Składniki na porcję:
- Mix sałat - duża garść
- Papryka - 1/4 sztuki
- Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
- Rzodkiewka - kilka sztuk
- Pierś z kurczaka - ok. 100 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy do smaku: sól, curry, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie
Dip musztardowy:
- Jogurt naturalny - łyżka
- Musztarda - do smaku
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy, siekamy i układamy na sałacie.
- Pierś z kurczaka nacieramy dużą ilością przypraw (najlepiej uczynić to co najmniej na godzinę przed podaniem sałatki).
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w 180˚C.
- Upieczoną pierś kroimy w plastry, które układamy na sałatce.
- Sałatkę polewamy sosem musztardowym.
Wartość odżywcza sałatki z kurczakiem:
- Energia: 160 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 2,8 g
- Węglowodany: 11 g
- Błonnik pokarmowy: 3,2 g
- Cholesterol: 60 mg
Sałatka z kurczakiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
bajecznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńmmm... kurczak wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na obiadek :))) uwielbiam kurczaka z sałatką, sosik też na pewno pyszny :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
taką sałatkę to bym mogła jeść zawsze ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: jak to jest z pieczeniem w naczyniach żaroodpornych? Kiedyś koleżanka mi powiedziała, że na dnie takich naczyń zawsze musi być pewna ilość płynu bo inaczej naczynie pęknie. Czy tak naprawdę jest czy można po prostu położyć mięso w naczyniu i je upiec?
OdpowiedzUsuńJa najczęściej piekę bez dodatku wody i nic się nie dzieję ;) Poza tym mięsa ma samo w sobie spore ilości wody.
UsuńSałatka bardzo smaczna i sycąca. Warta uwagi jest również pierś z kurczaka robiona wg tego przepisu - wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna. Naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuńczy mięso ma być przykryte pokrywką czy może być pieczone bez? ;)
OdpowiedzUsuńJa piekę bez ;)
UsuńCzy można zastąpić pierś z kurczaka piersią lub polędwicą z indyka?
OdpowiedzUsuń