Składniki na keksówkę:
- Biała fasola jaś - 2 szklanki
- Marchew - sztuka
- Przecier pomidorowy z tego przepisu - ok. 10 łyżek (można zastąpić mniejszą ilością koncentratu pomidorowego
- Jaja - 3 sztuki
- Przyprawy: liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Namoczoną przez noc fasolę ugotuj razem z marchewką z dodatkiem łyżki majeranku oraz 2 liśćmi laurowymi.
- Gdy fasola będzie miękka odcedź ją i wyjmij liście laurowe.
- Do fasoli dodaj pozostałe składniki - zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku.
- Tak przygotowaną masę przełóż do foremki i piecz w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 45 minut.
Wartość odżywcza porcji pasztetu z białej fasoli (gruby plaster):
- Energia: 110 kcal
- Białko: 8,1 g
- Tłuszcze: 1,6 g
- Węglowodany: 20,5 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 36 mg
Pasztet z białej fasoli jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, B1, B6, kwasu foliowego;
takie wege pasztety to coś, co lubię! bardzo! :)
OdpowiedzUsuńOj zdecydowanie ja również :)
UsuńJaką dużą użyłaś foremke ?
OdpowiedzUsuń23 na 10(9) cm ;)
UsuńHm, a można się dowiedzieć jeszcze jaka jest całkowita kaloryczność?
OdpowiedzUsuńOk. 1100 kcal ;)
UsuńDziękuje bardzo! :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam pasztet i wszystkim smakował, nawet dodałam jeszcze trochę pietruszki i selera :)
OdpowiedzUsuńCo i w jakiej ilość i dodać żeby zastąpić jajko, a pasztet nadal trzymał się w całości? Simię lniane się nada? (zmielone). Kasza jaglana?
OdpowiedzUsuń