1/2 łyżeczki. Ale za efekty nie dopowiadam :D
UsuńZdecydowanie za mało. Deser nie stężał. :-(
Usuńdziękuje :)
OdpowiedzUsuńjutro zrobię :D jak się uda to się pochwalę :P
Po zdjęciach bym się nie domyśliła. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuń