Ekonomiczne pierogi to świetny sposób na wykorzystanie mięsa oraz włoszczyzny z bulionu, na których spożytkowanie czasami brakuje nam pomysłów. W ten sposób uzyskujemy nie tylko tani ale także bardzo smaczny posiłek ;)
To co zostaje nam po wykorzystaniu bulionu może posłużyć również jako składnik pasztetu, farszu do klusek czy naleśników. Mam nadzieję, że Wy również robicie wszystko, aby maksymalnie ograniczyć ilość marnującej się żywności - jest to bardzo poważny problem, z którym warto walczyć. Tutaj możecie poczytać o mich sposobach na nie marnowanie jedzenia. A Wy macie ciekawe pomysły na wykorzystanie czegoś co już raz zostało wykorzystane? Wszelkie propozycje mile widziane!
Składniki na ok. 3 porcje (ok. 15 pierogów):
Ciasto na pierogi:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 2 i 1/2 szklanki
- Letnia woda - ok. szklanki
- Sól - szczypta
Farsz:
- Mięso z rosołu - u mnie spore udko z kurczaka (bez skóry)
- Warzywa z rosołu: seler, pietruszka oraz cebula
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj farsz: mięso i warzywa zmiksuj na gładką masę - dopraw do smaku.
- Zagnieć ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek - wytnij krążki, na każdy nałóż porcję farszu i zlep.
- Pierogi wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 8 minut.
Wartość odżywcza porcji ekonomicznych pierogów (5 sztuk):
- Energia: 365 kcal
- Białko: 20,9 g
- Tłuszcze: 5,3 g
- Węglowodany: 69 g
- Błonnik pokarmowy: 12 g
- Cholesterol: 42 mg
Ekonomiczne pierogi są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B12, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
A czy mogę użyć mąki owsianej?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pierogów z innej mąki niż pszenna więc trudno mi doradzić :(
UsuńPierożki wyszły pyszne. Ciasto co prawda zmodyfikowałam a mianowicie dodałam łyżkę oliwy z rzepaku a mąkę miałam pszenną pełnoziarnistą typ.1850. Zostało mi trochę ciasta i zdobiłam z niego 5 tortilli :) wyszły super, nic się nie zmarnowało :) Na kolację nadziałam tortille rukolą, pomidorkiem, odtłuszczoną mozzarellą oraz Twoim majonezem z serka wiejskiego :D Dzięki za Twoją stronkę :*
OdpowiedzUsuńSuper! :)
Usuń