Paulina Styś-Nowak dnia 2013/04/18

Śniadanie ze słoiczka: jaglanka jak "kokoski" :)

Kasza jaglana na słodko


Pierwsze słowa mojego lubego po spróbowaniu: "Mmm... dobre jak kokoski". I tak z "Jaglanki kokosowej" powstała "Jaglanka jak kokoski". Dla mnie śniadanie numer 1 - na równi z owsiankami! Pycha!

Składniki na dwie porcje:



Sposób przygotowania:


  • Kaszę i wiórki wsypujemy do wrzącej mieszanki mleka, wody i miodu – gotujemy do czasu aż kasza wchłonie cały płyn (pod koniec gotowania często mieszamy żeby się nie przypaliło).
  • W tym czasie jabłko ścieramy na tarce n grubych oczkach.
  • Kaszę układamy na przemian ze startym jabłkiem w słoiczku bądź szklance.
  •  Całość posypujemy suszoną żurawiną i płatkami migdałów.

Wartość odżywcza porcji jaglanki jak kokoski:

  • Energia: 400 kcal
  • Białko: 10,7 g
  • Tłuszcz: 12,6 g
  • Węglowodany: 68,4 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,4 g
  • Cholesterol: 6,25 mg



Jaglanka jak kokoski jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Jaglanka na śniadanie

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

49 komentarzy:

  1. pomysł super i na pewno smaczne, ale szkoda, że miód zostaje "zabity" przez wrzątek

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcialabym, aby ktos zrobil mi takie sniadanie ;)
    Skad masz takie sloiczki bez przewężenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak do końca to nie wiem ;) Albo już był w mieszkaniu studenckim, albo wspomniany wyżej "luby" przywiózł w nim coś z domu (raczej to drugie).

      Usuń
    2. "Słoik rusiecki" jest zapakowany w takie słoiki.

      Usuń
  3. O kurczę...jakie to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadłam... moja ukochana kasza jaglana i kokos. Dwa najwspanialsze składniki w jednym <3 Koniecznie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny deserek, śniadanie... Właściwie ciężko jednoznacznie stwierdzić, co to jest, bo wygląda i zapewne smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny deserek, fajnie wygląda :)!!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne , przepyszne słoiczkowe śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Paulinko, super deserek :)) pyszny i pożywne :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie!
    a jak sobie wyobrażę jak smakuje... mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. mi to wygląda jak słoiczek po musztardzie :) Jedna z firm ma właśnie takie :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda w tym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja wczoraj właśnie zrobiłam jaglanke a'la ryż na mleku z jabłkami i cynamonem, na deser :)
    To moje pierwsze spotkanie z kaszą jaglaną, którą przypadkiem znalazłam u mamy mojego chłopaka w szafce :P I tak mi zasmakowała, że dzisiaj biegnę zakupić paczuszke dla siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzis sobie zrobilam na sniadanie i przepadlam. Wysmienite!!

    OdpowiedzUsuń
  14. A można takie super śniadanie zrobić wieczorem i mieć na rano? Przyznam że o poranku cięzko mi się dobudzić i czekać aż zrobi się takie wspaniałe coś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przyznam że nie czekałam na odpowiedź, zaryzykowałam i tak zrobiłam :) Wyszło super!

      Usuń
  15. Z tego przepisu to jest jedna porcja, czy dwie? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzien dobry, czy kasze jaglana mozna zastapic np. jeczmienna? Dziekuje za odpowiedz. Martyna

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszności, pyszności, pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam wczoraj mamie, była zachwycona. Do jabłka dodałam jeszcze odrobinę cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepyszne i bardzo syte śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszne i bardzo syte śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Witaj :) jak zobaczyłam ten przepis, kupiłam przy najbliższej okazji płatki jaglane. Nastawiając się na coś pysznego (tyle pozytywnych komentarzy) po prostu się rozczarowałam :( płatki wyszły niesmaczne, takie gorzkawe:( i za drugim razem tak samo.. Czy coś robię nie tak?
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, w przepisie znajduje się kasza jaglana, nie płatki :)

      Usuń
    2. Kaszę jaglaną należy przelać najpierw wrzątkiem zanim wrzucisz ją do gotowania. Straci wtedy gorzki posmak. Pozdrawiam

      Usuń
  22. A ja stwierdziłam, że z płatkami jaglanymi będzie szybciej i zrobiłam taką wersję, do jabłka dodałam jeszcze cynamon i wyszło przepyszne ;]
    Z tym, że do płatków trzeba dodać mniej płynów i nie można za długo gotować, bo się przypali. Może dlatego wyszło Ci gorzkie. Przepis świetny, idealne śniadanie;]

    OdpowiedzUsuń
  23. Hmmm właśnie się gotuje. Niedawno Cię poznała m a już uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow. Rzeczywiście jak kokoski. Rewelacja . Pierwszy raz zrobiłam jaglankę. Będę robić częściej :-)

      Usuń
  24. Pyszne śniadanie! Wlasnie zrobiłam i sie nim zajadam. Bede wpadać cześciej po takie przepisy !

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo smaczna propozycja na słodkie śniadanko - właśnie jesteśmy z mężem po :) Bardzo podoba mi się Pani blog. Zaglądam tu od przedwczoraj i zrobiłam już zapiekankę warzywną z jajkiem, która była wprost... re-we-la-cyj-na! :) Dziś na śniadanko kokoski, a na obiad zamierzam zrobić zupę z czerwonej soczewicy (a właściwie z czerwonej i zielonej :)). Dziękuję za pyszne przepisy i pozdrawiam. Ada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepisy smakują!

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Coś pysznego! Nawet w wersji bezmlecznej (sama woda + odrobina soli). Właśnie odkryłam tego bloga i jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Zapraszam do korzystania z innych przepisów.

      Usuń
  27. Bardzo dobre! Lepsze niż część słodyczy, a to, że zdrowsze, to dodatkowy plus.
    Mam tylko jedno pytanie: czym można zastąpić miód – chciałabym zrobić to ponownie, a miód się skończył (potrzebuję koniecznie zrobić jak najszybciej)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć - słodkie jabłko załatwi sprawę ;)

      Usuń
  28. Przepyszne! Wyglądało smakowicie natomiast smakowało jeszcze lepiej! :) zamiast miodu dodałam syrop klonowy <3

    OdpowiedzUsuń
  29. Właśnie zajadam��jest przepyszna i bardzo sycąca,co prawda nie miałam.platkow.migdalowych ale bez nich też palce lizac.Polecam ��

    OdpowiedzUsuń
  30. a może być kasza jaglana nie-bio? bo nie wiemy czy wyjdzie :/

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  32. A mozna uzyc innej kaszy? Moze platków owsianych?

    OdpowiedzUsuń