Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/22

Pasztet z białej fasoli - prosty, smaczny i tani ;)

Pasztet fasolowy

 

Składniki na keksówkę:

  • Biała fasola jaś - 2 szklanki
  • Marchew - sztuka
  • Przecier pomidorowy z tego przepisu - ok. 10 łyżek (można zastąpić mniejszą ilością koncentratu pomidorowego 
  • Jaja - 3 sztuki
  • Przyprawy: liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

  • Namoczoną przez noc fasolę ugotuj razem z marchewką z dodatkiem łyżki majeranku oraz 2 liśćmi laurowymi.
  • Gdy fasola będzie miękka odcedź ją i wyjmij liście laurowe.
  • Do fasoli dodaj pozostałe składniki - zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku.
  • Tak przygotowaną masę przełóż do foremki i piecz w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 45 minut.


Wartość odżywcza porcji pasztetu z białej fasoli (gruby plaster):

  • Energia: 110 kcal
  • Białko: 8,1 g
  • Tłuszcze: 1,6 g
  • Węglowodany: 20,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 36 mg

Pasztet z białej fasoli jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, B1, B6, kwasu foliowego;
Zdrowy pasztet

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

9 komentarzy:

  1. takie wege pasztety to coś, co lubię! bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką dużą użyłaś foremke ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm, a można się dowiedzieć jeszcze jaka jest całkowita kaloryczność?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam pasztet i wszystkim smakował, nawet dodałam jeszcze trochę pietruszki i selera :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co i w jakiej ilość i dodać żeby zastąpić jajko, a pasztet nadal trzymał się w całości? Simię lniane się nada? (zmielone). Kasza jaglana?

    OdpowiedzUsuń