Nieziemsko prosta i jednocześnie nieziemsko smaczna ;)
Składniki na 3 porcje:
- Roszponka - 3 duże garści
- Truskawki - 1,5 - 2 szklanki
- Melon Galia (można zastąpić innym dowolnym owocem) - 1/2 sztuki
- Orzechy nerkowca - 3 łyżki
Sos*:
- Kilka truskawek
- 2 - 3 suszone daktyle
- Ocet balsamiczny - łyżeczka
*Opcjonalnie - ja zjadłam bez sosu.
Sposób przygotowania:
- Na talerzu układamy roszponkę, na to pokrojone na połówki truskawki i pokrojonego w kostkę melona.
- Całość posypujemy orzechami nerkowca i ewentualnie polewamy sosem (zmiksowane składniki).
- I gotowe! - prościej się nie da ;)
Wartość odżywcza porcji truskawkowej sałatki:
- Energia: 125 kcal
- Białko: 4,7 g
- Tłuszcz: 5,4 g
- Węglowodany: 18,7 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 0 mg
Truskawkowa sałatka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Wspaniała kompozycja smaków i kolorów :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że sezon truskawkowy już w pełni, ja też ostatnio szaleje z sałatkami z truskawkami :D Twoja wygląda bardzo kusząco :) I roszponka - kolejne zielsko, które kocham :P
OdpowiedzUsuńhttp://studentkanadiecie.blogspot.com/ - Zapraszam :)
Dokładnie :) Ja też ostatnio doceniłam roszponkę ;)
UsuńJa jeszcze nigdy nie jadłam truskawek w towarzystwie warzyw ;) Ciekawi mnie to zestawienie.
OdpowiedzUsuńnajlepsza, najpyszniejsza porcja zdrowia !! nerkowce <3
OdpowiedzUsuń