Kolejna wersja sałatki z komosą - skoro poprzednia była wiosenna to ta jest super wiosenna :)
Składniki na porcję:
- Komosa ryżowa (opłukana) - 5 łyżek (nieugotowana)
- Szparagi - 4 - 5 sztuk
- Rzodkiewka - 3 sztuki
- Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
- Mix sałat (opcjonalnie) - garść
- Szczypiorek
- Pestki dyni - łyżka
- Sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
Sposób przygotowania:
- Gotujemy opłukaną komosę ryżową.
- Szparagi podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą - doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
- Sałatkę posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni.
Wartość odżywcza porcji sałatki:
- Energia: 259 kcal
- Białko: 12,5 g
- Tłuszcz: 3,8 g
- Węglowodany: 46,6 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 0 mg
Sałatka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Nigdy nie jadłam komosy, jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuństudentkanadiecie.blogspot.com/
wygląda świetnie i te kolory cudne:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńbardzo zaciekawiła mnie ta komosa ryżowa. co to jest? nigdy jej nie jadłam ani o niej nie słyszałam. Sałatka wygląda smakowicie i chętnie taką wypróbuję. pozdrawiam, Malina
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńO komosie pisałam tutaj: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/04/wiosenna-saatka-z-komosy-ryzowej-i-pesto.html
UsuńJest naprawdę smaczna i posiada wiele wartości odżywczych także warto spróbować :)
Ile należy smażyć szparagi?
OdpowiedzUsuńKilka minut, aż będą miękkie ale nadal chrupiące :)
Usuń