Pewnie zastanawiacie się skąd ta niewdzięczna nazwa "śmietnik"? Otóż odpowiedź jest bardzo prosta. Większość składników znajdujących się w tej potrawie zalegała w lodówce - zapewne za jakiś czas znalazły by się w koszu na śmieci. A bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia! Dzięki temu prostemu i jakże smacznemu daniu (nie wspominając o bogactwie witamin i składników mineralnych) uratowała się napoczęta wcześniej puszka kukurydzy, fasoli, resztki szpinaku oraz zalegająca marchewka, pietruszka i pieczarki.Jednym słowem idealny obiad dla osób udających się w podróż i chcących wyczyścić lodówkę :)
A cukinię i pomidory w puszcze zakupiłam specjalnie - żeby było smaczniej :) Oczywiście skład można dowolnie modyfikować w zależności od tego co mamy w lodówce.
Składniki na trzy porcje:
- Cebula - dwie sztuki
- Czosnek - dwa ząbki
- Pieczarki - kilka sztuk
- Marchew - sztuka
- Pietruszka - sztuka
- Cukinia - sztuka
- Fasola konserwowa
- Kukurydza konserwowa
- Pomidory w puszce
- Szpinak (świeże liście) - garść
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek szklimy na oleju rzepakowym.
- W międzyczasie obieramy i kroimy następne składniki - dodajemy zgodnie z kolejnością zamieszczoną powyżej.
- Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku.
Do takiego gulaszu pasuje każdy rodzaj kaszy czy ryżu - u mnie kasza jaglana :)
Wartość odżywcza porcji Śmietnika (bez kaszy):
- Energia: 215 kcal
- Białko: 11 g
- Tłuszcz: 8,6 g
- Węglowodany: 32,8 g
- Błonnik pokarmowy: 12,1 g
- Cholesterol: 0 mg
Śmietnik jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
- Nienasyconych kwasów tłuszczowych;
Pyszne danie. Niestety składa się z wielu składników po których mój brzuch nie ma się najlepiej :( Denerwujące jest, że wiele fajnych potraw składa się z cebuli, papryki, pieczarek, brokułów, kapusty itd. a ja powinnam ich unikać :(
OdpowiedzUsuńZawsze można wybrać delikatniejsze warzywa, które nie będą wywoływały dolegliwości :)
UsuńWiadomo, ale niestety nie mam ich zbyt wiele. I szczerze mówiąc to przejadłam się już trochę marchewką, pietruszką, pomidorami i dynią...
UsuńTaki "śmietniczek" to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuńmega zdrowy śmietnik ;D
OdpowiedzUsuńKtoś ci podebrał tekst i zdjęcia, chyba, że blog z linka też jest Twój.
OdpowiedzUsuńhttp://dobrze-przyprawione.blog.pl/2013/04/17/warzywno-grzybowy-gulasz/
Dzięki za info! Podebrał, i to nie jeden przepis...
UsuńCiekawy przepis, chętnie skorzystam, jednak do smażenia wykorzystam smalec gęsi. Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo niezdrowe. Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga!
OdpowiedzUsuń"Śmietnik" Prima sort!! Bardzo dobre i sycące danie.
OdpowiedzUsuńPani blog jest moją codzienną kulinarną inspiracją. Wielkie dzięki:))
Pyszny ten śmietnik Paulinko, gratulacje zostałaś szczęśliwa mamą, niech maluszek się zdrowo "chowa"
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
UsuńŚwietne danie! Lekkie, zdrowe i smaczne, nie zajmuje wiele czasu by to zrobić:)
OdpowiedzUsuńtzw. galop przez gródek
OdpowiedzUsuńWitam Paulina :) dziś gotowałam razem z Tobą :)a dokładnie któryś raz już nasz ulubiony ''śmietnik'' z Twojego przepisu. Dziękujemy Paulinko jesteś WIELKA, ślemy gorące całusy dla ślicznego Antusia . Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńmama z Tiną
Dziękuję pięknie! <3
UsuńPozdrawiam!