Paulina Styś-Nowak dnia 2013/11/02

Nie uwierzysz z czego jest ten deser!


Serdecznie zapraszam na aksamitny i słodki deser (choć bez cukru) z... kaszy jaglanej! Można przygotować więcej warstw na przemian. Do deseru nadadzą się również inne owoce :) Zapewniam, że ani goście, ani domownicy nie zorientują się, że pałaszują kaszę.



Składniki na 3 porcje:


I warstwa (jaśniejsza):
  • Opłukana i ugotowana kasza jaglana - 1/2 szklanki
  • Orzechy nerkowca (namoczone) - 1/2 szklanki
  • Suszone daktyle - 10 sztuk
  • Cukier z prawdziwą wanilią - łyżka
  • Mleko (w wersji wegańskiej i bez laktozy roślinne) - 3/4 szklanki
  • Agar - 1,5 łyżeczki


II warstwa (ciemniejsza):
  • Słodkie gruszki - 2 sztuki
  • Banan - sztuka
  • Sok z połowy małej cytryny
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Agar - łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

  • Z orzechów odlewamy wodę - miksujemy na gładką masę. 
  • Do orzechów dodajemy ostudzoną kaszę, posiekane daktyle, cukier waniliowy oraz 1/4 szklanki mleka - miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. 2 minut).
  • Agar wrzucamy do pozostałej ilości mleka (1/2 szklanki) i dokładnie mieszamy żeby nie powstały grudki. Mleko stawiamy na gaz i gotujemy przez minutkę od czasu do czasu mieszając.
  • Mleko z agarem przelewamy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy - przelewamy do salaterek (najlepiej o obłym kształcie - nie ma później problemów z wyjęciem).
  • W między czasie przygotowujemy drugą warstwę deseru. Owoce obieramy i miksujemy z dodatkiem soku z cytryny. Do wody dodajemy agar - dokładnie mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy przez minutkę ciągle od czasu do czasu mieszając. Wodę przelewamy do pulpy owocowej i dokładnie mieszamy. Masę owocową wylewamy na pierwszą warstwę.
  • Gdy deser ostygnie wstawiamy go do lodówki i podajemy gdy całkowicie stężeje (po kilku godzinach, najlepiej zostawić na noc). Przed wyjęciem przeciągamy nożem po krawędziach i delikatnie poruszamy zawartością - deser z agarem ładnie odrywa się od naczynia - zwłaszcza oo obłych kształtach (nie trzeba wstawiać do gorącej wody).
  • Deser podajemy z dowolnymi dodatkami - ładnie komponuje się z ziarnami granatu.

 

Wartość odżywcza porcji deseru jaglano - owocowego:

  • Energia: 284 kcal
  • Białko: 8,2 g
  • Tłuszcz: 10,4 g
  • Węglowodany: 44 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Cholesterol: 0 mg


Deser jaglano owocowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

13 komentarzy:

  1. ten deserek zdecydowanie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, dziś będzie robione, tylko po gruszki lecę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten deser jest genialny ! kocham nerkowce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie na pewno Ci zasmakuje bo są mocno wyczuwalne ;)

      Usuń
  4. Może nie dla mnie, bo orzechów jeść nie mogę, ale chociaż muszę spróbować warstwę owocową :)

    Dzięki za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda apetycznie, no i ten skład! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. cudo :) tylko masz pomysł jak agar zastąpić żelatyną? ile jej dać?
    nie mam agaru, poza tym to średnio zdrowe jest
    więc jeden grzyb co się da :D

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Agar-agar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pierwszej warstwy dałabym płaską łyżeczkę żelatyny, a do drugiej 1/2 łyżeczki. Ale za efekty nie dopowiadam :D

      Usuń
    2. Zdecydowanie za mało. Deser nie stężał. :-(

      Usuń
  7. dziękuje :)
    jutro zrobię :D jak się uda to się pochwalę :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Po zdjęciach bym się nie domyśliła. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń