Paulina Styś-Nowak dnia 2013/06/27

Waniliowe placuszki z truskawkami

Placki z truskawkami

 

Składniki na 3 porcje (9 sztuk):

  • Waniliowy serek homogenizowany - 200 g
  • Mąka pszenna graham (ty 1850) - szklanka
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka + do posmarowania patelni
  • Soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Truskawki - kilka - kilkanaście sztuk

Dodatki do podania:
  • Truskawki
  • Serek waniliowy


Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto (oprócz truskawek) mieszamy ze sobą.
  • Ciasto nakładamy łyżką na nagrzaną i nasmarowaną delikatnie olejem patelnię formując małe placuszki (zostawiamy odstępy bo placki urosną).
  • Po nałożeniu ciasta na wierzch, lekko wciskając, układamy pokrojone truskawki.
  • Placuszki smażymy na rumiano z obu stron.

 

 

Wartość odżywcza waniliowych placuszków z truskawkami:

  • Energia: 319 kcal
  • Białko: 19,3 g
  • Tłuszcz: 9,8 g
  • Węglowodany: 43,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,4 g
  • Cholesterol: 81,9 mg


Waniliowe placuszki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Pełnoziarniste placuszki waniliowe

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

31 komentarzy:

  1. z serkiem waniliowym? takich jeszcze nie robiłam... świetny pomysł! placki wyglądają na baaardzo puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wanilia i truskawki? To dopiero zgrane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyglądają, bardzo ładny talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. z waniliowym serkiem na pewno pycha !! są świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudownie podane placuchy!:)
    i ten talerzyk, taki niespotykany!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile placuszków ma tyle kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  7. fatalne te placki. Albo sie nie chciały dopiec albo sie rozpadały. W smaku też nic ciekawego. Szkoda mi tylko tych zmarnowanych truskawek :/ Niestety nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. trzeba umieć gotować a nie, faceci..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale muszę zgodzić się z panem Wojciechem, pomimo mojej sympatii do pani Pauliny i jej przepisów. Składniki te same, takie same proporcje, a nie wyszły.
      Współczuję powyższemu Anonimowi stereotypowego myślenia. Ja jestem kobietą i zdarzało się, że chwalono moje dania, no a to akurat nie wyszło. Chyba płeć nie ma tu żadnego znaczenia.

      Usuń
  9. Ja je dzisiaj zrobiłam i muszę powiedzieć, że miałam małe wątpliwości, jak miksowałam składniki, że taka masa nie wyjdzie dobrze na patelni, ale wyszły IDEALNIE! Puszyste, pyszne, sycące, no i zdrowe - czego chcieć więcej! Polecam :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki super !
    Najpierw zastanawiałam się czy dodawać serek waniliowy do ciasta czy traktować go jako dodatek do podania ale dodałam i wyszło jak na zdjęciu, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mogę zamiast mąki graham dać żytnią lub orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ze skladnikami maka graham, jajo, olej rzepakowy i soda oczysczona czy niepowino sie dac mleko bo ciasto by bylo suche czy bym mogla dac mleko albo woda a jak tak to ile dzienkuje?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek w zupełności wystarczy, chyba że nie doda Pani serka to wtedy mleko.

      Usuń
  13. Czy do tych tych placuszek daje sie serek waniliowy zeby konsystencja ciasta byla gladsza i czy sie daje jakies mleko albo wode bo do placuszek albo nalesnikow zawsze sie daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek w zupełności wystarczy żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, chyba że nie doda Pani serka to wtedy mleko.

      Usuń
  14. Czy można zastąpić serek jogurtem naturalnym?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z tym gęstym. Jeśli ciasto będzie wtedy za rzadkie proszę dodać więcej mąki.

      Usuń
  15. Zrobiłam z gruszkami zamiast truskawek, wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam... Jak zobaczyłam ciasto zbladłam... ALE PYCHOTKA!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne! Pyszne i naprawdę szybko się je robi! Dziękuję w imieniu moim i mojego synka, który radośnie pokopywał mnie w brzuszku po tak pysznym śniadanku! <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie poklepuywanie małego brzuszka to najlepszy komplement :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha :) lubię mieć w zanadrzu pomysł na parę szybkich obiadków w razie kryzysu ;) ten przepis dopisuje do czołówki listy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wyszły bardz dobre,dodałam jeszcze łyzeczkę miodu i pół jogurtu naturalnego bo konsystencja była bardzo zbita. Wyszły super:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Może być serem mascarpone zamiast serka homogenizowanego?

    OdpowiedzUsuń