Paulina Styś-Nowak dnia 2013/04/16

Najzdrowszy śmietnik na świecie!

Wegański gulasz

Pewnie zastanawiacie się skąd ta niewdzięczna nazwa "śmietnik"? Otóż odpowiedź jest bardzo prosta. Większość składników znajdujących się w tej potrawie zalegała w lodówce - zapewne za jakiś czas znalazły by się w koszu na śmieci. A bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia! Dzięki temu prostemu i jakże smacznemu daniu (nie wspominając o bogactwie witamin i składników mineralnych) uratowała się napoczęta wcześniej puszka kukurydzy, fasoli, resztki szpinaku oraz zalegająca marchewka, pietruszka i pieczarki.Jednym słowem idealny obiad dla osób udających się w podróż i chcących wyczyścić lodówkę :)

A cukinię i pomidory w puszcze zakupiłam specjalnie - żeby było smaczniej :) Oczywiście skład można dowolnie modyfikować w zależności od tego co mamy w lodówce.

 

Składniki na trzy porcje:

  • Cebula - dwie sztuki
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Pieczarki - kilka sztuk
  • Marchew - sztuka
  • Pietruszka - sztuka
  • Cukinia - sztuka
  • Fasola konserwowa
  • Kukurydza konserwowa
  • Pomidory w puszce
  • Szpinak (świeże liście) - garść
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka


Sposób przygotowania:

  • Cebulę i czosnek szklimy na oleju rzepakowym.
  • W międzyczasie obieramy i kroimy następne składniki - dodajemy zgodnie z kolejnością zamieszczoną powyżej.
  • Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku.

 Do takiego gulaszu pasuje każdy rodzaj kaszy czy ryżu - u mnie kasza jaglana :)

 

Wartość odżywcza porcji Śmietnika (bez kaszy):

  • Energia: 215 kcal
  • Białko: 11 g
  • Tłuszcz: 8,6 g
  • Węglowodany: 32,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 12,1 g
  • Cholesterol: 0 mg


Śmietnik jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
  • Nienasyconych kwasów tłuszczowych; 
Kasza jaglana z warzywami


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

15 komentarzy:

  1. Pyszne danie. Niestety składa się z wielu składników po których mój brzuch nie ma się najlepiej :( Denerwujące jest, że wiele fajnych potraw składa się z cebuli, papryki, pieczarek, brokułów, kapusty itd. a ja powinnam ich unikać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wybrać delikatniejsze warzywa, które nie będą wywoływały dolegliwości :)

      Usuń
    2. Wiadomo, ale niestety nie mam ich zbyt wiele. I szczerze mówiąc to przejadłam się już trochę marchewką, pietruszką, pomidorami i dynią...

      Usuń
  2. Taki "śmietniczek" to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ktoś ci podebrał tekst i zdjęcia, chyba, że blog z linka też jest Twój.
    http://dobrze-przyprawione.blog.pl/2013/04/17/warzywno-grzybowy-gulasz/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info! Podebrał, i to nie jeden przepis...

      Usuń
  4. Ciekawy przepis, chętnie skorzystam, jednak do smażenia wykorzystam smalec gęsi. Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo niezdrowe. Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga!

    OdpowiedzUsuń
  5. "Śmietnik" Prima sort!! Bardzo dobre i sycące danie.
    Pani blog jest moją codzienną kulinarną inspiracją. Wielkie dzięki:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny ten śmietnik Paulinko, gratulacje zostałaś szczęśliwa mamą, niech maluszek się zdrowo "chowa"

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne danie! Lekkie, zdrowe i smaczne, nie zajmuje wiele czasu by to zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. tzw. galop przez gródek

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam Paulina :) dziś gotowałam razem z Tobą :)a dokładnie któryś raz już nasz ulubiony ''śmietnik'' z Twojego przepisu. Dziękujemy Paulinko jesteś WIELKA, ślemy gorące całusy dla ślicznego Antusia . Pozdrawiamy
    mama z Tiną

    OdpowiedzUsuń