Składniki na 3 porcje:
- Mleko - 2 szklanki
- Puree z dyni - szklanka
- Suszone daktyle - 8 - 10 sztuk (najlepiej namoczone w części mleka)
- Laska wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią - łyżka)
- Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki
- Dodatki (opcjonalnie): orzechy nerkowca/orzechy włoskie, rodzynki, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Do garnuszka wlej 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dyniowy przecier. Do tego dorzuć posiekane suszone daktyle oraz ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy) - całość zmiksuj tak aby nie było widocznych części daktyli.
- Garnuszek postaw na gazie - zagotuj.
- W pozostałej części mleka roztrzep dokładnie mąkę ziemniaczaną - powoli przelewaj cały czas mieszając do garnuszka.
- Budyń przelej do miseczek - podaj z dodatkiem orzechów i suszonych owoców.
Wartość odżywcza dyniowego budyniu (bez dodatków):
- Energia: 158 kcal
- Białko: 6,8 g
- Tłuszcze: 2,7 g
- Węglowodany: 29,5 g
- Błonnik pokarmowy: 2,5 g
- Cholesterol: 8,3 mg
Dyniowy budyń jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu;
- Witamin: A, C, B6, kwasu foliowego, B1, B6, B12;
Narobiłaś mi smaka na taki domowy budyń...:)
OdpowiedzUsuńJa też chciałabym jak najszybciej spróbować tego budyniu - tylko teraz nie mam dyni i jabłek, bo juz bym popędziła do kuchni :-)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowy budyń! najlepszy :) bez dwóch zdań!
OdpowiedzUsuńten budyń to musiał być pyszny!! domowy najlepszy, a tym bardziej smaczny w tak jesiennym klimacie <3
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo dobry!
OdpowiedzUsuńzamiast mąki ziemniaczaniej (nie powinnam tykać żadnej skrobi - ziemniaczanej, ani kukurydzianej) można wrzucić zmielone płatki ryżowe, albo galaretkę z nasion chia?
OdpowiedzUsuńprzecier dawno zrobiony, teraz namoczylam daktyle i jutro na sniadanie bedzie jak znalazl :D
OdpowiedzUsuńA jak bym chciała zrobić na jedną porcję to ile mam dać składników?
OdpowiedzUsuńZ 1/3 podanej ilości ;)
Usuń